Is een fotoportret geen auteursrechtelijk werk?

Er zijn juristen die beweren dat op portretten eigenlijk geen auteursrecht kan rusten. Daar zijn portretten te eenvoudig voor. Te banaal en triviaal. Dat er wel degelijk auteursrecht op portretten kan rusten, zelfs op schoolfoto’s, blijkt wel uit het Painer arrest van het Hof van Justitie. Uit onderstaand filmpje blijkt nog veel meer waarom er op portretten wel degelijk auteursrecht kan rusten.

een portret is een auteursrechtelijk werk

Auteursrecht: wanneer is iets een werk?

Wanneer we iets volgens het auteursrecht een werk kunnen noemen is gebaseerd op een combinatie van de wet en jurisprudentie. Een foto kan volgens de wet in elk geval een werk zijn. Volgens de rechtspraak mag een foto alleen niet te banaal en triviaal zijn. Niet te eenvoudig dus. Een werk moet bovendien een eigen en oorspronkelijk karakter hebben, dat het stempel van de maker draagt. De foto mag dus niet ontleend zijn aan een ander werk. Het moet nieuw zijn. En het moet ontstaan zijn door creatieve keuzes.

Wanneer worden er creatieve keuzes gemaakt?

Juist over die creatieve keuzes bestaat nu wat discussie. Natuurlijk is een camera een stuk techniek en moet deze ingesteld worden. Maar juist de keuze voor de instellingen, kunnen ook creatieve keuzes zijn. Daarnaast zijn er nog keuzes zoals standpunt, lens, brandpuntafstand, scherptediepte, licht, compositie, instructie van het de geportretteerde, nabewerking en ga zo maar door.

Bij een portret worden talloze creatieve keuzes gemaakt

Rechters denken misschien te veel aan hoe ze zelf fotograferen. Hoe weinig (bewuste) keuzes ze daarbij maken. Het ‘dat kan ik ook’ syndroom. Maar wat je zelf kunt of doet, zegt nog niets over de werkwijze en keuze van een ander. Canon laat dat in hun filmpje mooi zien. Één ruimte, witte achtergrond, maar ook een stoel, een lamp, één camera, één model in steeds dezelfde kleding, maar zes verschillende fotografen. Wat krijgen we vervolgens: 6 totaal verschillende portretten. Je ziet hier goed hoe fotografen creatieve keuzes maken, wanneer ze een portret maken. Er kan dus wel degelijk auteursrecht rusten op een portret, ook wanneer het er tamelijk eenvoudig uitziet.

Lees meer bij PetaPixel / Shutterbug / My Mondern Met

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Speak Your Mind

*