Privacy: AVG voor Fotografen

Ja, ik hoor het je wel denken. Als fotograaf heb je toch niet zoveel met de AVG (nieuwe Europese privacywet) te maken en verder los je het wel met het portretrecht op. Fout. Je bent gewoon een ondernemer, dus je moet alles goed regelen. Je klanten willen tenslotte niet dat hun adresgegevens opeens op straat komen te liggen. Wat gaat er voor fotografen veranderen onder de nieuwe Europese privacywet AVG (GDPR)?

AVG GDPR privacy recht voor fotografen

Fotografen verwerken persoonsgegevens

Wanneer je als fotograaf mensen fotografeert, zoals bruiloften, portretten voor smoelenboeken, straatfoto’s en reportages, dan verwerk je persoonsgegevens. Een foto van iemand, die herkenbaar op de foto staat, is een persoonsgegeven van die persoon. In sommige gevallen kan een portret bovendien een gevoelig gegeven zijn.

Daarnaast verwerk je meestal nog andere persoonsgegevens, zoals een naam (van een contactpersoon), e-mailadres en/of telefoonnummer en dat soort zaken. Het kan zijn dat die gegevens alleen maar in een e-mail staan, maar je zult ze wellicht ook gebruiken voor een offerte en/of factuur, waardoor ze in een ander systeem komen te staan, zoals moneybird of je slaat ze op je computer op. Eventueel verwerk je het ook nog in een CRM systeem of planningtool.

Dat zijn allemaal verwerkingen van persoonsgegevens. Je bent dus als fotograaf zeer snel gebonden aan de AVG (of in het Engels: GDPR).

Kijk het Webinar AVG voor Fotografen terug. Over privacy, portretrecht en de AVG/GDPR.

Webinar AVG voor Fotografen

Opslaan in de cloud en andere SaaS diensten

Staan er gegevens in e-mails? Zorg voor een verwerkersovereenkomst met de e-maildienst die je gebruikt.
Sla je gegevens op in de cloud, op een server? Net zoals Smulders doet en deed? Dan moet je met die hostingpartij of clouddienst (zoals Dropbox) een verwerkersovereenkomst hebben.
Maak je gebruik van een online dienst voor je offertes en facturen, waarin je persoonsgegevens opneemt? Dan heb je met hen een verwerkersovereenkomst nodig.
Sla je foto’s online op en bied je ze bijvoorbeeld als online gallery aan je klanten aan? Je hebt metdie partij een verwerkersovereenkomst nodig.

Wat is een verwerkersovereenkomst?

Een verwerkersovereenkomst is een contract waar in opgenomen staat dat de andere partij de gegevens niet verder zal bewerken dan waarvoor jij toestemming hebt gegeven. Bovendien moeten ze een bepaald beveiligingsniveau bieden en zullen partijen uit het buitenland moeten beloven dat ze voldoen aan de Europese privacywetgeving. Ook moeten er afspraken gemaakt worden over datalekken (wat zal de verwerker doen wanneer een ze lek ontdekken etc).

Het zou logisch zijn als partijen die voor al hun klanten precies hetzelfde doen, daar zelf al een verwerkersovereenkomst voor hebben liggen die ze jou aanbieden. Die partijen krijgen als verwerker (voorheen bewerker) namelijk meer verantwoordelijkheden. Helaas is de praktijk anders. Probeer toch zo’n verwerkersovereenkomst op te vragen of laat er zelf een opstellen.

Privacyverklaring

Als je persoonsgegevens verwerkt heb je ook een privacyverklaring nodig. Je moet namelijk aan de ‘betrokkenen’ (de personen van wie de gegevens zijn) vertellen wat je met die gegevens doet.

De manier waarop je persoonsgegevens verzamelt is daarvoor niet relevant. Het is hooguit zo dat wanneer je gegevens voor het eerst via de website verwerkt (ontvangt), je het wat passiever aan kunt bieden, door een link naar de privacyverklaring te plaatsen, terwijl je anders de privacyverklaring actiever aan zult moeten bieden na de ontvangst van de gegevens.

