Koop op Afstand

Koop op afstand is een lastig begrip. Het klinkt zo simpel: een koop die je op afstand hebt gesloten. Maar zo simpel ligt het niet. Veel bedrijven en consumenten vergissen zich hierin en dat kan tot zeer vervelende situaties leiden. Daarom zal ik zo duidelijk en eenvoudig mogelijk proberen uit te leggen wat een Koop op afstand is en wanneer de bijbehorende regels van toepassing zijn.

Webshop Koop op Afstand

Consumenten

Koop op afstand is een consumentenrecht. Dat wil zeggen dat alleen consumenten aanspraak kunnen maken op deze regels. Bedrijven, ondernemer etc. dus niet.
Veel webwinkels kiezen ervoor geen onderscheid te maken tussen consumenten en bedrijven. Dat is tenslotte ook veel administratief gedoe en je moet je webwinkel systeem er op aanpassen.
Wil je dat toch: zorg dan dat er een mogelijkheid is de bedrijfsnaam in te vullen en biedt deze ondernemers andere algemene voorwaarden aan dan je aan de consumenten geeft.

Op Afstand

Uiteraard moet er sprake zijn van afstand. Dat wil zeggen dat de koop gesloten moet worden, zonder dat de winkelier en consument elkaar in de ogen konden kijken. Ze zijn dus niet tegelijkertijd op dezelfde plaats.
Een belangrijk punt, want webwinkels zijn ook wel eens offline. Bijvoorbeeld omdat ze ook een gewone winkel hebben of omdat ze wel eens op een markt of beurs staan.
Waar het hier om gaat is waar de werkelijke koop is gesloten. Een afhaallocatie maakt in principe daar geen verandering in. Maar als de producten pas gekocht worden op die locatie of bijvoorbeeld op de markt of beurs, dan was er geen sprake van afstand en gelden dus de speciale regels niet.

Georganiseerd Systeem

De wet zegt dat er een georganiseerd systeem moet zijn voor verkoop op afstand. Dat wil zeggen dat een eenvoudige telefonische reservering nog geen koop op afstand is. Het systeem moet in elk geval enkel bestaan uit middelen die geschikt zijn voor communicatie op afstand.
Een webwinkelsysteem is zo’n systeem. Maar mensen een formulier in laten vullen en dat ze vervolgens automatisch antwoord krijgen en handmatig geld over moeten maken, kan ook zo’n systeem zijn. Het gaat erom dat het een systeem is dat er op gericht is om op afstand te verkopen. De communicatie over een (potentiële) koop, maakt nog geen koop op afstand.

Consequenties

Waarom is dit nu zo belangrijk? Dat heeft vooral te maken met de rechten van de consument of koper op wie deze regels van toepassing zijn. Bij een koop op afstand heeft de consument binnenkort bijvoorbeeld het recht om 14 dagen lang te bedenken of ze het product willen houden. Als de consument het product op de markt of beurs gekocht heeft, krijgt de consument dit recht niet. Daarbij hoeft er op een markt aan veel minder informatieverplichtingen voldaan te worden, simpelweg omdat het product ter plekke al te zien is.

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)