Hoe privé zijn mijn e-mails en whatsapp gesprekken?
Als je elkaar een e-mail, whatsappje of DM stuurt is dat privé, toch? Dat deel je niet met anderen. Doe je gewoon niet.
Nou ja, tenzij het heel grappig is natuurlijk, dan laat je een ander even meelezen of lees je het voor. Zoals je zou herhalen wat er in een telefoongesprek is gezegd, wellicht.
Die whatsappconversatie vervolgens op internet dumpen, dat gaat voor veel mensen toch een stap te ver. Hoe privé zijn privéconverstaties eigenlijk?
Update: 24 juli 2023
Gorden en zijn ex Gavin delen Whatsapp gesprekken met roddelmedia
Gordon Heuckeroth had vier maanden lang een relatie met de Australische Gavin Rozario. Ze waren zelfs verloofd. Maar de relatie ging uit.
Onlangs gaf Gavin aan roddelblad Privé een interview. Daarin deelde hij ook stukjes van Whatsappgesprekken die hij met Gorden heeft gevoerd. Gordon komt daarin niet al te positief uit de verf. Hij zou stemmingswisselingen hebben en weer aan de drugs zijn, bijvoorbeeld.
Nou is Gavin natuurlijk niet verplicht om zijn mond te houden over die relatie, maar mag hij ook zover gaat dat hij die Whatappgesprekken en e-mails deelt met een roddelblad?
Gordon heeft aangifte gedaan tegen Evert Santegoeds en wil in Australië aangifte doen van smaad en laster. Daarnaast bereidt hij een civiele zaak voor om schadevergoeding te kunnen verhalen.
LawStories in je mailbox?
Geen algemene wet op privacy
We hebben in Nederland geen ‘Wet op de Privacy’. De regels zijn wat versnipperd. Zo hebben we de AVG, waardoor persoonsgegevens niet zomaar verwerkt mogen worden. Het portretrecht beschermt tegen het publiceren van portretten die je privacy te veel aantasten. En het is een onrechtmatige daad om iemands eer en goede naam aan te tasten. Zo zijn er nog meer specifieke regels waarin de privacy geregeld wordt voor een specifiek geval.
Vertrouwelijke Communicatie
Iedereen mag gewoon vertellen wat ze met een ander besproken hebben of wat ze over en weer aan elkaar geschreven hebben. Er is geen regel die dat verbiedt.
Communicatie is eigenlijk pas vertrouwelijk als je dat zo afspreekt. Alsof je een soort mini geheimhoudingsverklaring overeenkomt. Vooraf een mail of bericht versturen met ‘Alles wat we hierna bespreken graag vertrouwelijk behandelen. Ga je daarmee akkoord?’ zou daarvoor een oplossing kunnen zijn.
Maar er is wel een addertje onder het gras, waarover later meer.
Briefgeheim is er voor derden
Briefgeheim is een grondrecht, geregeld in artikel 13 van de Grondwet. Niemand mag dus zomaar een ongeopend poststuk alsnog openen. Heb je het zelf eenmaal geopend, mag je het uiteraard wel delen met anderen.
Het briefgeheim geldt zowel voor de klassieke brieven, maar ook andere telcommunicatie, zoals e-mails, appjes en DM‘s.
Inbreken op computers of in mailprogramma’s mag niet. Dat is een vorm van computercriminaliteit. Zelfs de hosting provider van de mailserver en ISP’s mogen jouw e-mail niet zomaar lezen, terwijl ze dat wel kunnen.
Maak je gebruik van Google voor je e-mail? In de voorwaarden hebben zij opgenomen dat ze jouw e-mail mogen lezen. Waar denk je anders dat die relevante advertenties bij gmail vandaan komen.
Auteursrecht op E-mails en appjes
Toch mag je niet zomaar e-mails doorsturen of screenshots van je e-mails, Whatsapp berichten of DM’s op internet publiceren. Niet (alleen) vanwege een privacybelang, maar vanwege het auteursrecht. Op korte stukken tekst rust niet altijd auteursrecht, omdat die zinnen vaak te banaal en triviaal zijn. Maar als er in een Whatsapp bericht of e-mail enige creativiteit zit, rust er auteursrecht op die tekst. Die tekst kopiëren is een verveelvoudiging. Dat is dus een inbreuk op het auteursrecht. Plaats je het screenshot vervolgens op internet, is er sprake van openbaarmaking. Weer een inbreuk op het auteursrecht. Zonder naamsvermelding: inbreuk op een persoonlijkheidsrecht.
Privéleven en eer en goede naam
Dan het addertje onder het gras. Want als je wel om het auteursrecht heen kunt werken, het geen vertrouwelijke informatie is en het briefgeheim ook niet meer van toepassing is, mag je dan alles maar delen?
Nee.
Nog een reden om niet alles zomaar online te knallen is dat je de eer en goede naam van een ander niet mag schenden. Dat wil niet zeggen dat je alleen maar positief over iemand mag spreken, maar wel dat het recht op eer en goede naam moet worden afgewogen tegen het recht op vrijheid van meningsuiting.
Bovendien mag je erg gevoelige gegevens ook niet zomaar delen van de AVG. Maar goed, een e-mail anonimiseren is natuurlijk zo gedaan.
Privacy en e-mail gaan niet samen?
Kortom: reken er niet zomaar op dat jouw communicatie per definitie vertrouwelijk is of dat het openbaar maken van die conversaties een inbreuk op jouw privacy zou opleveren.
E-mails kunnen wel degelijk privé zijn en de inhoud mag nooit zonder goede reden gedeeld worden. Vooraf afspreken dat communicatie per e-mail vertrouwelijk is kan verstandig zijn. Zo heb je ook een contractuele grond waarop je openbaarmaking kan verbieden.
Helpt een disclaimer onder je e-mail?
Een disclaimer is eenzijdig. Bovendien staat het onderaan de e-mail. Je legt iemand op om de communicatie vertrouwelijk te behandelen. Maar als iemand dat vervolgens niet doet, heb je weinig rechtsmiddelen in handen. Er was tenslotte geen wettelijke verplichting en jullie hebben er ook geen afspraak over gemaakt. Beter zou zijn om (ook) in de onderwerpregel van de e-mail te zetten dat het gaat om vertrouwelijke communicatie. Zo kan iemand vooraf ook beslissen of ze het willen lezen of niet en waar ze dat dan doen. Nog beter is om vooraf (schriftelijke) afspraken te maken over de vertrouwelijkheid van de communicatie.