Webwinkels spelen niet voor Kerstman

Cadeautjes, vakantie, stress, het hoort voor velen bij Kerst. Voor webwinkels dus ook! Wat moeten webwinkels regelen en waar moeten consumenten rekening mee houden?

Webwinkel pakket  leveren

Levertermijn

Het belangrijk voor webshops om een juiste leveringstermijn te vermelden. Zoals ik in een eerdere blogpost al vermelde is het verstandig om te vertellen wanneer het product verzonden zal worden. Dus in plaats van ‘levering binnen 3 werkdagen’ zeg je ‘verzending binnen 3 dagen’. Stel namelijk dat, zeker nu met de kerstdrukte, de bezorgdienst er langer over doet om het product te bezorgen, kan de webwinkel niet altijd garanderen dat er voor een bepaalde dag geleverd zal worden. Als webshop kun je echter wel garanderen binnen welke termijn je het product zult verzenden.

Informeer over langere levertermijn

Tijdens de kerstdrukte kunnen levertermijnen of verzendtermijnen anders uitpakken. Als webwinkel doe je er daarom verstandig aan dit op de site te melden. Heb je een leveringstop vanwege je (welverdiende) vakantie, meldt dit dan ook duidelijk op de website. Consumenten mogen namelijk uitgaan van de informatie die ze op de website aantreffen. Klopt de informatie niet, is dat een extra reden voor de consument om de koopovereenkomst te ontbinden. Dat wil zeggen dat de consument de bestelling gratis mag annuleren (als deze nog niet geleverd is) of dat de consument het product gratis terug mag sturen en zijn/haar geld terug moet krijgen. Informeer dus goed!

Leveren binnen 30 dagen

Wat er ook gebeurt, een consument moet een webwinkel de kans geven alsnog te leveren en mag dus niet meteen geld terug eisen. Tenzij een consument heeft aangegeven dat het cruciaal is een pakket voor een bepaalde datum te ontvangen en jij daar mee akkoord bent gegaan en beloofd hebt binnen die termijn te zullen leveren.
In alle andere gevallen moet de consument een webwinkel de redelijke kans geven alsnog te leveren en moet de webshop in elk geval binnen 30 dagen na bestelling het product leveren. Na deze 30 dagen heeft de consument recht op geld terug.

PostNL

Ondanks dat jij misschien wel net zo snel verzendt als anders, maar bij PostNL kan het allemaal wat trager gaan. Om teleurgestelde gezichten te voorkomen is het goed ook hier over te informeren. Krijg je toch klachten? Vertel dan rustig en vriendelijk dat het helaas druk is bij PostNL en als het pakje binnen bijvoorbeeld 10 dagen nog steeds niet terecht is, je een nieuw product op zult sturen.
PostNL heeft tegenwoordig ook de optie een soort brievenbuspakje te laten versturen. Dat is goedkoper dan een echt pakket, maar wel met track&trace. Dat kan een goede tussenoplossing zijn voor kleine producten waarvan je zeker wil weten dat ze aankomen.

Terug naar de Noordpool

Wat als een klant niet tevreden is met het product of de ontvanger het product niet wil? Ook rond kerst geldt het herroepingsrecht, ofwel recht van ontbinding. De standaard termijn daarvoor is 14 dagen. Dus kerst en oud & nieuw tellen gewoon als dagen mee. Alleen de persoon die het product kocht mag het terugsturen naar de Noordpool. Het is dus belangrijk dat de ontvanger tijdig zijn/haar beklag doet over het cadeau.

Webwinkel met vakantie

Overigens maakt het niet uit of de webshop ‘gesloten’ is voor een bepaalde periode, zolang de consument het retour maar op tijd aangemeld heeft en het product op tijd terug zal sturen. De webwinkel moet er vervolgens ook voor zorgen dat het geld op tijd, binnen 14 dagen na retourmelding, teruggestort wordt. Zorg als webwinkel dus eventueel voor vervanging of extra hulp gedurende de vakantieperiode.

Lees ook:
31% van de webwinkels betaalt te laat terug na herroeping
Wanneer moeten webwinkels verzendkosten vergoeden?
Wanneer is er geleverd?

Photo Credit: wwarby via Compfight cc

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)