Contracten

Een van de zaken waar je als ondernemer, in welke tak van sport dan ook, veel mee te maken krijgt zijn contracten. Allereerst waarschijnlijk met andere bedrijven, zoals de websitebouwer of de drukker die jou een dienst of product leveren. Later zul je waarschijnlijk vooral zelf contracten sluiten met de bedrijven of personen aan wie jij jouw dienst of product gaat leveren.

Elke ondernemer gebruikt contracten
Koop je bij de bakker een brood, dan sluit je al een overeenkomst. Jij zult als klant moeten betalen en van de bakker krijg je het brood. In dit geval gaat dat mondeling. Of je nu producten verkoopt, diensten levert of juist ontwerpt en ontwikkelt, zodra je te maken krijgt met een klant sluit je een contract. Hoe ingewikkelder de afspraken en hoe meer geld er mee gemoeid gaat, hoe belangrijker het is de afspraken op papier te zetten. In een contract.

Elke onderneming drijft op de contracten die ze sluiten.

Inhoud van een contract
Het is belangrijk dat zo’n contract goed in elkaar zit, zodat zowel jij als je wederpartij precies weten waar jullie aan toe zijn en er geen misverstanden kunnen ontstaan. Het is daarom belangrijk dit goed te regelen.

Lever je zelf regelmatig dezelfde soort diensten of producten dan is het prettig om een modelcontract te hebben waar je van uit kunt gaan. De details en specificaties van de betreffende dienst of het specifieke product kun je steeds aanpassen, maar de basis blijft hetzelfde.
In elk geval regel je hierin:
– Het soort. Welke dienst of product ga je leveren? Misschien lever je een combinatie van meerdere producten en/of diensten.
– Hoeveelheid. Bijvoorbeeld het aantal uren of aantal exemplaren.
– Prijs. De totaalprijs en BTW, maar soms ook gespecificeerd per product of onderdeel, reiskosten etc.
Hoe duidelijker en specifieker de omschrijving is, hoe kleiner de kans op misverstanden. Maar voorkom ook dat je meer belooft dan je waar kunt maken. Om zeker te weten dat het contract goed in elkaar zit is het prettig een (model)contract op te laten stellen door een jurist. Dan ben je er van verzekerd dat alle relevante en noodzakelijke bepalingen in het contract voorkomen. Je kunt dat contract steeds opnieuw gebruiken. Ben je bijvoorbeeld fotograaf, dan verander je telkens de datum, de naam van je klant, hoeveel foto’s ze krijgen en voor welke prijs dat is. De overige bepalingen kunnen blijven bestaan.

Meerpartijen contract
Soms wordt een contract echter niet vanuit één partij opgesteld, maar gaat dit in samenspraak. Bijvoorbeeld bij een samenwerkingsovereenkomst, projectovereenkomsten en andere grote overeenkomsten. Deze overeenkomsten kunnen grote financiële gevolgen hebben. Dan is het prettig dat er iemand is aan wie je de concepten voor kunt leggen en je vertelt wat de risico’s zijn en welke bepalingen juist positief zijn. Wellicht is het zelfs prettig om je te laten vertegenwoordigen, zodat je zelf alleen hoeft aan te geven wat je doel is, maar een jurist verder de afhandeling doet. Of er is je gevraagd zelf een eerste concept op te stellen, wat een zware taak kan zijn. Laat een contract scan doen en je contract controleren. Maak zelf de nodige aanpassingen of laat ze voor je doen door een ervaren jurist.

Contract laten opstellen of scannen
In alle bovenstaande gevallen is het prettig bijstand te hebben van een jurist met verstand van zaken. Heb je hulp nodig, wil je graag dat er een extra paar ogen naar je contracten kijkt of zoek je iemand die voor jou een contract op kan stellen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Even overleggen over wat je wel en niet nodig hebt? Neem gerust contact op.Laat een contract opstellen