• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • Koffiezaak
  • GGIJZ
  • Mijn account
Charlotte's Law & Fine Prints

Charlotte's Law & Fine Prints

Juridisch Advies voor Ondernemers

  • Advies
    • Oploskoffie
    • Auteursrecht
    • Portretrecht
    • Privacy
    • Merken
    • Marketing
  • Boeken
  • Store
  • Spreker
  • Blog
    • Auteursrecht
    • Merkenrecht
    • Marketing
    • Contracteren
    • Privacy
    • Overige
  • Over Charlotte’s Law
    • Publicaties & Presentaties
    • Klanten
  • Contact
    • English
  • Boek je oploskoffie

Kun je de Algemene Voorwaarden van Greatly vertrouwen?

15 december 2014 door Charlotte

Greatly is een nieuw platform waar producten kunnen worden verkocht. In plaats van makers die direct hun eigen producten aan de man proberen te brengen, zoals bij Etsy en Dawanda, gaan zogenaamde ‘Tastemakers’ de producten verkopen. Deze influencers verzamelen de producten die zij zelf mooi vinden en aanbevelen. Als je de voorwaarden leest, wil je dan nog steeds meedoen aan Great.ly? Ik ploos ze voor je uit.

Is Great.ly goed voor makers en influencers?

Amerikaans Recht

Laat ik beginnen te vermelden dat Great.ly onder Amerikaans recht valt. Of beter gezegd, onder dat van de State of New York. In de VS zijn heel veel wetten namelijk per staat geregeld. Je zult begrijpen dat ik ook niet precies weet hoe het daar werkt. Ik zal het altijd door een Europese bril bekijken.
Dat het onder Amerikaans recht valt hoeft overigens geen belemmering te zijn. Je mag gewoon internationaal handelen. Vooral ondernemers kunnen de afspraken maken die ze willen. Consumenten worden nog wel eens beschermd door het consumentenrecht.

Makers & Tastemakers

Makers zijn de personen die de producten maken en verkopen. De ontwerpers en ambachtslieden, zeg maar. Greatly keurt ze eerst goed. Dat is volledig subjectief en smaak afhankelijk. Als ze door de keuring zijn gekomen krijgen ze een virtuele studio, waar ze hun producten kunnen presenteren aan de Tastemakers.
Tastemakers zijn curatoren en influencers. Zij krijgen een virtuele etalage of webshop. Zij kiezen de mooiste producten van de makers uit en plaatsen deze in hun webshop.

Consumenten goed informeren

Heel logisch natuurlijk. Greatly stelt een paar eisen aan de Makers en Tastemakers over de producten die verkocht worden. Alle producten moeten bijvoorbeeld werkelijk te koop zijn. ‘Uitverkocht’ bestaat dus niet.
Daarnaast moeten beide zorgen voor goede en correcte productomschrijvingen. Niet gek, want een consument kan het product niet voelen of aanraken, dus zijn foto’s en productomschrijvingen extra belangrijk om de consument de juiste keuze te kunnen laten maken.

Eigen voorwaarden

Uiteraard moeten de Makers en Tastemakers voldoen aan de voorwaarden van Great.ly. Er is ook ruimte voor eigen voorwaarden en regels van de Makers en Tastemakers. Hierover moeten ze wel goed informeren!

Geen inbreuk maken op rechten van derden

Greatly heeft een heel lijstje met wat je niet mag doen. Het ziet er lang uit en schrikt daardoor wat af. Veel meer dan ‘je moet je aan de wet houden’ staat er eigenlijk niet in. Makers en Tastemakers moeten zich aan de regels van Greatly houden, mogen geen inbreuk maken op rechten van derden, zo mogen Tastemakers hun winkels niet te veel inrichten als die van een andere Tastemaker omdat het een inbreuk op auteursrecht op zou kunnen leveren, er mag geen spam verspreid worden en zo nog een paar regels. Als je het spel eerlijk speelt, zal er niet zoveel aan de hand zijn. Het enige lastige en misschien wat subjectieve puntje is dus dat de Tastemaker stores niet te veel op elkaar mogen lijken.

Auteursrechten goed geregeld door Great.ly

Great.ly heeft door dat ze met makers te maken hebben. Om deze aan zich te kunnen binden, worden auteursrechten goed geregeld. Ze leggen goed uit dat alle content, alle werken van intellectuele eigendom, beschermd (kunnen) zijn door intellectuele eigendomsrechten, zoals auteursrecht en merkenrecht.

” You promise to abide by all copyright notices, trademark rules, information, and restrictions contained in any Content you access through the Services, and you won’t use, copy, reproduce, modify, translate, publish, broadcast, transmit, distribute, perform, upload, display, license, sell or otherwise exploit for any purpose any Content not owned by you, (i) without the prior consent of the owner of that Content or (ii) in a way that violates someone else’s (including GREAT.LY’s) rights.”
Ofwel: gebruikers van Great.ly moeten zich aan de regels houden en mogen de werken niet zomaar gebruiken zonder toestemming van de rechthebbende. Er mag geen inbreuk gemaakt worden op de rechten van intellectuele eigendom en alle voorbehouden (zoals: all rights reserved) moeten gerespecteerd worden.

Daarbij geven ze ook nog duidelijk aan dat content niet gekopieerd of gedownload mag worden. Dat het wel mogelijk is om het te kopiëren of te downloaden, zorgt er namelijk niet voor dat het ook mag. Dat zeggen ze nog mooi in de trap die ze na geven:

The Services may allow you to copy or download certain Content; please remember that just because this functionality exists, doesn’t mean that all the restrictions above don’t apply – they do!

