Philip Jintes. Ik heb hem leren kennen als fotograaf en hij werkte jaren voor Hollandse Hoogte als coördinator opdrachtfotografie. Nu is hij zijn eigen onderneming Phenster gestart. ‘Jouw connectie naar beter beeld’. Als jurist viel mij één ding in het bijzonder op. ‘Rechten goed geregeld’. Goh, hoezo dan? Ik vroeg Philip om het uit te leggen in een gastblog. Lees het hieronder.
Grote fotoklus
Het moment is eindelijk daar: je scoort die grote klus bij een nog groter bedrijf. Blij of zelfs uitzinnig, je carriere gaat hoe dan ook een sprong vooruit maken. Al die jaren hard werk worden beloond. Je hebt keurig je Algemene Voorwaarden (AV) op orde en dan komt het moment dat de multinational jouw AV van tafel veegt als je met ze in zee wilt.
Voorwaarden van opdrachtgever
Alle mogelijke aanspraken van derden op intellectueel eigendom voortkomend uit de opdracht worden jouw probleem. Slik, wat te doen? Neem je het risico of weiger je de opdracht? Voor dat dilemma sta je meerdere keren per jaar als het om grote opdrachten gaat, als je al de tijd hebt genomen de voorwaarden door te lezen. Weigeren zou eigenlijk altijd moeten, de 60 dagen betalingstermijn is aanleiding genoeg, maar je doet het niet. Je houdt geen brood meer over.
Intellectuele Eigendom
De sectie over intellectueel eigendom in AV’s gaat ver, veel verder dan je bij sommige opdrachten kunt waarmaken. Zelfs al heb je de intentie alles goed te willen regelen. Ga er maar aanstaan: een foto van winkelend publiek met honderen mensen er op: of het nu gaat om het portretrecht, de logo’s op de uithangborden of andere rechten.
Overleg met opdrachtgever
Toch is er vaak een weg in te vinden. Bij de ene opdrachtgever kun je prima aangeven waarom je niet akkoord kunt gaan met een bepaald onderdeel uit de AV. Bij de andere werkt het vertragen van je akkoord op de AV, maar houd je wel druk op het akkoord voor jouw offerte en AV. En mocht het allemaal niet lukken dan is er nog de kop in het zand methode en hopen dat er geen gedoe ontstaat. Ook dat is soms de praktijk, zeker bij kleinere opdrachten.
Zorgvuldig onderhandelen
Zorgvuldigheid is wel gewenst. Bij Phenster wordt er veel tijd gestoken in het maken van voorstellen. Wat te doen bij slecht weer, als de locatie anders blijkt te zijn dan een week geleden, als er twee dagen van te voren wordt gecanceld, uitstel, ziekte, modellen die niet op komen dagen, defecte apparatuur, voorschotten, meerwerk: alles komt voorbij. Juist door hier uitgebreid bij stil te staan, ben jij degene die kan bepalen of je er in de praktijk soepel mee om wilt gaan: of je klantrelatie belangrijker is dan op je strepen te staan. Je wilt niks liever dan mooie dingen maken, maar wel goed geregeld.
Rechten goed geregeld
Rechten goed geregeld. Bij Phenster betekent dit dat er aan beide partijen wordt gedacht. Phenster laat zien waar rekening mee gehouden moet worden, wie welke risico’s draagt en wat er redelijkerwijs van elkaar verwacht mag worden. Je hoeft niet het braafste jongetje van de klas te zijn, als je maar wel bewust bent van de risico’s. Als een opdrachtgever alle risico’s wil uitsluiten en het risico naar de fotograaf verlegt, helpt Phenster de risico’s tot een minimum te beperken door bijvoorbeeld goede modelvrijwaringsverklaringen te verzorgen of in overleg met de fotograaf te bepalen dat in de uiteindelijke foto een bepaald product een minder prominente rol zal hebben om problemen met de rechthebbende van dat product te voorkomen. Moet het wel anders, dan zal de opdrachtgever toch echt een uitzondering op de voorwaarden moeten maken of we regelen met budget op zak de rechten van derden. Dit doen we ook als de opdrachtgever wel akkoord is gegaan met onze voorwaarden, het moet goed geregeld zijn.
Lees ook:
– Hoe regel ik mijn fotorechten zo slecht mogelijk, in 3 stappen?
– Hubly voor freelanceopdrachten: Yay or Nay?
– Inbreuk op auteursrecht? Een stappenplan
– Geen naamsvermelding, geen beeld?
– Waarom zou ik alle afspraken op papier zetten?