Bloggers aansprakelijk voor reacties

4 minuten

Bloggen is leuk en wordt steeds populairder. Met bloggen kun je tegenwoordig zelfs geld verdienen. Het leuke aan een blog is dat er reacties of comments onder geplaatst kunnen worden. Het liefst krijg je er zoveel mogelijk. Goed voor Google en soms kan het hogere advertentieinkomsten opleveren. En als het daar niet om gaat, dan is het wel fijn dat je gevleid wordt door de reacties. Maar wat als er nare reacties komen of de comments inbreuk maken op auteursrecht van iemand anders. Wie is er dan verantwoordelijk?

Wet voor Bloggers

Auteursrecht en comments

Lezers vinden het soms leuk om voorbeelden te noemen in de reactie die ze geven. Een quote of een foto bijvoorbeeld. Maar mag dat ook?
Niet altijd. In een comment kun je inbreuk maken op het auteursrecht van een ander. Daar is uiteraard in eerste instantie de persoon die de reactie schreef verantwoordelijk voor. Op een blog en een forum biedt je meer dan alleen de faciliteit om iets online te plaatsen. Meestal reageer je zelf ook nog op de andere reacties en beheer je een beetje wat er op jouw blog aan de gang is. Reacties die echt niet kunnen haal je misschien wel weg of reageert er in elk geval op.
Omdat je zelf een actieve rol speelt op je eigen site of blog ben je ook een beetje aansprakelijk voor de reacties. Als jij weet dat er beeldmateriaal of teksten inbreuk maken op het auteursrecht, is het jouw taak om dat te verwijderen. Of als het voor jou niet meteen duidelijk is dat het inbreuk maakt, moet je het in elk geval verwijderen zodra de maker zich meldt.
Dat geldt ook voor zogenaamde embeded links en inline links. Alleen een tekstlink is meestal wel toegestaan, maar zodra de tekst of het beeld in de reactie zelf te zien is, moet je uitkijken.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Vrijheid van Meningsuiting in reacties

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in Nederland en de Europese Unie. Dat mag je niet zomaar beperken. Reageer liever op een onaangenaam comment dan dat je deze gaat verwijderen. Er zijn natuurlijk ook mensen die wel eens denken dat de vrijheid van meningsuiting onbeperkt is. Uiteraard zijn er grenzen en daar mag je best tegen optreden. Doe het alleen niet te snel.
Kan iemand zijn mening onderbouwen? Dan mag het best negatief zijn. Is de reactie alleen maar een scheldkanonnade en raken de woorden kant nog wal, dan mag je ze vaak wel verwijderen. De reacties mogen tenslotte geen smaad of laster worden. Smaad en laster zijn erger dan gewone beledigingen. In het geval van smaad is iemand bezig de eer en goede naam van iemand aan te tasten met feiten en beledigingen. Laster lijkt veel op smaad, maar in dat geval zijn de beweringen niet waar.
Ook hier is het weer zo dat de personen die de reacties plaatsen in eerste instantie aansprakelijk zijn. Zij hadden in dat geval de uitlatingen nooit op die manier mogen doen. Maar als jij als blogger merkt dat mensen op jouw blog reacties achterlaten die te ver gaan, terwijl je daar wat tegen had kunnen doen, ben jij opeens ook gedeeltelijk aansprakelijk.

Vervelende reacties en comments aanpakken

Stel nou dat je reacties en comments ziet staan waar je niet zo blij mee bent. Wat doe je dan? Of beter gezegd: wat mag je dan doen?
Om aansprakelijkheid te voorkomen is het in elk geval goed de reacties en comments goed in de gaten te houden. Daar wordt een rechter namelijk ook blij van, mocht er toch nog iets mis zijn gegaan.
Wil je een reactie verwijderen, is het in elk geval verstandig om de persoon die de reactie plaatste daar van op de hoogte te stellen. Helemaal mooi zou zijn als je kort aangeeft waarom je de reactie weg hebt gehaald. Reacties aanpassen kan ook, maar in zo’n geval moet je in de reactie wel duidelijk maken dat er redactie heeft plaatsgevonden.
Wat je vooral niet mag doen, is iemand zomaar blokkeren, waardoor ze nooit meer reacties kunnen plaatsen. Wijs zo’n persoon op de fouten en geef de mogelijkheid te verbeteren of een weerwoord te geven.

Lees ook:
Pinterest als bron voor je blog
Blogpraat over foto’s
Betaalde blogs en Google voeren oorlog
De Wet voor Bloggers
Eerlijke blog of reclame?

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)