Privacyverklaringen zullen per onderneming of organisatie verschillen. Dat komt omdat de privacyverklaring aan moet sluiten bij de bedrijfsvoering en daarom bijvoorbeeld afhankelijk is van welke gegevens er verzameld worden en hoe ze opgeslagen worden.

Wist je trouwens dat een privacyverklaring niet in documenten met andere informatie, zoals algemene voorwaarden, ‘verstopt’ mag zitten?

Meer over privacyverklaringen kun je lezen in de volgende twee artikelen:

Privacyverklaring nodig?

Grondslag en doelbinding

Om persoonsgegevens te mogen verzamelen, heb je onder meer een grondslag en een gerechtvaardigd doel nodig.

Als fotograaf zul je meestal de grondslag ‘gerechtvaardigd belang’ gebruiken. Hierbij moet een afweging gemaakt worden tussen het belang van jou als fotograaf en/of ondernemer en het privacybelang van de betrokkene/geportretteerde. Als fotograaf moet je wel je werk kunnen doen. Je mag als fotograaf dus portretten maken, zolang de portretten dus niet te veel het privacybelang van de geportretteerde schaden (denk aan naaktfoto’s of schaarsgeklede personen of een situatie waarvan je objectief zou kunnen begrijpen dat een geportretteerde zich daar privé mocht wanen. Vergelijk hier de (oude) portretrecht rechtspraak).

Werk je in opdracht van de geportretteerde zelf, dan kun je meestal gebruik maken van de grondslag ‘noodzakelijk voor de uitvoering van de overeenkomst’. Wordt een beetje lastig om portretten te leveren, als je ze niet eens zou mogen maken, omdat je daarmee persoonsgegevens verwerkt. Deze grondslag gebruik je dus ook voor de facturen en dat soort zaken.

Is er nou geen sprake van een overeenkomst met de geportretteerde en kun je geen gebruik maken van de grondslag gerechtvaardigd belang, dan zou je nog terug kunnen vallen op de grondslag toestemming.

Het doel van de fotografie moet ook gerechtvaardigd zijn en eventueel terug te vinden zijn in de privacyverklaring. Het doel is gerechtvaardigd als het de privacybelangen van de geportretteerde niet te veel inperkt. Je ondernemingsbelang kan een gerechtvaardigd doel zijn. Om te publiceren kan de vrijheid van meningsuiting een gerechtvaardigd doel zijn, al zal er dan altijd per publicatie een belangenafweging plaats moeten vinden.

Portretfoto, een bijzonder persoonsgegeven

Een portretfoto waar iemand herkenbaar op staat, is een persoonsgegeven. Het kan zelfs een bijzonder gegeven worden wanneer uit die foto een ras afgeleid kan worden of wanneer het portret wordt ingezet ter identificatie (biometrisch gegeven).

Bijzondere persoonsgegevens mogen niet zomaar verwerkt worden, tenzij er een uitzondering geldt, zoals toestemming, eerder door iemand zelf openbaar gemaakt gegeven of wanneer er een journalistiek, wetenschappelijk of artistiek belang is. Dat je een portretfoto in je portfolio of blogpost wil opnemen om er klanten mee aan te trekken, is dus niet altijd voldoende reden.

Heeft de persoon van wie je portretten hebt gemaakt, zelf eerder al eens (recente) portretfoto’s van zichzelf openbaar gemaakt, dan kunnen deze portretten ook opgenomen worden in je portfolio, maar blijf uitkijken met gebruik voor echte advertentiedoeleinden.
Voor portretten die bij redactionele publicaties worden gebruikt, is ook niet altijd toestemming vereist. Dit valt dan onder het journalistiek belang van het medium dat die portretten publiceert.

Kun je gebruik maken van een van de uitzonderingen, dan heb je nog steeds een geldige grondslag en gerechtvaardigd doel nodig.

Meer over Privacy, Portretrecht en Persoonsgegevens leer je tijdens de Webinar (opname kun je zo vaak terugkijken als je wil)

AVG voor Fotografen

Zorg voor goede beveiliging

Vooral wanneer je gegevens opslaat in de cloud of op apparaten die verbonden zijn me het internet, is het noodzakelijk de gegevens goed te beveiligen. Denk niet dat ze jou overslaan, want er zijn genoeg hackers die gewoon alles proberen wat ze tegenkomen en als je beveiliging zwak is zijn ze zo binnen.

