T-Mobile’s vergelijkende reclame tijdens Super Bowl LVI
Tijdens de Super Bowl LVI zagen we van T-Mobile een mooi staaltje vergelijkende reclame, die we in de EU niet op deze manier zullen zien. Vergelijkende reclame mag in de EU wel, maar is aan regels gebonden. Zo moet de vergelijking objectief zijn en mag je je niet kleinerend uitlaten over een ander merk.
T-Mobile het grootste 5G netwerk in Amerika
Volgens de informatie, klein onderin beeld, zou T-Mobile het grootste 5G netwerk in Amerika hebben. Dat mogen ze natuurlijk zeggen, als dat werkelijk zo is. Ook zonder andere merken te noemen is dat vergelijkende reclame, maar wel een toelaatbare.
T-Mobile vergelijkt zichzelf echter ook specifiek met Verizon: meer 5G bereik op meer locaties. Daarmee zeggen ze dat ze dus overal waar Verizon 5G biedt, T-Mobile dat ook doet, maar beter én dat T-Mobile op meer plaatsen dekking heeft.
Het grootste netwerk, betekent nog niet per definitie dat er ook altijd beter bereik is. Ze moeten dus wel beide waar kunnen maken: op meer plaatsen én op dezelfde plaatsen betere dekking.
LawStories in je mailbox?
Jouw telefoon moet gered worden
Huh, wat? Mijn telefoon moet gered worden? Waarvan dan?
Als je geen 5G hebt, is je telefoon natuurlijk niks waard! O, nee, wacht, moet je telefoon überhaupt 5G aan kunnen, natuurlijk.
Jouw telefoon hoeft dus helemaal niet per se gered te worden.
In de commercial is er ook niets anders over te horen. Deze vergelijking is dus nog minder objectief dan die met Verizon. Terwijl deze wel kleinerend is, door het te hebben over het redden van een telefoon.
In de EU zou deze commercial dus niet door de beugel kunnen.
Miley Cyrus zingt om de telefoons te redden
Miley Cyrus neemt het advies van Dolly Parton ter harte en in een tweede commercial zingt ze inderdaad een liedje om de telefoons te redden. Het liedje is lekker kort en lijkt vrij algemeen. Behalve dan dat ze afsluit met ‘And faster speeds nationwide’.
De teksten in beeld zijn wat dat betreft een stuk interessanter.
Dat ze de kaart met dekking laten zien, zou de vergelijking op dat punt nog wel objectief kunnen maken. De vraag is natuurlijk of ze voor beide kaarten wel op dezelfde manier hebben gemeten. Dat is uiteraard wel belangrijk.
Onderin komt nog wel kort in beeld dat het gebaseerd zou zijn op een mediaan over het geheel van 5G snelheid. Zo’n disclaimer zou in Nederland niet voldoende zijn.
Temeer niet, omdat steeds groot in beeld is dat 5G telefoons en telefoons van Verizon en AT&T gered moeten worden. Dat is een kleinerende vergelijking die al niet is toegestaan. Daar kan geen mini-disclaimer tegenop.