Auteursrecht: Foto’s zoeken via Google

3 minuten

Google Afbeeldingen maakt het vinden van foto’s en andere afbeeldingen wel erg gemakkelijk. De beste methode om er foto’s mee te vinden om te gebruiken voor een website of andere uiting was het echter niet. Je kunt op Google weliswaar zoeken op licentie, maar erg betrouwbaar was dat niet. Op basis waarvan Google die licenties toekende was ook al niet duidelijk. Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen.

auteursrecht: Google voegt IPTC data toe aan zoekresultaten afbeeldingen

IPTC metadata toegevoegd aan zoekresultaten

Met veel fotobewerkingssoftware, zoals Adobe Lightroom, kun je gemakkelijk de IPTC data aan je foto’s toevoegen en wijzigen. Dit zijn bijvoorbeeld de naam van de fotograaf, een omschrijving of tags, datum en locatie. Wanneer je een foto eenvoudigweg op je computer opent, zie je niet meteen die data. Op een Mac kun je met een rechtermuisklik via ‘get info’ meer wel deze informatie boven water halen.

Vaak gaat deze IPTC data verloren wanneer je het upload naar social media. Na een Duitse rechtszaak, verwijdert Facebook de IPTC data niet meer. Foto’s die op bijvoorbeeld WordPress websites worden geupload, behouden in principe wel die IPTC data.

De data worden ook door Google geïndexeerd en worden vanaf nu ook getoond in de zoekresultaten.

Lees hierover meer bij PetaPixel.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Maker en licentie betrouwbaarder

De gegevens uit de IPTC data zijn betrouwbaarder dan de creative commons licenties die Google eerder toebedeelde aan de foto’s. Maar iedereen die een foto heeft gedownload, kan in principe ook die IPTC data wijzigen.

Blind vertrouwen op deze IPTC data is daarom wellicht niet zo verstandig. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het helemaal niet nuttig is. Als er een naam in die data staat, kun je gemakkelijker de vermoedelijke auteursrechthebbende of maker zoeken en daar toestemming voor het gebruik van de afbeelding aan vragen.

Zorg voor een vrijwaring

Hoe controleer je nu of iemand werkelijk de auteursrechthebbende is of een licentie mag verlenen voor het gebruik van die foto’s? Dat is lastig om snel en volledig te doen.

Het liefst krijg je daarom een licentie waarin een vrijwaring is opgenomen. Mocht de werkelijke maker zich melden of als er een andere organisatie blijkt te zijn die licentievergoedingen mag innen, dan zorgt de vrijwaring er in elk geval voor dat de aansprakelijkheid verlegd kan worden naar de licentiegever. Ofwel: als gebruiker van de afbeelding hoef je dan niet meer de schadevergoeding te betalen, maar deze kun je verhalen bij de persoon of het bedrijf dat de licentie heeft gegeven.

Zijn stockfotosites en beeldbanken te vertrouwen?

Sites waar iedereen een account kan aanmaken en foto’s kan uploaden zijn minder goed te vertrouwen dan sites die afspraken maken met fotografen.

Sites waar geupload kan worden of die zelf het internet afspeuren en foto’s verzamelen, kunnen de betrouwbaarheid zelf al minder goed controleren of doen dat in elk geval niet. Eventueel laten ze uploaders wel een overeenkomst tekenen, maar waarschijnlijk zal de site dan alleen maar doorverwijzen en niet zelf het probleem oplossen.

Zie ook de gratis foto directory

Stockfotosites en beeldbanken waar je voor de licenties voor het gebruik van de afbeeldingen moet betalen, zijn over het algemeen betrouwbaarder. Zij sluiten met fotografen een overeenkomst of kopen de beelden bij een andere beeldbank in. Let dan nog steeds wel goed op wat er in de licentie staat over de aansprakelijkheid met betrekking tot het gebruik van de foto’s. Soms staat het overigens niet in de licentie zelf, maar wel in de algemene voorwaarden. En nee, helaas heeft niet elke beeldbank dit even goed of even duidelijk geregeld.

Meer leren over auteursrecht? Volg de Online Cursus Praktisch Auteursrecht

 199,00

Volg de Cursus Auteursrecht


Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)