Een sommatiebrief sturen wanneer er inbreuk is gemaakt op jouw auteursrecht, is meestal een verstandig idee. Dat kan op verschillende manieren en in verschillende stijlen. Nee, dat hoeft gelukkig niet agressief. Maar wat in elk geval handig is om er wél in op te nemen en wat je beter niet kunt doen, dat leg ik graag verder in dit artikel uit.
Verplichte gegevens
Er is geen specifieke wettelijke regeling voor sommatiebrieven. In die zin zou je kunnen zeggen dat er dus ook geen verplichtingen zijn voor een sommatiebrief.
Maar om de brief juridisch hout te laten snijden voor het geval er een procedure bij de rechtbank of kantonrechter volgt, wil je toch wel graag een aantal zaken goed op orde hebben:
- Vermeld het juiste adres.
- Spreek de juiste persoon aan.
- Verstuur je aangetekend? Zet dan het nummer van de zegel al in de brief zelf.
- Vermeld duidelijk wat de inbreuk is.
- Doe een voorstel voor een oplossing.
Doe dit niet
Zorg ervoor dat je met je brief jezelf of eventueel een jurist of advocaat die je in de toekomst nog bij zal staan, niet in de wielen rijdt. Een aantal dingen moet je dus zeker niet zeggen of schrijven.
Te laag schadebedrag noemen
Als je in de brief eenmaal hebt genoemd wat de exacte schade is, dan is het heel lastig om later te zeggen dat die schade toch hoger is. Zoek dus goed uit wat je werkelijke schade is. Als je wil schikken, vraag je niet altijd een volledige schadevergoeding. Je zou dus ook enkel op het schikkingsbedrag in kunnen zetten en melden dat de werkelijke schade hoger is.
Twijfelend schrijven
Je weet toch zeker dat het een inbreuk is? Wees daar dan ook duidelijk in. Je hoeft jezelf niet te verontschuldigen. Zeg vooral niet dat het een eer is, je het als compliment ziet of je het leuk vindt dat ze je content hebben gebruikt. Als het allemaal zo leuk is, wat is dan het probleem? Niets toch? Zeg dan liever dat je het leuk gevonden zou hebben dat ze jouw werk gebruikt of nagemaakt hebben, als daar overeenstemming over was bereikt en ze er een vergoeding voor hadden betaald. (Als je uit bent op een vergoeding).
Geen deadline noemen
Schrijf je een brief en doe je een voorstel, zet daar dan ook een deadline in waarvoor er gereageerd moet worden. Het kan best zijn dat iemand uitstel vraagt en dat mag je ook best geven. Een deadline zorgt er vooral voor dat het op een gegeven moment redelijk is dat je weer contact opneemt of dat je op een gegeven moment besluit te gaan dagvaarden en dus een zaak bij de rechter te starten. Het kan ze dan niet meer rauw op het dak vallen en een reactie als ‘maar ik had nog willen reageren’ maak je met een deadline onmogelijk of in elk geval onredelijk.
Stijl van de sommatiebrief
Een sommatiebrief hoeft echt niet agressief te zijn. Ze komen over het algemeen al heftiger over dan bedoeld, omdat de meeste mensen de brief niet aan zien komen.
De brief mag dus best vriendelijk zijn, zolang het maar voldoende zakelijk is en je jezelf er niet tekort mee doet.
Een inbreuk is niet altijd opzettelijk. Het kan per ongeluk zijn. Ze kunnen anders denken over de situatie of bewoon geen flauw idee hebben van hoe het auteursrecht werkt. Het helpt dan vaak niet eens om er agressief in te gaan. Begripvol onderhandelen werkt soms beter.
Als je de inbreukmaker een beetje in kunt schatten, kun je daar je brief en stijl op aanpassen. Of als jouw ideale uitkomst niet het onderste uit de kan is, hoef je ook niet op het onderste uit de kan in te zetten.
Past de stijl en inhoud van de brief dus gerust aan op hoe jij over wil komen en hoe jij de inbreuk op wil lossen.
Model sommatiebrief
Toch nog geen idee hoe die sommatiebrief eruit moet zien of heb je er hulp bij nodig? Je kunt gebruik maken van mijn model sommatiebrief. Per situatie kun je deze invullen en aanpassen en zo de deur uit doen. Veel mensen hebben daar al goede successen mee behaald.
Het is een algemene, zakelijke brief die je natuurlijk ook goed als leidraad kunt gebruiken om een eigen brief op te stellen in de stijl die beter bij jou past.
Veel succes!