Denk vooral niet dat je hostingpartij alles voor je zal regelen. Die fout maakte Edwin Smulders ook. Je hoeft geen volledige technische kennis te hebben, maar laat je dan in elk geval adviseren over de beveiliging of vraag wat de hosting service of softwareleverancier voor je kan doen.

Zorg in elk geval altijd dat al je wachtwoorden sterke wachtwoorden zijn en dat je ze regelmatig wijzigt. Sla je wachtwoorden niet online op, want als ze dan gevonden worden, kan iedereen overal bij. Vergeet ook niet je harde schijven te beveiligen met een wachtwoord! Overigens is alleen een wachtwoord gebruiken nog niet genoeg.

Verantwoordingsplicht

Elke organisatie heeft een zogenaamde verantwoordingsplicht naar de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat wil zeggen dat als ze komen controleren, je vanalles moet kunnen vertellen over de gegevens die je verzamelt, op grond waarvan je dat doet, met welk doel, hoe lang je het bewaart, wie er allemaal bij de gegevens kunnen, hoe je het beveiligt en meer.

Het is daarom belangrijk in elk geval te inventariseren wat je eigenlijk verzamelt, welke services je gebruikt waar persoonsgegevens worden gebruikt, welke beveiligingsmaatregelen je getroffen hebt en of je met elke service wel een verwerkersovereenkomst hebt.

Als je dan toch bezig bent met inventariseren, zet dat dan meteen even op papier, dan heb je voor jezelf en voor de Autoriteit Persoonsgegevens een document waar alles in staat. Dan hoef je het niet meer allemaal uit te zoeken wanneer er naar die informatie gevraagd wordt.

Mail ons voor hulp en info

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. Lekker, als al je email op de Apple en Gmail server staat en je bestanden bij Mega.nz. Die trekken zich allemaal niets aan van de Europesche wetgeving. Terug naar de floppy disk dan maar?

  2. Zeer nuttig artikel Charlotte! Mag ik het gebruiken op Photofacts.nl, met bronvermelding uiteraard!

  3. Hoe zit het met het auteursrecht tov portret recht?

  4. Charlotte, er komen vragen binnen van Photofacts lezers die willen weten hoe het zit voor amateur fotografen die bezig zijn met straatfotografie. En fotoclubs die adressen van leden online delen. Hoe zit het met de portretfoto’s van hobbyfotografen, moeten zij zich straks ook aan de nieuwe regels houden?

    • Iedereen moet zich aan de regels houden, die niet per se nieuw zijn, als het gebruik niet alleen voor huiselijke doeleinden is. Adressen van leden mogen niet zomaar online worden gepubliceerd. Moet expliciet toestemming voor gevraagd worden en ze mogen niet gedwongen worden die toestemming te geven.

    • hoi
      ik ben hobby fotograaf en maak foto,s van wielrennen en voetbalwedstrijden,
      hoe zit dat dan met de avg?
      en zet ze op oypo moet ik dan ook toestemming vragen.?

      • Als je personen fotografeert, verwerk je inderdaad persoonsgegevens. In dat geval zul je inderdaad moeten voldoen aan de AVG. Je zal de verwerking dan moeten baseren op een grondslag uit de AVG.

        • Als ik het goed begrijp kan die grondslag ook zijn het kunnen uitoefenen van je beroep? Vanuit die hoek lijkt dat dan toegestaan, of interpreteer ik het dan verkeerd?

          • Het uitoefenen van je beroep kan inderdaad wel een ‘gerechtvaardigd belang’ zijn. Daarbij moet wel altijd de afweging gemaakt worden tussen jouw belang om je beroep uit te oefenen en het privacybelang van de geportretteerde.
            Meer over de grondslagen vind je ook in deze blog: De 6 grondslagen van de AVG.

