Hi Fotograaf! Goed dat je hier bent. Je geeft natuurlijk veel om je werk en die juridische zaken vind je eigenlijk maar niks. Maar je begrijpt wel dat ze belangrijk zijn of dat heb je met vallen en opstaan moeten leren. Nu ga je er wat aan doen! Je werk goed beschermen, inkomsten zeker stellen en zorgen dat je op tijd een eerlijke prijs betaald krijgt voor je werk. Lees verder!
Portfolio op je website
Zorg dat het portfolio op je website altijd op orde is. Je website moet representatief zijn voor je stijl en kwaliteit. Mensen die achteraf klagen over wat je hebt geleverd kun je verwijzen naar je website. Heb je dezelfde stijl en kwaliteit geleverd, dan mogen ze dus niet klagen!
Leg op je site eventueel wat uit over je stijl en werkwijze. Heb je veel natuurlijk licht nodig of werk je juist veel met flitslicht? Werk je op journalistieke wijze of laat je mensen juist poseren? Bewerk je de foto’s veel? Doe aan verwachtingenmanagement.
Beeldgebruik
Let wel op dat embedden is toegestaan. Alle foto’s die op jouw site of blog staan mogen dus door anderen embed worden zonder daar toestemming voor te vragen en zelfs zonder jouw naam erbij te vermelden. Je kunt eventueel in de back-end van je website ervoor zorgen dat embedden eenvoudigweg onmogelijk wordt gemaakt. Hierover kun je zelfs afspraken maken met opdrachtgevers, als zij jouw foto’s op hun website willen publiceren.
Wil je weten wanneer mensen wel jouw foto’s mogen gebruiken en wanneer ze absoluut jouw toestemming nodig hebben? Onderstaande infographic helpt je een eind op weg. Wil je de infographic graag digitaal in kunnen zetten om je opdrachtgevers en andere klanten op een vriendelijke manier te vertellen hoe het werkt? Neem de infographic gratis over op je website of stuur hem met een e-mail mee naar je klanten (uiteraard met naam- en bronvermelding)
Portretrecht
Portretrecht kan jou als maker zeer beperken. Vooral als je een portret in opdracht hebt gemaakt.
Zorg dat je goede afspraken maakt over het gebruik van portretten. Hoe duidelijker je daar over bent, hoe beter dat juridisch stand zal houden.
De eenvoudigste manier is om een model vrijwaringsverklaring te gebruiken wanneer je iemand portretteert.
Koop hier een model vrijwaringsverklaring.
Contracten
Elke afspraak die je maakt is een overeenkomst. Verschillende verwachtingspatronen zorgen voor veel misverstanden en problemen.
Zorg voor goede contracten. Doe je veel dezelfde soort opdrachten, laat dan een standaard contract maken. Het bespaart tijd en je vergeet nooit meer iets te overleggen.
Zonder contract is het gissen wat jij van je klant mag verwachten en wat jouw klant van jou mag verwachten.
Laat een goed contract opstellen of laat je huidige contract controleren.
Algemene Voorwaarden
Eigenlijk kan geen enkele onderneming zonder. Verplicht is het niet. Makkelijk wel.
Betalingsvoorwaarden, leveringsvoorwaarden, uitvoering van de opdracht, annulering en wat je maar kunt verzinnen. Dat wat jij met elke klant af wilt spreken kan hier in. Zo voorkom je nodeloos lange contracten.
Maar let op: aan algemene voorwaarden zijn strikte regels verbonden. Deze zijn ten opzichte van consumenten nog strenger dan ten opzichte van bedrijven. Staat er iets in de algemene voorwaarden dat daar niet had mogen staan, dan is dat hele artikel niet meer geldig.
Laat daarom juridisch juiste algemene voorwaarden opstellen.
Oploskoffie
Zie je door de bomen het bos niet meer? Stel je vragen tijdens een Oploskoffie sessie of vraag Charlotte samen een plan op te stellen om jouw onderneming te verbeteren.
Trakteer hier jezelf op een kopje oploskoffie.