Producent een copycat?! Wie heeft het auteursrecht?

Je ontwerp wil je laten produceren, dus je zoekt een producent die dat kan. Je levert daar alles aan, spreekt nog wat zaken af over hoeveelheid en prijs en klaar is kees. Eventueel ga je nog blind akkoord met de voorwaarden van de producent, want je kunt daar toch niets aan veranderen, denk je. Tot je op een gegeven moment ziet dat iemand anders jouw ontwerp ook verkoopt en je erachter komt dat die het bij dezelfde producent heeft laten maken. Mag de producent voor een andere partij hetzelfde product maken?

Auteursrecht op het ontwerp

Laten we beginnen met de vraag wie het auteursrecht heeft op het ontwerp dat je laat produceren. Heb je dat volledig zelf ontworpen, zonder basis of toevoegingen van een ander, dan ben je zelf de auteursrechthebbende.

Heb je het door een ander laten ontwerpen, dan is die ontwerper de auteursrechthebbende, tenzij je het auteursrecht met een akte naar jou hebt over laten dragen.

Had je alleen een idee dat je samen met de producent hebt uitgewerkt, waardoor de producent niet alleen technische kennis, maar ook creatieve ideeën heeft toegevoegd, dan zijn jullie samen auteursrechthebbende.

In de meeste gevallen is de producent in elk geval niet de auteursrechthebbende (alleen). Dat zegt alleen nog niets over wat de producent met het ontwerp mag doen.

Stijlen en Ideeën

Op stijlen en ideeën kan geen auteursrecht rusten. Dat is voor veel mensen frustrerend. Als je jouw stijl of idee bij een ander herkent, heb je op zijn minst het gevoel dat ze je nadoen en mee willen liften op jouw succes en misschien dus wel een deel van je winst willen afsnoepen. Dat hoeft helemaal niet onwaar te zijn.

Het lastige is natuurlijk dat een producent precies weet hoe jouw product in elkaar zit en dus ook als de beste weet hoe wel de stijl overgenomen kan worden of het idee op een andere manier ingezet kan worden, zonder inbreuk te maken op jouw auteursrecht.

Daar kun je dus weinig tegen doen. Tenzij je daar goede afspraken over maakt!

Overeenkomst met de producent

Met elke producent sluit je een overeenkomst. Bij de een is het vooral een online bestelling die gaat over materiaal, prijs en levertijd waarbij de voorwaarden van de producent worden aangeboden en bij de ander gaat er wellicht een heel traject aan vooraf en maak je nog meer afspraken op papier.

Dat hangt allemaal af van jou als opdrachtgever, de producent en het product.

Er zijn producenten die in hun algemene voorwaarden opnemen dat zij het auteursrecht krijgen van alles wat je bij hen aanlevert. Say what? Ja. Die voorwaarden tekende jij blind, wat ach, algemene voorwaarden. Kun je toch niet onderuit, toch? Nu heb je en probleem. Dat wat jij hebt (laten) ontwerpen, opeens van die producent wordt. Zomaar. Nou ja, daar is nog een akte van overdracht voor nodig, dus daar moet je dan aan meewerken, maar als je akkoord gaat met die algemene voorwaarden, ga je dus eigenlijk er mee akkoord dat je mee moet werken aan die overdracht.

Of minder heftig, er staat in dat zij de producten ook voor anderen mogen produceren. Misschien niet gek als het een generiek product is, maar als het jouw unieke product is, is dat wel even een ander verhaal natuurlijk. Dan wil jij exclusiviteit!

Misschien wil je zelfs wel dat de producent er eigenlijk ook niet met jouw idee vandoor gaat. Kunnen we regelen. Slechts een kwestie van afspreken!

Betere afspraken maken met de producent? Kom het voorbespreken tijdens een oploskoffie!

Plan een oploskoffie

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Speak Your Mind

*