Iedereen mag dus zomaar…
… mijn ontwerpen namaken, mijn foto’s gebruiken, mijn teksten overnemen. Heb ik daar dan geen auteursrecht op? Het kan toch niet zo zijn dat…
Als je eenmaal het gevoel hebt bestolen te zijn is het niet altijd even makkelijk om nieuws te incasseren dat niet geheel conform de verwachting is. Met drogredeneringen of onredelijke reacties tot gevolg.
Ken je status
Die frustratie begrijp ik heus wel. Ik zie ook beginnende juristen die mij na proberen te doen, bijvoorbeeld. Voor mijn website en reputatie heb ik hard gewerkt en werk ik nog steeds hard voor. Als anderen daar ook nog van mee proberen te profiteren houd ik niets meer over. Kan ik er wat aan doen? Niet altijd.
idee en stijl
Een idee en een stijl zijn bijvoorbeeld niet te beschermen. De specifieke uitvoering van het idee zou potentieel wel beschermd kunnen worden. Net zoals specifieke producten binnen een stijl ook voor bescherming in aanmerking kunnen komen.
Daar moet het wel bijzonder genoeg voor zijn.
eigen en oorspronkelijk karakter
Je werk moet creatief genoeg zijn. Niet zo simpel dat iemand anders het ook bedacht zou kunnen hebben. Daarbij zijn hele korte teksten ook lastiger te beschermen. Hoe korter, hoe groter de kans dat iemand anders het ook had kunnen verzinnen tenslotte. Hoe origineler je eigen werk, hoe beter de bescherming. Zo’n werk kun je namelijk ook niet ‘per ongeluk’ namaken. Ook als dat werk de inspiratiebron is voor iets anders, zou dat nieuwe werk niet meteen inbreuk hoeven maken. Juist omdat het oorspronkelijke werk zo origineel was.
LawStories in je mailbox?
Slaafse Nabootsing
Ook als werk geen of maar weinig bescherming krijgt, kun je soms toch iets doen. Het werk mag namelijk ook niet slaafs nagebootst worden. Dat wil zeggen dat als het mogelijk is om op bepaalde punten af te wijken zonder dat de essentie of functie verloren gaat, dat ook werkelijk moet. Denk aan een andere kleur of andere afmetingen bijvoorbeeld. Ander materiaal. Allemaal erg afhankelijk van het soort werk. Daar is geen formule voor te geven.
Inbreuk aanpakken
Het is belangrijk om inbreuken aan te pakken. Zo blijft je eigen werk origineel en kan het ook minder makkelijk tot een stijl verworden.
Dat doe je door de inbreukmaker er op aan te spreken. Stuur een brief of e-mail waarin je uitlegt welk werk volgens jou inbreuk maakt en waar je dat werk gevonden hebt. Vraag vervolgens de inbreuk te staken. Wil je ook schadevergoeding, kun je dat ook vorderen.
Lees ook:
– Idee! En nu beschermen.
– Noosa chunks niet beschermd
– Copycat? Niet zo snel.
– Plagiaat en het sprookje van de kopie
– Daar heb ik recht op!