Geen naamsvermelding, geen beeld?
Iemand zei laatst dat je met het recht op naamsvermelding nog altijd veel macht op het gebruik van beeld uit kunt oefenen. En iemand anders vroeg me wat ze moest doen nu haar werk gebruikt werd zonder naamsvermelding. Er worden niet altijd duidelijke afspraken gemaakt over naamsvermelding en niet elke opdrachtgever of gebruiker begrijpt goed hoe het recht met betrekking tot naamsvermelding werkt. Er ontstaan daardoor vaak vervelende situaties.
Naamsvermelding
Naamsvermelding is een persoonlijkheidsrecht. Dat recht heb je. Punt. Hoef je dus niets over af te spreken. En het is niet overdraagbaar.
Een ander mag overigens ook niet zomaar zijn eigen logo of naam bij het werk plaatsen. Of op een andere manier doen voorkomen dat het niet jouw werk is dat gebruikt wordt. De naam van het werk, mocht de fotograaf de foto een titel hebben gegeven, hoeft niet vermeld te worden.
Maar je kan en mag er wel afspraken over maken.
LawStories in je mailbox?
Afspraken maken
Echt macht uitoefenen met recht op naamsvermelding lukt niet. Door misverstanden of omdat je er pas achteraf achterkomt dat naamsvermelding ontbreekt.
In het recht valt of staat er veel met de afspraken die je maakt. Meestal biedt het recht vooral een vangnet voor het geval er geen of te onduidelijke afspraken zijn gemaakt. Slechts in enkele gevallen kennen we zogenaamd dwingend recht. Dat zijn wetten en regels waar niet van afgeweken mag worden. Zoals dat bijvoorbeeld met een groot deel van het consumentenrecht het geval is.
Als je iets goed geregeld wil hebben, zul je duidelijke afspraken moeten maken. Zelfs over naamsvermelding.
Schade bij het ontbreken van naamsvermelding
Van naamsvermelding kun je geen brood kopen, hoor je vaak zeggen. Dat klopt natuurlijk ook. Is het ontbreken van naamsvermelding dan ook zonder schade? Nee. Het is hooguit lastig vast te stellen wat de schade is. Op dit moment kennen rechters daar tussen de 25% en 100% van de licentievergoeding voor toe. Althans, dat wat je als licentievergoeding gevraagd zou hebben.
Stappenplan bij schade
Ontbreekt naamsvermelding en wil je er wat tegen doen? Volg dit stappenplan.
1. Stel de schade vast. Dat is bij een groot (online) magazine misschien wel groter dan bij het lokale sufferdje.
2. Stel je doel vast. Wat wil je bereiken? Is het voldoende als ze jouw naam er alsnog bij plaatsen, wat online makkelijk kan. Wil je een rectificatie? Wil je schadevergoeding? Of wil je juist de banden goed houden en zorgen dat ze vaker werk van jou publiceren? Probeer over de schade heen te kijken en probeer te bedenken wat het meest voor jou van belang is en jou uiteindelijk het meeste op zal leveren.
3. Stel je eis vast. Wat ga je van ze vragen en hoe ver wil je daar voor gaan?
4. Stel een brief of e-mail op. Vriendelijk en duidelijk. Geef duidelijk aan wat er mis is gegaan en stel jouw oplossing voor. Geef een termijn waarbinnen je een reactie verwacht.
5. Afwachten. Meer kun je niet doen. Soms werken ze snel mee en is er niets aan de hand. Het kan ook voorkomen dat je even zult moeten onderhandelen.
Lees ook:
– Auteursrecht: Naamsvermelding
– Auteursrecht: Naamsvermelding 2
– Auteursrechtinbreuk. Eerst Waarschuwen?
– Blogger moet betalen voor onrechtmatig gebruik foto