Van je hobby je werk maken, dat wil iedereen wel. Daarom denk je erover om een webwinkel te beginnen, maar je wil eigenlijk het gedoe niet van het onderhouden van een website. Bovendien wil je helemaal niet hoeven te verdiepen in betalingsmogelijkheden. Je zoekt eigenlijk een kant en klare oplossing. Je wil graag je spullen zo snel en eenvoudig mogelijk aan de man brengen. Tegenwoordig bestaan daar veel handige websites voor, zoals Etsy, Dawanda en Markita. De zogenaamde Market Places. Hieronder leg je uit hoe dat werkt en welke juridische consequenties dat voor jou heeft.
Etsy en Dawanda en Markita
Etsy is van oorsprong een Amerikaans bedrijf. Dawanda lijkt op Etsy en is van oorsprong Duits. Beide hebben een afdeling in Nederland, zodat je door Nederlanders bijgestaan kunt worden. Markita is er speciaal voor alle Nederlandse en Belgische makers. Alledrie zijn het platformen, de zogenaamde market places, waar je jouw waar aan kunt bieden. Je krijgt een eigen plek binnen de site, waar je producten te koop aan kunt bieden. Het is als het ware een shop in shop, maar dan online. Je hebt je eigen hoekje, maar bent ook op zoekwoorden vindbaar. Er bestaan nog meer platformen zoals deze, maar dit zijn de bekendste drie. Bovendien zijn ze allemaal gericht op handgemaakte producten, vintage of producten die je nodig kunt hebben om met de hand producten te maken. Je hebt dus meteen de juiste doelgroep te pakken. Bezoekers worden voor de market place als geheel aangetrokken, dus eigenlijk nemen ze ook al een deel van de marketing van je over. Allemaal positieve punten, maar wel zo met hun eigen juridische consequenties.
Dit moet je regelen om je webwinkel te openen
Bij Etsy en Dawanda hoef je alleen nog maar je producten online te zetten. Tegen een kleine provisie kun je daar meteen je producten verkopen. Er zijn echter wel een aantal zaken die je zelf nog moet regelen. Het blijft namelijk je eigen webshop binnen een groter platform. Je bent gebonden aan de regels van de market place, maar moet ook voldoen aan de wettelijke vereisten en consumentenrechten in de EU. Daar bieden de market places ook de ruimte voor.
Zorg tenminste voor goede algemene voorwaarden en een privacybeleid. Dat hoeft niet lang en ingewikkeld.
Zorg vervolgens dat je duidelijk bent in je retourbeleid en zorg dat deze aan de wettelijke eisen voldoet. Ondanks dat je gebruikt maakt van een market place, heb je eigenlijk een eigen webwinkel en dus moet je aan alle rechten en plichten van een webwinkel voldoen. Producten mogen in de basis, zonder opgaaf van redenen, binnen 14 dagen voor retour aangemeld worden. De consument moet vervolgens het geld terugkrijgen. De kosten voor de retourzending kunnen voor rekening van de consument komen, mits je dit duidelijk vooraf hebt gemeld.
Welke service ga je bieden?
Etsy en Dawanda bieden in de basis de mogelijkheid ook naar het buitenland te verzenden. Dat brengt extra kosten en risico met zich mee. Allereerst zijn de verzendkosten hoger en ben je verplicht de kosten voor de heenzending te vergoeden wanneer een product retour gestuurd wordt. Daarnaast gelden in sommige andere landen andere consumentenrechten, waar jij als ondernemer rekening mee moet houden. Binnen de EU zijn de regels inmiddels redelijk gelijk aan elkaar. Je zou er daarom voor kunnen kiezen bijvoorbeeld wel binnen de EU te verzenden, maar niet naar Canada en de VS. Om verzendkosten te besparen zou je ook slechts naar bepaalde EU landen kunnen verzenden bijvoorbeeld. Zorg wel dat je dit duidelijk aangeeft van te voren.
Vreemde eend in de bijt: Metdehand
Metdehand is een ander Nederlands initiatief. Hier krijg je geen eigen webwinkel, maar een soort advertentieruimte. Het lijkt meer op een Marktplaats. Mensen kunnen vervolgens via jouw eigen site of door jou te mailen het product bij je kopen en eventueel nog onderhandelen over de prijs.
Ook hier is het voordeel dat het goedkoop is en er door de doelgroep meteen de juiste klanten aangetrokken worden. Ook Metdehand neemt gedeeltelijk de marketing van je over. Je zult echter wel nog steeds een eigen webwinkel moeten laten bouwen of het niet erg vinden dat bestellingen via e-mail binnenkomen. Ook hier blijven de webwinkelrechten van kracht en zul je voor o.a. goede algemene voorwaarden en een retourbeleid moeten zorgen. Hier des te belangrijker, omdat Metdehand er helemaal niet meer tussenzit.
Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Vakpracht
Lees ook:
– Wat heb ik nodig om een webwinkel te starten
– Herroepingsrecht – de nieuwe regels
– Koop op Afstand