  5. Hoi, in navolging van mijn voorgangers. Hoe zit dit precies met de regels. Gelden die ook voor beelden die voor 25 mei gemaakt zijn of gaat dat pas in vanaf 25 mei en moeten we dan contracten afsluiten met de mensen inzake gegevens ? Ik ben bijna 23 jaar bezig op dit moment en de meeste gegevens van oude klanten/geportretteerden zijn deels verdwenen door verhuizing van de klant, overlijden van degene die in beeld staan. Etc etc. Na 25 mei is er nog wel wat te regelen inzake contracten maar voor die datum werk je met oude beelden. Het is dan onbegonnen werk om dit allemaal te achterhalen. Mijn beelden op mijn online databank zijn voor iedereen ter inzage. Grotendeels voor journalistiek gebruik, maar zo nu en dan ook illustrerend en dan bedoel ik een portret van een persoon. Vaak eentje die in de herhaling gaat maar dan bij een ander medium. Dan betekend dit dus dat ik per persoon dus een contract moet laten opstellen als het bijvoorbeeld bij een journalistiek artikel komt te staan. Denk dat nog heel veel vragen gaan komen van mij en collega fotografen. Want hoe zit het met sfeerfoto’s van een stad, bijvoorbeeld winkelend publiek. Als ze herkenbaar zijn in de massa zouden we dus iedereen moeten vragen of ze willen of ook gebruikt mogen worden voor bijvoorbeeld een foto die illustrerend is over bijvoorbeeld gezellig sfeer in Maastricht. Dus alle mensen op een terras afzondelijk vragen. ? Samengevat, onbegonnen werk.

    • De AVG geldt voor iedere verwerking van persoonsgegevens. De AVG verplicht je niet om een contract moet sluiten met ieder individu op wie de persoonsgegevens betrekking hebben, maar wel dat je verwerking gebaseerd moet zijn op 1 van de 6 grondslagen. Houd er ook rekening mee dat je volgens de AVG persoonsgegevens niet langer mag bewaren dan noodzakelijk voor het doel waarvoor ze verzameld zijn.

      • Aangezien ras een bijzonder persoonsgegeven is, is dat bij foto’s nogal een dingetje, zeg maar. Ik fotografeer hobbymatig sportwedstrijden van de club waar mijn zoon lid van is. Die foto’s zet ik in een besloten groep op Facebook zodat de andere ouders de foto’s van hun kinderen eruit kunnen plukken. Moet ik nu de ouders vooraf om toestemming vragen (grondslag) voor het maken van foto’s van hun kinderen? En moet ik met Facebook een verwerkingsovereenkomst aangaan ten aanzien van mijn foto’s?
        Ook staan de gezichten van de tegenstanders op deze foto’s. Moet ik (de ouders van) hen dan ook vooraf om toestemming vragen? Ook al kunnen zij niet bij de foto’s?
        En dat alles nog eens op gaan slaan in een database met een register eromheen? Dan is de lol van het fotograferen er voor mij wel snel vanaf.
        Desalniettemin, hartelijk dank voor de informatie die op deze site te vinden is. Samen met de site van de autoriteit persoonsgegevens ben ik nu al een stuk wijzer over dit onderwerp.

  6. Lex Vroemen says:

    Mooi toch, alle evenementen fotograven hebben pech die maken portretfoto’s om te verkopen tijdens het evenement. Als ik dit zo lees dan mag dat niet meer. Want je hebt eerst expliciet toestemming nodig om ze te mogen maken. Ik snap niet dat er geen uitzondering is gemaakt voor foto’s zonder naamsvermelding en een verbod op taggen van personen zonder toestemming. Zoals het nu is mag er geen foto meer gemaakt worden of worden ze alleen nog gedeeld in besloten groepjes.

  7. Hoihoi,

    Op het moment zie ik door de bomen het bos niet meer.
    Hoe moet je de AVG toepassen als je bruiloften fotografeert? Je gaat met het bruidspaar dan een “overeenkomst” aan, maar er is natuurlijk nog X aantal gasten aanwezig. Moet je aan een ieder van die gasten “toestemming” vragen, of vallen zij onder de “overeenkomst” met het bruidspaar, of ‘indien aanwezig, uitgaan van toestemming’?
    Indien je toestemming moet vragen en je krijgt het niet, mag je de desbetreffende foto dan nog wel gebruiken in een bruidsalbum bijvoorbeeld?
    Daarnaast kun je van deze foto’s weer het ras en geslacht etc. van personen onderscheiden, dus vallen ze dan onder bijzondere persoonsgegevens en moet je die foto’s dus weer extra beveiligen?