Maar: je geeft Great.ly ook een licentie

Dat kan ook niet anders. De foto’s van de producten moeten op de website zichtbaar zijn en de Tastemakers moeten de werken van Makers kunnen laten zien in hun webshop.
Teksten mogen vertaald worden en foto’s mogen (technisch) aangepast worden, zodat ze overal op de website en ook op telefoons goed werken en zichtbaar zijn. De licentie is echt gericht op het gebruik van Great.ly en dus niet zo breed als licenties van vele social media kanalen bijvoorbeeld. Niks om je zorgen over te maken dus, maar simpelweg noodzakelijk.
Zo kan een Maker bijvoorbeeld beheren wie bepaalde content kan zien. Tastemakers moeten misschien wel op de hoogte zijn van de voorraad die de Maker heeft, maar kopers en consumenten hebben daar niets mee te maken.

Stoppen met Great.ly

Makers en Tastemakers mogen op elk willekeurig moment stoppen met Greatly. Simpelweg door het account op te heffen. Het kan wel zijn dat content toch ergens bij Greatly blijft staan, omdat anderen de content hebben gekopieerd of overgenomen. Daar zal die derde op aangesproken moeten worden. Greatly heeft uiteraard alle aansprakelijkheid daarvoor uitgesloten.

Aansprakelijkheid en vrijwaring

In Amerika zijn ze er erg goed in. Werkelijk alle aansprakelijkheid uitsluiten die er uit te sluiten valt en zelfs vragen om vrijwaring wanneer er misschien toch iets mis gaat. Dat doet Greatly dus ook.
Het kan daardoor zijn dat een Maker of Tastemaker vindt dat iets de schuld is van Greatly, dat er daardoor schade is ontstaan, maar dat die schade toch niet vergoed wordt, omdat Greatly daar de aansprakelijkheid voor heeft uitgesloten.

Kosten en Betaling

Over kosten en betaling zegt Great.ly niets in de algemene voorwaarden. Ze verwijzen naar de ‘Fees & Payment Page‘ die bestaat uit een inforgraphic.
Daar staat wie welk percentage krijgt, dat de Tastemakers opdraaien voor de transactiekosten en hoe lang (affiliate) links blijven werken. Deze percentages mag Greatly aanpassen wanneer ze dat willen. Helaas weten we nu niks over het uitkeren van het geld, wanneer ze dat doen bijvoorbeeld. In de algemene voorwaarden staat uiteraard nog wel dat de Makers en Tastemakers zelf aansprakelijk zijn voor een juiste administratie, maar of en wanneer ze overzichten krijgen van verkoopcijfers, dat staat er niet.

Wat ik mis

Great.ly is duidelijk slechts een platform. Zij innen het geld en verdelen dat over de Makers en Tastemakers. Zij willen verder niets te maken hebben met de verkoop van de producten.
Hoe het verder precies werkt met producten die teruggestuurd worden, hoe een consument zijn geld dan terugkrijgt en wie er voor eventueel gemaakt kosten opdraait, wordt niet duidelijk.
Er is erg veel ruimte voor eigen voorwaarden. Het lijkt me zeer verstandig dat Makers hiervan gebruik maken. Makers zouden bijvoorbeeld de algemene voorwaarden van hun eigen webshop kunnen gebruiken. Makers die zich richten op de Europese markt zouden daar per definitie verstandig aan doen om op die manier te voorkomen dat ze op hun kop krijgen van bijvoorbeeld een ACM. Al lijkt mij dat zij een Amerikaanse site niet erg snel daarop zullen controleren.
Wat ik dus ook mis is informatie voor de kopers en consumenten. Wat mogen zij verwachten? Mogen ze producten altijd terugsturen of kan dat dus per product (want per Maker) verschillen?

Vooral goed voor Tastemakers/curatoren/influencers

Het platform lijkt zich te richten op de Tastemakers. Voor hen is het platform het meest gunstig. Zij mogen mooie shops bij elkaar cureren en zullen veel weten te verkopen wanneer ze toch al (social) influencers waren. De makers worden een beetje aan hun lot over gelaten en de consumenten kunnen ook niet goed vooraf weten waar ze aan toe zijn. Voor consumenten zou dit platform in de EU misschien niet eens aan de regels voldoen. Wellicht dat de vragen die ik nog heb, beantwoord worden nadat je bent ingelogd. Een goed idee is het in elk geval wel. Het biedt veel kansen denk ik.

Lees ook:
– De voor- en nadelen van verkopen via een market place
– Dawanda: een risico of een uitkomst?
– Voorwaarden van de Flavourites Store

Slimmer dan de rest

Met de wekelijkse updates van Charlotte.

Gaan we fixen!

Maar... hoe heet je eigenlijk?

Categorie: Contracteren, Overige, Webwinkelrecht Tags: algemene voorwaarden, e-commerce, webshop

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Footer

Charlotte’s Law Updates

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Écht ondernemen – bemoei je met je eigen zaak

Winkelwagen

Juridisch

Charlotte's Law & Fine Prints BV

Postadres:
Postbus 111
2501 CC Den Haag

Bezoekadres:
Zoutmanstraat 94
2518 GT Den Haag


KvK 70392897
BTW NL858305458B01
Cookie- en Privacyverklaring


Portretfoto's door Arnold Reyneveld en Prisca Visser

© 2011-2022 Charlotte's Law & Fine Prints BV · Alle rechten voorbehouden. Onze Cookie- en privacyverklaring is van toepassing.