Auteursrecht: Game of Trump

Ja, ook presidenten kunnen auteursrecht schenden. Trump kondigt de sancties tegen Iran aan met een soort parodie op Game of Thrones. Is het inderdaad een parodie of een inbreuk op auteursrecht?

Geen auteursrecht op idee of stijl

Op een stijl of idee rust geen auteursrecht. Daar mag Trump dus gerust mee aan de haal gaan. Dat we allemaal ook wel zien dat hij probeert te verwijzen naar Game of Thrones doet daar niets aan af.

Lees ook: Je kunt geen inbreuk maken op een stijl

Bijna hetzelfde lettertype

HBO, waar de serie Game of Thrones draait, zegt dat het door Trump gebruikte lettertype nagenoeg hetzelfde is als dat van Game of Thrones.
Als HBO het auteursrecht op het lettertype heeft, kan het gebruik van een lettertype dat er te veel op lijkt, best een inbreuk zijn op het auteursrecht op dat lettertype. Daar zou HBO dus best wat tegen kunnen doen.

Parodie

Wat Trump doet zou je als parodie kunnen zien op Winter is Coming. Parodieën zijn toegestaan. In de VS zal het hoogst waarschijnlijk fair use genoemd worden. Alhoewel politiek gebruik daar wel buiten zou kunnen vallen.

Normaal Amerikaans

Winter is Coming zou voor Nederlandse begrippen veel te normaal en eenvoudig Amerikaans zijn om er uberhaupt auteursrecht op te kunnen hebben. Sanctions are coming kan dus geen inbreuk maken op Winter is Coming, hoe bekend die spreuk ook is.

Inbreuk op een merk?

HBO zei tegen CNBC: “We were not aware of this messaging and would prefer our trademark not be misappropriated for political purposes.”

HBO zal vast een merk hebben voor Game of Thrones. Voor een lettertype kan dat helaas niet. Maar misschien hebben ze wel een merk voor ‘Winter is Coming’.
De vraag is dan wel hoe het is ingeschreven. Waar is dat merk voor geregistreerd?

HBO blijkt ‘Winter is Coming’ meerdere malen als woordmerk te hebben ingeschreven, in elk geval in de Verenigde Staten. Onder meer voor verschillende soorten merchandise. Omdat het een gewone zin is, is de bescherming alleen niet erg groot. Het is geen sterk merk. Alleen op basis van dit woordmerk kan HBO dus niets beginnen tegen Sactions are Coming.

HBO laat het overwaaien

HBO zegt niets te gaan doen tegen deze tweet en ‘poster’. Het zal ze waarschijnlijk ook niet al te veel opleveren en ze willen waarschijnlijk ook niemand tegen zich in het harnas jagen.
In 2019 start het laatste seizon van Game of Thrones.

Meer weten over auteursrecht? Volg de online cursus praktisch auteursrecht.

 95,00 excl. BTW

Volg de Cursus Auteursrecht


Lees er meer over bij USA Today / The Washington Post / CNBC

P.S. Die uitgelichte afbeelding? Vriend helpt mij bij het opnemen en editen van de video’s en ik moest ‘kijken als een koninging’, maar had geen kroontje. Dus toen ging ik maar kijken als een soort ‘beauty blog queen’ ofzo. Excusues voor de ‘disturbing image’.

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Speak Your Mind

*