Fotograaf

Als fotograaf of videograaf wil jij je graag laten zien. Je verkoopt tenslotte beeld. Een goede website is essentieel. Wellicht werk je samen met een stylist of videograaf aan een mooie productie. Je wilt jouw persoonlijke werk beschermen. Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken.

Website

Je website is je online visitekaartje. Behalve dat het er mooi uit moet zien, zijn er wettelijke vereisten aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan de verplichte cookie– en privacyverklaring en het gebruik van nieuwsbrieven.
Laat je website grondig doorlopen en krijg advies. Vraag een juridische websitescan aan.

Handelsnaam en Merknaam

Wil je graag onder een bepaalde naam bekend worden en blijven? Gebruik deze dan tenminste als handelsnaam. Verstandig is om deze ook in te schrijven bij de KvK.
Hecht je meer waarde aan je naam, laat het dan inschrijven als merk.
Laat een merkonderzoek doen om vooraf te weten of je naam wel als merk geregistreerd kan worden. Deze mag bijvoorbeeld niet beschrijvend zijn of een inbreuk vormen op een reeds bestaand merk.
Vraag advies bij het bedenken of registreren van een handelsnaam of merk.

Auteursrecht

Ben jij goed op de hoogte van het auteursrecht? Het zijn in feite de bron van je inkomsten. Je maakt continu auteursrechtelijk beschermd werk. Weet jij wat je wel en niet mag fotograferen? Weet je ook wat andere mensen met jouw werk mogen doen?
Volg de workshop auteursrecht, zodat je er zelf mee aan de slag kunt.
Maak afspraken over het gebruik van jouw werk en leg dit vast in een licentie.
Of vraag advies of hulp in geval van een inbreuk of bij het opstellen van een licentie.

Stappenplan bij inbreuk op auteursrecht

Wil je weten wanneer mensen wel jouw foto’s mogen gebruiken en wanneer ze absoluut jouw toestemming nodig hebben? Onderstaande infographic helpt je een eind op weg. Wil je de infographic graag digitaal in kunnen zetten om je opdrachtgevers en andere klanten op een vriendelijke manier te vertellen hoe het werkt? Neem de infographic gratis over op je website of stuur hem met een e-mail mee naar je klanten (uiteraard met naam- en bronvermelding)
Auteursrecht infographic voor beeldgebruik

Portretrecht

Portretrecht kan jou als maker zeer beperken. Vooral als je een portret in opdracht hebt gemaakt.
Meer leren over portretrecht? Volg de workshop portretrecht.
Zorg dat je goede afspraken maakt over het gebruik van portretten. Hoe duidelijker je daar over bent, hoe beter dat juridisch stand zal houden.
De eenvoudigste manier is om een model vrijwaringsverklaring te gebruiken wanneer je iemand portretteert.
Koop hier een model vrijwaringsverklaring.

Contracten

Elke afspraak die je maakt is een overeenkomst. Verschillende verwachtingspatronen zorgen voor veel misverstanden en problemen.
Zorg voor goede contracten. Doe je veel dezelfde soort opdrachten, laat dan een standaard contract maken. Het bespaart tijd en je vergeet nooit meer iets te overleggen.
Zonder contract is het gissen wat jij van je klant mag verwachten en wat jouw klant van jou mag verwachten.
Zelf contracten maken leer je tijdens de workshop contracteren en algemene voorwaarden.
Laat een goed contract opstellen of laat je huidige contract controleren.

Algemene Voorwaarden

Eigenlijk kan geen enkele onderneming zonder. Verplicht is het niet. Makkelijk wel.
Betalingsvoorwaarden, leveringsvoorwaarden, uitvoering van de opdracht, annulering en wat je maar kunt verzinnen. Dat wat jij met elke klant af wilt spreken kan hier in. Zo voorkom je nodeloos lange contracten.
Maar let op: aan algemene voorwaarden zijn strikte regels verbonden. Deze zijn ten opzichte van consumenten nog strenger dan ten opzichte van bedrijven. Staat er iets in de algemene voorwaarden dat daar niet had mogen staan, dan is dat hele artikel niet meer geldig.
Laat daarom juridisch juiste algemene voorwaarden opstellen.
Wil je meer leren over algemene voorwaarden en hoe je ze op een juiste manier in kunt zetten? Volg de workshop contracteren en algemene voorwaarden.

Oploskoffie

Zie je door de bomen het bos niet meer? Stel je vragen tijdens een oplosskoffie sessie of vraag Charlotte samen een plan op te stellen om jouw onderneming te verbeteren.
Trakteer hier jezelf op een kopje oploskoffie.

 149,00 excl. BTW

Doe mij zo'n bakkie pleur