Reclame: Mag product placement in YouTube video’s?
Vanochtend las ik een aardig artikel/interview in de Volkskrant (€) over reclame in YouTube filmpjes. Als het goed gedaan wordt is het een win-win situatie voor de YouTubers en adverteerders, zegt Daan Sip van Social1nfluencers. Maar hoe zorg je dat die reclame niet misleidend wordt en je wegblijft van Voodoo marketingtechnieken.
Herkenbare reclame
Reclame moet als zodanig herkenbaar zijn. Met een advertentie of banner is dat natuurlijk makkelijk, maar in een YouTube filmpje is dat niet altijd meteen duidelijk. Je kunt reclame herkenbaar maken door het te benoemen of door even in beeld een tekst te laten zien dat wat je nu laat zien of vertelt in opdracht van een merk of in samenwerking met een merk is. Als het alleen gaat om producten die gekregen zijn, dan is het in principe genoeg om eenvoudigweg te zeggen ‘dit product heb ik gekregen van X’. Bij een unboxing video kun je ook kort aangeven of je de producten zelf gekocht hebt of dat je ze gekregen hebt. Alleen onder de video, in de description box, noemen wat er door een adverteerder is gesponsord, is niet voldoende. Dat is immers niet te lezen wanneer de video op een website embed wordt.
LawStories in je mailbox?
Grijs gebied
Het schijnt goed te zijn als niet meer dan 10% van de content gesponsord is, omdat het anders niet meer geloofwaardig overkomt. Probleem is wel dat zoveel YouTubers niet vermelden wanneer ze ergens voor betaald hebben gekregen of ze iets gratis hebben gekregen, dat ook wanneer dat juist niet zo is, bij sommige kijkers het vermoeden ontstaat dat producten wel gesponsord zijn. Zonde!
Reclamecode Social Media
Misleiden mag niet. Daar hebben we regels voor in de wet én sinds 2014 hebben we daar ook de regels van de Reclamecode Social Media bij. Dat laatste is zelfregulering, zodat er juist niet over geprocedeerd hoeft te worden bij de rechtbank. Klagen bij de RCC is goedkoper en je krijgt sneller een uitspraak. Volgens die regels moet natuurlijk de reclame ook voldoende duidelijk herkenbaar zijn. In de Reclamecode staan daarover nog wat aanbevelingen, maar die hoef je niet op te volgen, zolang je op een andere manier duidelijk maakt dat er een relatie bestaat tussen de adverteerder en de YouTuber.
YouTubers in de fout
De adverteerder moet de YouTuber informeren over deze regels en zorgen dat de YouTuber de regels naleeft. In de meeste gevallen wordt de adverteerder aangesproken op gemaakte fouten. Maar ook YouTubers kunnen daar op aangesproken worden. Als de Reclame Code Commissie vervolgens van mening is dat de YouTuber niet duidelijk genoeg de reclame heeft vermeld, komt de YouTuber op de zwarte lijst van de Reclame Code Commissie te staan, waardoor adverteerders minder snel met deze YouTuber samen willen werken.
Meer over Reclame:
– Hoe zit het ook alweer: reclame in filmpjes en blogs
– Reclame en blogs: (on)Trouw in het vermelden van reclame
– Reclamecode Social Media
– Bloggers ontspringen dans na klacht RCC
– Interview Mascha Feoktistova over ondernemen, bloggen en vloggen