Checklist AVG/GDPR voor ZZP en MKB

De tijd begint te dringen. Nog zo’n 2,5 maand voor de AVG van kracht wordt en de Autoriteit Persoonsgegevens boetes uit mag gaan delen (nee, zullen ze vast niet meteen doen en anders vast eerst bij de grote jongens, maar toch). Wat kan en moet je doen om aan de nieuwe privacywet te voldoen?

checklist AVG GDPR voor ZZP en MKB

Wat is AVG of GDPR?

AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming.
GDPR staat voor General Data Protection Regulation.

Het zijn beide afkortingen voor hetzelfde. De AVG of GDPR is de nieuwe Europese privacywet die twee jaar geleden al werd aangekondigd, zodat iedereen de tijd had om zich er op aan te passen en eventueel bedrijfsprocessen anders in te richten. De verordening is dus al in werking getreden, maar wordt pas 25 mei 2018 van kracht. Voor alle bedrijven en instanties die persoonsgegevens verzamelen zal er iets veranderen.

Checklist privacy ZZP/MKB

Een hoop zaken moesten onder de huidige privacywet, de Wet bescherming persoonsgegevens, ook al geregeld worden. Echt nieuw is het dus niet, maar zorg in elk geval voor het volgende:

 • Update de privacyverklaring. Deze moet nu meer informatie bevatten en gemakkelijker te lezen zijn.
 • Beveilig alle persoonsgegevens goed. Niet alleen met wachtwoorden, maar bijvoorbeeld ook door encryptie.
 • Update verwerkersovereenkomsten met partijen die voor jou gegevens opslaan, zoals een hostingprovider en bedrijven waar je SaaS-producten afneemt.
 • Zorg bij voorkeur dat gegevens binnen de EU staan opgeslagen of anders bij een bedrijf dat de gegevens voldoende beschermd en waar de gegevens niet zomaar door verkeerde overheden kunnen worden opgevraagd.

Soms extra verplichtingen

In de volgende situaties heb je extra verplichtingen:

 • Wanneer je bijzondere gegevens verzamelt, zoals medische gegevens, ras, geloofsovertuiging, seksuele voorkeur.
 • Wanneer je grote hoeveelheden gegevens verzamelt
 • Wanneer je structureel gegevens verzamelt
 • Het verzamelen van gegevens een kernactiviteit is

Bedrijven die handelen in databases met persoonsgegevens hebben daardoor bijvoorbeeld extra verplichtingen. Zorgverleners en coaches ook. Zo valt er nog wel veel meer te verzinnen.

Marketing en privacy

Je mag profielen maken van de gegevens die je hebt, maar deze mogen niet gebruikt worden voor automatische besluitvorming. Je mag dus niet op basis van een profiel software laten besluiten dat de een wel en de ander iets niet ontvangt, bijvoorbeeld.

Verder mogen gegevens niet voor andere doeleinden gebruikt worden waarvoor ze zijn verkregen. Marketing kan overigens wel een gerechtvaardigd doel zijn. Is er sprake van direct marketing, retargeting en dat soort zaken, wees er dan van bewust dat als iemand vraagt daarmee te stoppen, je de verplichting hebt de persoon niet meer op deze manier te benaderen.

Wil je weten wat jij allemaal moet doen? Wij kunnen je daarover adviseren en waar nodig meehelpen de documenten op orde te krijgen.
Hulp bij nieuwe privacyverplichtingen

Comments

 1. Hey Charlotte,
  Ik heb een vraag. Hoe zit het eigenlijk met reacties op een website/ blog.
  Stel een persoon plaatst een reactie en vult deze dan ook in met haar of zijn gegevens. Moet je daar dan ook toestemming voor vragen dat je deze gegevens bewaard? Want hoe lang mag je dan een reactie bewaren?

  • Hi Sanne, de privacyverklaring is natuurlijk wel op die personen van toepassing. Je zou dan kunnen zeggen dat de reactie zo lang blijft staan als ook de blogpost online blijft staan. Je hebt geen extra toestemming nodig. Wie immers gegevens invult om een reactie te plaatsen, weet al dat die gepubliceerd zullen worden. Je mag die gegevens verwerken met het doel de reactie te kunnen publiceren.

   • Dankjewel, heb je voor die reacties ook een toestemmingsregister nodig? En als een persoon een mail naar je stuurt, heb je dan ook een toestemmingsregister nodig?

    • Je hebt niet per se een register nodig waarin je opslaat dat er toestemming is gegeven. De toestemming blijkt in dit geval uit de handeling zelf. Een verwerkersregister heb je alleen nodig als je veel en/of bijzondere gegevens opslaat.

 2. Beste Charlotte,

  Interessante blog! in jouw blog en op de site van de AVG staat dat goed beveiligen noodzakelijk is, maar wat wordt er verstaan onder een goede beveiliging? en wat moet je minimaal geregeld hebben om hieraan te voldoen?

  • Hi Nienke, zeer begrijpelijke vraag. Vervelende is dat hier niet een vaste maatstaf voor is, omdat ze dit juist techniekneutraal hebben willen formuleren en het ook wel afhangt van hoe gevoelig de gegevens zijn. Bankgegevens en wachtwoorden etc. moeten natuurlijk wel beter beschermd worden dan alleen een voor- en achternaam. In principe moet je uitgaan van encryptie en beveiliging met goede wachtwoorden. Voorkom bijvoorbeeld dat je gegevens in een excelbestand hebt staan en iedereen daar bij kan als ze jouw computer in handen krijgen (waar je waarschijnlijk maar een eenvoudig wachtwoord voor gebruikt).

 3. Bedankt voor het delen Charlotte!

  Wat is het toch met Europese wetgeving dat het vaak door het voltallige bedrijfsleven als onduidelijk, verwarrend, angstaanjagend en ondoorzichtig wordt ervaren? ūüėČ Doen ze het express? Zijn er zoveel uitzonderingen te bedenken, dat ze het maar zo algemeen mogelijk maken?

  Het is hier in de comments al eerder deels benoemt: vooral in de bloggerscommunity is deze wetgeving een hot topic. Wat het vooral lastig maakt voor bloggers, is dat ze geconfronteerd lijken te worden met bedrijfswetgeving, terwijl ze hobbymatig bezig zijn. Veel hebben geen KvK nummer, zijn niet BTW-plichtig en zijn zich eigenlijk van geen ‘kwaad’ bewust.

  Een voorbeeld dat ik wel eens gehoord heb: “het is alsof je BUMA rechten moet afdragen als je op zolder gitaar speelt voor je zoontje”.

  Heb jij een idee hoe het zit? Geldt de wetgeving voor bedrijfsmatige website, of voor alle?
  Moet een mama- of travelblogger opeens een privacyverklaring hebben voor gegevens waar ze nooit iets mee doen?

  • Goed dat je dat vraagt. Het is zeker niet zo dat de Wbp (huidige privacywet) of de AVG (vanaf 25 mei 2018) voor elke blogger geldt. Voor de echte hobbyblogger geldt dat het al snel onder huishoudelijke activiteit zal vallen.

   Het hangt dus meer af van wat je doet met gegevens, dan wie je bent.
   Wanneer er adressen verzameld worden voor een nieuwsbrief, zal dat waarschijnlijk al niet meer onder huishoudelijk vallen. Ook reacties onder blogposts vallen niet meteen onder de uitzondering. Dan zou je dus zelfs als hobbyblogger een privacyverklaring moeten hebben.

Speak Your Mind

*