Auteursrecht Smoesjes: "Ik had er een naam bij gezet"

Het meest voorkomende smoesje, gebruikt door bloggers. Soms echt als smoesje, soms omdat ze af zijn gegaan op verkeerde informatie en soms omdat de grens tussen wat wel en niet goed is, een grijs gebied is.
Inbreuk op auteursrecht, maar niet als er een naam bij geplaatst is?

Naamsvermelding is niet genoeg

Een naam is goed, maar niet altijd goed genoeg

Laten we wel wezen, als iemand de juiste naam (en bron) bij een afbeelding of stukje tekst plaatst, zijn we al een heel eind op weg! Het komt vaker voor dat beelden helemaal zonder naam- en bronvermelding worden gebruikt. Naamsvermelding is dus erg goed en zorgt in elk geval voor erkenning. Maar het is pas genoeg wanneer het werk, zoals een foto of een stukje tekst, rechtmatig gebruikt wordt. Ofwel: toestemming, citaat of embedden.

Citaat

Wordt het werk gebruikt als een citaat, omdat er bijvoorbeeld maar een foto uit een serie wordt gebruikt of er maar enkele regels tekst zijn overgenomen en deze verwerkt worden in een nieuwe context, zoals een blogartikel, en is het gebruikte citaat relevant in die nieuwe context, dan is naamsvermelding meestal genoeg. Het citaatrecht is echter voor veel mensen wel complex en heeft een grijs gebeid waarbij niet meteen duidelijk is wie er gelijk heeft.

Naamsvermelding maakt nog geen citaat

Die naamsvermelding is dus wel heel goed, maar daarmee is het gebruik van een beeld of tekst nog niet automatisch een citaat geworden. Daar zijn veel meer criteria voor. Het is eigenlijk andersom: als je een deel van een werk als citaat kunt gebruiken, ben je verplicht er naamsvermelding bij te plaatsen.

Oplossingen

Het handigste is natuurlijk om, vooral als het om afbeeldingen, video’s of geluid gaat, dat te embedden. Naamsvermelding is dan niet eens meer nodig, maar natuurlijk wel zo aardig.
Daarnaast is het natuurlijk gewoon heel veilig om toestemming te vragen voor gebruik van tekst of beeld. Als je toch om toestemming vraagt, kun je meteen afspreken hoe je dat werk mag gebruiken, onder welke voorwaarden en condities.
Daarnaast kun je natuurlijk werk als citaat gebruiken. Met naam- en bronvermelding. Maar zorg echt dat je aan alle criteria voldoet om problemen te voorkomen.

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)