    • De persoonsgegevens van het bruidspaar (inclusief foto’s) mag je verwerken op de grondslag noodzakelijk voor de uitvoering van de overeenkomst. Dat andere gasten ook op de foto komen te staan kan op basis van je gerechtvaardigd belang als ondernemende fotograaf dei bruiloften moet fotograferen. Je moet hoe dan ook zorgen dat alle gegevens voldoende beveiligd zijn.

  8. Hoe zit het nu eigenlijk met besloten Facebook groepen?
    Er is bijvoorbeeld per week een ander onderwerp, waaronder ook reglmatig straatfotografie. Nu dreigt dit geschrapt te worden i.v.m. de AVG.
    De groep is uitsluitend voor leden te bezoeken. Er worden geen gegevens bij geplaatst.
    Wat moet een groepsbeheerder nu wel- en niet doen?

    • Op Facebook maakt het eigenlijk niet uit of het alleen door leden te bezoeken is of niet, omdat je Facebook nu eenmaal een licentie verstrekt voor het gebruik van die foto’s. Het belangrijkste is vooral dat je ook in je privacyverklaring opneemt dat je foto’s op Facebook publiceert. Bij in opdracht gemaakte portretten moet je zorgen dat je er afspraken over maakt.

  9. Yvonne Blokland says:

    Charlotte , mij is ter ore gekomen dat een groepsbeheerder op facebook verantwoordelijk gehouden kan worden voor wat de leden plaatsen. Klopt dat?

  10. Caroline Vrijenhoek says:

    Charlotte, ik was even nieuwsgierig hoe het (straks) zit met straatfotografie of fotograferen in openbare ruimtes. Mag je deze foto’s nog wel gebruiken op social media, b.v. op eigen Facebookpagina?

  11. Mirian says:

    Dank je wel voor je heldere uitleg. Ik heb nog een vraagje: bij het fotograferen (in opdracht) van bijv een conferentie, word er door gefotografeerde mensen aangenomen dat zij ook op de foto komen, waarmee het dan ook meteen niet nodig is van elk persoon toestemming te krijgen. Begrijp ik dat goed?
    Echter wanneer ik wat foto’s op Facebook wil,plaatsen, dat ik nu gebruik voor mijn portfolio, kan ik problemen krijgen? Of Facebook ze nou wel of niet gebruikt, als ik ze op mijn eigen website plaats kan iedereen ze ‘screenshotten’ en gebruiken. Voor mijn gevoel zit daar niet veel verschil in? Of is het zo dat je beter je portfolio op een eigen website kan hebben ipv op Facebook, en daarbij foto’s van conferenties (met het publiek etc op de foto) niet plaatsen?

    • Of iemand weet of niet dat je ze fotografeert is vooral een verschil tussen legaal of heimelijk fotograferen. Dat staat los van het mogen publiceren.
      Je mag vooral niet zomaar op social media publiceren omdat zij voorwaarden hebben die niet corresponderen met de AVG. Dat is iets heel anders dan een screenshot maken van jouw website.

      • Mirian says:

        Ah oke, helder, dank je wel!
        Maar zo lang mijn klanten vantevoren weten dat ik foto’s van hen ook op social media gebruik, dan mag dat wel toch?
        Zie net je webinar-datum. Hartstikke fijn, super bedankt!

        • Met toestemming mag alles, maar zorg wel dat die voldoet aan de vereisten van toestemming, dat je de toestemming kunt aantonen en houd er rekening mee dat toestemming ook altijd weer ingetrokken mag worden.

  12. 30 april 2018, Van 10:00 tot 11:00uur geef ik hierover een webinar. AVG voor Fotografen.

  13. Alles wat ik lees betreft beroepsfotografen. Gelden dezelfde regels voor hobbyfotografen? Straatfotografie is leuk maar ikzelf doe er niets meer mee dan af en toe in een groep op fb plaatsen en de mooisten komen op mijn website. Op fb en mijn website staat een regeltje dat wanneer iemand zichzelf herkent en het niet fijn vindt dat ie daar te zien is zich kan melden en dan wordt betreffende foto door mij verwijderd. Mag ik dit zo voortzetten? Iets verkopen waar herkenbare personen opstaan doe ik niet.

