Talks About Photography: Auteursrecht Smoesjes
Door Yvette Franken
“Ik ga vandaag niet op de fiets naar werk want volgens Buienradar is er wel 35% kans op een hoosbui”. Smoesjes, vaak genoeg kom je er mee weg. Niet in het geval wanneer je met een smoes probeert te verklaren waarom je een foto voor je website gebruikte terwijl je het plaatje niet zelf gekiekt hebt. Het doet er dan niet toe of ‘het gewoon op Google staat’, ‘er geen naam bij vermeld is’, of dat je de afbeelding ‘maar tijdelijk gebruikt hebt’. Tijd om af te rekenen met de meest voorkomende auteursrechtsmoesjes.
Cowboys en indianen
Fotografen krijgen meer dan eens te maken met schending van hun auteursrechten. Soms gebeurt dit bewust, maar vaak verkeren degenen die rechteloos gebruik maken van beeldmateriaal in staat van onwetendheid of baseren zij zich op een van de vele indianenverhalen en smoesjes die de ronde doen. Daar laten wij ze natuurlijk niet mee wegkomen!
LawStories in je mailbox?
(On)fatsoen
In eerste instantie is het vanuit het oogpunt van fatsoen al onbehoorlijk zo maar met een creatie die niet van jezelf is aan de haal te gaan en die zonder medeweten van -of terugverwijzing naar de maker (voor commerciële doeleinden) te gebruiken. Achter elke afbeelding die je ziet zit immers een fotograaf die zijn of haar tijd en geld in het maken heeft gestoken. En, niet te vergeten, ook zijn of haar persoonlijke, kunstzinnige en/of technische verhaal. Een foto komt vaak niet zo maar tot stand; er is nagedacht over belichting, compositie, bewerking etcetera.
Naast dat het gewoon niet netjes is om de maker geen credits te geven voor zijn werk en een redelijke vergoeding te betalen voor gebruik, is er daar waar auteursrechten worden geschonden geen plaats voor naïviteit en onnozele excuses.
Een greep uit de smoezentrommel
Vele smoesjes zullen fotografen ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Wat te denken van: “je had me moeten waarschuwen”, “ik heb niets aan je foto verdiend” of “ik deed het niet expres”
Tijdens Talks About Photography op 3 september 2015, vertelt Charlotte over auteursrecht smoesjes en wat fotografen er tegen kunnen doen.
De leukste smoezen zijn gebundeld in een e-book, deze is (gratis) te downloaden.
Meer leren over auteursrecht? Dat kan tijdens de workshop!