Auteursrecht: Kopieert de VVD een kerstspotje van de EO?

In 2017 maakte de EO een reclamespotjes om leden te werven: voor iedereen. Goed idee, dacht de VVD en zij maakte dit jaar een reclamespotje: voor de doeners. NPO Radio 1 maakte een mooie vergelijking. Een inbreuk op auteursrecht of een toegestane kopie?

VVD inbreuk reclamespotje EO

Wat zijn de overeenkomsten?

In beide gevallen lijkt het alsof er mensen van straat geplukt worden.
Vervolgens worden ze op een podium gezet, met de doeken nog gesloten.
Aan de andere kant zit een publiek. Zodra de doeken open gaan, staat de spotlight op het podium en wordt er geklapt.
Ze worden in het zonnetje gezet.

Dat de VVD het idee van de EO heeft overgenomen is wel duidelijk. Dat geeft Rutte eigenlijk ook toe tijdens het programma ‘Dit is de Dag’.
“Wees blij dat als jullie iets goeds bedenken, dat het ook weer anderen inspireert. Het zou pas diefstal zijn als het spotje geheim zou zijn,” zegt Rutte daar.

Kun je alleen geheimen stelen?

Je zou bijna denken dat Rutte alleen maar denkt aan de nieuwe Wet Bedrijfsgeheimen. Dan moet het echt een geheim zijn, economische waarde hebben en je moet ook je best doen om het geheim te houden.

Nu gaat het echter om het auteursrecht. Dan mag je ook niet aan de haal gaan met werken die nog niet openbaar zijn, omdat de maker zelf juist mag bepalen of een werk openbaar wordt en wanneer dan.

Juist ook openbare werken worden beschermd door het auteursrecht. Zomaar werken namaken mag dus niet, tenzij het bijvoorbeeld een privékopie of een parodie is. Maar daar is hier geen sprake van.

Een idee is nog geen werk

Voor een auteursrecht, heb je wel een werk nodig. Een werk is altijd de specifieke uitwerking, niet slechts een idee.

Bovendien kan er pas sprake zijn van een inbreuk, als de auteursrechtelijk kenmerkende trekken zijn overgenomen.

Iemand van de straat trekken en op een podium in de spotlights zetten is slechts een idee. Op dat concept of idee, rust geen auteursrecht. De VVD heeft dat idee wel overgenomen, maar op een voldoende eigen manier uitgevoerd, waardoor er geen sprake is van een inbreuk op auteursrecht.

Het is zoals Idols, X Factor en Popstars allemaal hebben kunnen bestaan. Allemaal talentenjachten op TV, allemaal ging het om het zingen, allemaal met een bekende jury. Een afvalrace bovendien. Toch waren ook dat geen auteursrechtinbreuken.

VVD maakt geen inbreuk

Wat je er ook van kunt vinden dat de VVD het idee van de EO heeft overgenomen, een inbreuk is het niet. Wellicht niet zo chique en ook niet zo vriendelijk, maar niet onrechtmatig.

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Speak Your Mind

*