Idee! En nu beschermen

Pling! Er gaat een lampje fel branden. Er is een geniaal idee geboren. Het beste idee ooit. Dit gaat het helemaal worden. Je wilt nu alleen niet dat een ander er met jouw idee vandoor gaat. Help! Wat te doen? Ideeën op zich zijn helaas niet beschermbaar. Het idee is gelukkig meestal ook nog slechts maar het begin. Van belang is allereerst je idee geheim te houden. Vertel het niemand. Zodra iemand er lucht van krijgt kan die persoon met het idee aan de haal gaan. Of een bekende verspreekt zich per ongeluk of denkt onterecht iemand te kunnen vertrouwen, waardoor jouw idee in handen komt van mensen die het idee niet ten gunste van jou zullen uitwerken.
Zolang het idee nog niet is uitgewerkt, kun je wel al een aantal zaken ondernemen, om er voor te zorgen dat het uitgewerkte idee voor bijvoorbeeld auteursrecht, merkrecht of modelrecht in aanmerking komt.

Archiveer

Op het moment dat je een idee hebt, ben je vaak ook nog aan het brainstormen, schetsen aan het maken, moodboards aan het knutselen en hersenspinsels aan het opschrijven. Bewaar dit alles! Je denkt nu misschien dat het vodjes zijn en het allemaal niets waard is, maar het kan later aantonen dat je het (uitgewerkte) idee niet van iemand anders hebt gejat, maar zelf hebt bedacht. Je kunt er soms ook mee aantonen dat jij juist de eerste was. Geef elk document een datum. Laat in de verschillende fases van het uitwerken een datumstempel op je vodjes zetten door de Belastingdienst. Daarmee kun je in elk geval aantonen op welk moment die vodjes bestonden.

Bescherm

Jouw unieke idee is geboren en inmiddels uitgewerkt. Nog niemand weet ervan en je hebt goed gearchiveerd. Nu wil je het ook goed beschermen, maar hoe doe je dat?
Afhankelijk van jouw bedachte product (of dienst) kun je dit door verschillende rechten beschermen. Soms zijn ook combinaties mogelijk.
Wanneer jouw werk voor bescherming door het auteursrecht in aanmerking komt, hoef je niets te doen. Auteursrecht verkrijg je eigenlijk al bij het ontstaan van het werk. Hier hoef je niets voor te doen. Het is verder ook gratis. We kennen in Nederland ook geen register waar je je werken aan zou moeten melden. Al je archiveerwerk is prettig om later mee aan te kunnen. Tonen hoe en wanneer jouw werk ontstaan is.
Heb je vooral ook een goede naam (en logo of etiket) bedacht voor jouw dienst of product? Om te voorkomen dat een ander een bijna gelijke naam voor een bijna zelfde product of dienst gaat gebruiken, kun je dit als merk registreren. Een Nederlands merk bestaat niet, je vraagt dan meteen een merk aan voor de gehele Benelux. Ben je van plan in meerdere landen te gaan verkopen? Dan is het wellicht verstandig dat je na het Beneluxmerk, ook bijvoorbeeld een Europees merk aanvraagt.
Voor een model is dit hetzelfde. Je kunt een modelrecht aanvragen voor ontwerpen. Denk bijvoorbeeld aan producten in de mode, zoals kledingstukken en sierraden. Maar ook meubelstukken, flessen en eigenlijk alles wat je o. Je heen ziet kan (gedeeltelijk) door het modelrecht beschermd worden. Ook hiervan kun je bescherming krijgen voor de Benelux, of als je groter wilt natuurlijk ook in het buitenland.
Het octrooirecht is er voor de technische uitvindingen. Dit heeft juist weer niets met het uiterlijk van een product te maken. Denk bijvoorbeeld aan apparatuur en medicatie. Een octrooi, ook wel patent genoemd, vraag je per land aan. Het Europees octrooi zit wel in de pijpleiding.

kosten en baten

Soms is het verstandig je af te vragen of de kosten tegen de baten opwegen. Als je een fantastische en zeer unieke naam hebt bedacht voor je product of bedrijf, wil je die waarschijnlijk graag als merk registreren. Hoe unieker, groter de bescherming is bij registratie. Maar maak je een product dat je toch maar enkle maanden lang wilt verkopen of een product dat je voor erg weinig geld verkoopt, dan zal dit een registratie waarschijnlijk niet waard zijn, omdat deze je meer kost dan het product op kan leveren.

Hoe bescherm jij je werk?

Lees ook:
Freetards, copycats en alles gratis
Noosa Chuncks niet beschermd
Auteursrecht op persberichten en interviews

Update: inmiddels is er een voorstel voor wetswijziging gedaan, waardoor niet alles meer geregistreerd kan worden bij de Belastingdienst. Een andere, betrouwbare optie is dan het i-Depot bij het BBIE.

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. grad visser says:

    hoi ik heb een product ontwikkeld en heb er 2500 op voorraad er zit ook een nette verpakking omheen maar nu loop ik een vast op de verkoop kun jij mij hierbij helpen of weet jij waar ik moet zijn voor hulp hierbij mvg grad

Speak Your Mind

*