  14. Hoi,

    Hoe zit het dan met een schoolfotograaf.
    Je maakt een afspraak met een school, peuterzaal of kdv.
    De ouders weten dan dat de fotograaf komt.
    De fotograaf hoeft dan toch niet van elke ouder apart toestemming te hebben?

  15. Arie van Duijn says:

    Binnen Nederland zijn er diverse (goede doelen)organisaties die tijdens hun evenementen gebruik maken van fotografen/filmers die in het kader van het goede doel) daar vrijwillig het evenement vastleggen. Soms gaat het om honderden, maar ook duizenden deelnemers aan zo’n evenement. Vaak wordt het logo van het desbetreffende evenement aan het beeld verbonden en is voor de deelnemer niet bekend wie de maker is. Wie is verantwoordelijk voor de AVG?

  16. Buitengewoon boeiende materie Charlotte, en zorgwekkend. Pas sinds een paar jaar heb ik de schroom overwonnen voor straatfotografie – ial noem ik wat ik doe liever straatportretten.

    Soms vraag ik toestemming om de foto’s op Facebook te delen op mijn nog altijd zeer bescheiden project http://www.facebook.com/visitingamsterdam. Soms ook niet en deel ik de foto zonder permissie van de geportretteerde.

    Vaak krijg ik de toestemming mondeling (nooit schriftelijk), soms ook niet en dan deel ik de foto niet of delete hem direct. Vaak wil de persoon die met delen instemt de foto ook zelf per mail ontvangen, en die verstuur ik dan ook.

    Begrijp ik nu dat ik deze “stadsportretten” alleen nog mag delen als ik schriftelijk toestemming krijg van de geportretteerde(n)? Zou ik in theorie strafbaar zijn als ik niets aan m’n werkwijze wijzig (al dan niet geposeerd vastleggen, wel of geen toestemming krijgen, sowieso delen op Facebook (soms ook Flickr).

    Ik kijk uit naar je reactie. Bij voorbaat dank!

    • Je mag ze wel delen op je eigen website. Facebook is alleen wat problematisch, vanwege hun voorwaarden.
      Toestemming zou ook mondeling mogen, maar als het nergens is vastgelegd kun je het lastig bewijzen.

  17. Stella Peters says:

    Als ik dit allemaal zo lees, kan (bijvoorbeeld) iemand als de Britse fotograaf Martin Parr, wiens straatfoto’s bij de gefotografeerden niet altijd “in de smaak” vallen, zijn camera aan de wilgen hangen. Of vergis ik mij? Mag hij toch doorgaan, uit hoofde van zijn beroep?

  18. Hoi,

    Ik heb nog een vraagje: moet ik als (voornamelijk newborn- en baby-) fotograaf actief om toestemming vragen voor het plaatsen van foto’s op social media, website en andere kanalen/drukwerk etc of is het voldoende wanneer ik in mijn algemene voorwaarden en privacyverklaring aangeef de foto’s te gebruiken voor deze doeleinden en daarbij vermeld dat klanten schriftelijk bezwaar kunnen maken hiertegen?

    Alvast bedankt!
    Groetjes
    Sanne

    • Hi Sanne, vooral voor het gebruik op social media en websites van derden zou ik vooraf toestemming vragen. Voor je eigen website kun je gebruik maken van je gerechtvaardigd belang, waarbij je vanwege de artistieke uitingsvorm een uitzondering bent op de regel dat bijzondere gegevens (waaronder portretten) het verwerkt mogen worden.

      • Leonie says:

        Hoi Charlotte,

        Ik lees bovenstaand antwoord van jou op de vraag of er actief toestelling moet worden gevraagd en ik twijfel nu toch een beetje. Ik zit in dezelfde situatie als Sanne. Hier schrijf je dat er voor gebruik van foto’s op je eigen website geen toestemming hoeft worden gevraagd vanwege gerechtvaardigd belang, maar op andere berichten van je (over portretrecht) schrijf je dit bijvoorbeeld:

        Het portret mag niet zonder toestemming van de geportretteerde openbaar worden gemaakt, ook niet door de fotograaf. – Lees hier verder: https://www.charlotteslaw.nl/2017/11/portretrecht-bij-opdrachtfotografie/
        © Charlotte’s Law

        Hoe zit het nou?

