Rust er Auteursrecht op Social Media Content?

Na mijn presentaties over auteursrecht, blijven er veel vragen over social media komen. Wat mag je doen met content op social media? Mag je dat delen of op je eigen website plaatsen bijvoorbeeld? Op social media gelden precies dezelfde regels als elders online en offline. De maker van het werk mag bepalen wat er met dat werk zal gebeuren.

Auteursrecht

De basis van het auteursrecht is grofweg dat de maker van een werk mag bepalen of dat werk gepubliceerd en gekopieerd of veranderd wordt. Daar bestaan uitzonderingen op, zoals het citaatrecht.
Om werk te mogen gebruiken, zoals het delen ervan op social media, publiceren op een blog of het gebruiken in een ander werk, is daarom toestemming of een licentie nodig.

Social Media

Wat betreft social media is die toestemming gedeeltelijk geregeld in de algemene voorwaarden. Veel van deze voorwaarden zijn zo geregeld dat werk dat eenmaal op social media staat, binnen dat medium gedeeld mag worden. Plaats jij jouw eigen werk op social media, mogen anderen dan binnen hetzelfde medium delen, zolang de bron en/of credits er nog maar bij staan.
Wat niet mag, is content van social media plukken en ergens anders plaatsen, zonder toestemming. Je mag dus niet een foto van Facebook op Pinterest pinnen of een foto van Pinterest op je eigen blog plaatsen.

Buttons geven toestemming

Staan er social media buttons bij een artikel of op de site, waarmee duidelijk gemaakt wordt dat de content gedeeld mag worden? In zo’n geval is er wel toestemming gegeven om de content te delen op de social media kanalen waar er buttons voor geplaatst zijn. Denk bijvoorbeeld aan een Twitter tweet button of een Facebook share button of een Pinterest pin it button.
Dat je kúnt pinnen, betekent in de basis nog niet dat het mag. Het is namelijk een openbaarmaking.
Een tekst link delen via twitter of facebook is een ander verhaal. Je laat in dat geval de content zelf nog niet zien, maar vertelt mensen waar het staat.

Lees ook:
Hoe voorkom ik dat Facebook eigenaar wordt van mijn foto’s?
Auteursrecht: fotografie en social media
Gebruik van foto’s, geplaatst op social media, rechtmatig?
Pinterest, een auteursrechtelijk probleem?

CATEGORIE:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)