Vrijdag de 13e is voor webwinkeliers misschien wel een dubbele ongeluksdag. Nou ja, voor wie er bijgelovig is. Het is namelijk ook de dag waarom in Nederland eindelijk de nieuwe consumentenwet van kracht wordt. Een die gebaseerd is op een Europese Richtlijn, waardoor de regels voor een erg groot deel in de hele EU hetzelfde zijn voor webwinkels. Nederland loopt weer eens achter. De ACM heeft overigens beloofd in 2014 extra streng te zullen handhaven op fouten bij webwinkels. Extra belangrijk dus om vanaf vrijdag alles goed op orde te hebben. Daarom nog even op een rij waar je de puntjes nog op de i moet zetten.
Betaalknop
Voor de consument moet
‘op niet voor misverstand vatbare wijze duidelijk [zijn] gemaakt dat de bestelling een betalingsverplichting inhoudt.’
Bij gebruik van een knop of soortgelijke functie moet er daarom staan ‘bestelling met betalingsverplichting’. Een andere tekst, waaruit duidelijk blijkt dat bij de bestelling een betalingsverplichting hoort, mag ook. ‘Betalen’, is naar mijn mening voldoende.
Kunnen ze iets gratis downloaden, blijkt dat vanzelf uit het bedrag.
Geen vooraf aangevinkte vakjes
Extra’s verkopen, zoals accessoires, verzekeringen en garanties mag uiteraard. Het is ook geen probleem om dit in het bestelproces nog te doen. Wat alleen niet mag is dit onopgemerkt opdringen aan de consument. De consument moet ‘uitdrukkelijk instemmen’ met deze extra’s. Er mag geen gebruik gemaakt worden van ‘standaardopties die de consument moet afwijzen’. Ofwel: als de extra’s simpelweg aangevinkt kunnen worden, mogen deze vakjes niet vooraf al aangevinkt zijn. De consument moet er zelf bewust voor kiezen om aan te vinken. Als de consument niets doet, mag hij niet ergens aan gebonden worden.
(NB. voor algemene voorwaarden is geen aanvink vakje nodig, als je ze goed ter hand stelt)
Informeren, informeren, informeren
Wees zo helder, eerlijk en transparant mogelijk. Over jouw webwinkel, de producten, de leveringstermijnen en leveringskosten en alles wat er maar bij een bestelling komt kijken.
Ontbindingsrecht
Wat eerst het herroepingsrecht heette en ook wel recht van retour genoemd werd, heet nu het ontbindingsrecht. De termijn hiervoor gaat nu van 7 werkdagen na 14 kalenderdagen. Dit is een wettelijke verplichting.
Informeer de consument goed over het ontbindingsrecht, anders kunnen die 14 dagen zelfs 365 dagen worden en dat is niet voor elke webwinkel een reële optie.
De consument kan ontbinden door het modelformulier in te vullen en aan de webwinkel te sturen of door een andere ‘ondubbelzinnige verklaring’ te doen aan de webwinkel.
0900-nummers zonder extra kosten
Voor servicenummers etcetera mogen geen extra kosten meer in rekening worden gebracht. In elk geval niet meer dan het basistarief.
Is het een nummer voor potentiële klanten, waar je nog geen overeenkomst mee hebt of nog geen producten aan hebt geleverd, dan gelden de standaard regels voor 0900-nummers.
Conformiteit
Zorg er ook voor dat je consumenten goed informeert over conformiteit. Wat het betekent en wanneer ze er een beroep op kunnen doen. Dat kan bijvoorbeeld op de FAQ pagina van je website. Let op: conformiteit is iets anders dan het ontbindingsrecht of dan commerciële garantie.
Lees ook:
– e-book Webwinkelrecht checklists
– Nuttige Algemene Voorwaarden voor Webwinkels
– Hoe regel je conformiteit en klachtenafhandeling voor je webwinkel?
– Herroepingsrecht – de nieuwe regels
– 5 belangrijke veranderingen voor webwinkels