  19. Hoii,

    Ik heb al redelijk wat artikelen op de pagina door gelezen, dit heeft mij al een stuk vooruit geholpen:). Enkel waar ik nu tegen aan loop is, ik ben nagelstyliste en ik maak foto’s van voor de behandeling, het resultaat en nagels waar bijvoorbeeld iets mee aan de hand is om te monitoren hoe de vooruitgang/herstel zich ontwikkeld. Ook gebruik ik de foto’s op sociale media, website, marketing zoals flyers/visitekaartjes en eventueel in de toekomst lesmateriaal voor collega’s en cursisten. Nu kom ik er niet helemaal uit in hoe vere handen bijzondere persoonsgegevens zijn waarvoor ik naast de grondslag ook toestemming voor nodig heb. bij bijvoorbeeld getatoeëerde handen kan ik mij dat nog goed voorstellen, maar enkel de handen?. Of zijn handen geen bijzondere persoonsgegevens en dat het voldoende is om mondeling mee te delen of aan te geven in de privacy verklaring dat er eventueel gevraagd kan worden of er foto’s van de handen gemaakt worden en waarvoor. Ik vraag (mondeling) overigens altijd of ik nog een foto mag maken. Enkel wil ik niet tegen problemen aan lopen dat ik flyers heb gemaakt of lesmateriaal of op de website foto’s heb staan.

    Ik hoop dat je mij hiermee in de goeie richting kan sturen. Alvast bedankt!

    Groetjes Anna

    • Als het handen zijn waar iets mee aan de hand is, dan kun je daar wellicht een gezondheidsgegeven of medisch gegeven uit afleiden en dan is het een bijzonder persoonsgegeven. Verder kun je je afvragen of je uit handen een ras of etniciteit kunt afleiden. Ik zou dat persoonlijk wel ver vinden gaan.
      Als het heel herkenbare handen zijn vanwege bepaalde sieraden en tatoeages ed inderdaad, dan zou het misschien wel een persoonsgegeven kunnen zijn, omdat het te herleiden is tot een bepaald persoon.

      Denk overigens dat in het overgrote deel van de gevallen een foto van een hand geen persoonsgegeven zou zijn. Althans: dat zou ik tamelijk overdreven vinden bij een ‘gewone’ hand.

      • Het is inderdaad misschien ver gedacht maar ik neem liever geen risico op gedoe in de toekomst en wil het daarom nu in 1 keer gewoon goed doen en geregeld hebben, dus of toestemming vragen die niet ingetrokken kan worden quitclaim of via een andere weg het geregeld hebben. in iedergeval weten waar ik aan toe ben en hoe aan te pakken 🙂 . Ik heb een webinar gevolgd en daarin werd aangegeven dat een foto opzich (en meestal) niet direct een persoonsgegeven is, behalve als het echt wordt ingezet om een persoon te identificeren (dit zal niet mijn doel zijn, enkel wanneer er iets bijzonders aan de hand is, zie hieronder) en in dit geval enkel te maken hebt met auteursrecht, portretrecht, privacy en wiens belangen hoger zijn. De foto’s staan op mijn telefoon in een camera map en mijn klantgegevens gaan via een systeem dus staan ze niet direct bij elkaar. Begrijp ik het goed in dit geval het gescheiden is de foto’s niet zo zeer een persoonsgegeven is? en wel persoonsgegevens zijn als daadwerkelijk de foto bij de klantgegevens staat in het geval dat er een trauma is of iets anders wat ik wil monitoren en uiteraard als de naam of andere gegevens bij de foto gemeld worden. En wanneer ik deze 2 later weer uitelkaar haal en het de foto niet echt meer zo snel te koppen is aan gegevens, dan is het misschien weer gewoon een foto? Ik hoorde over het quitclaim en hoopte dit te kunnen inzetten om de foto’s zonder problemen in de toekomst te kunnen gebruiken banners misschien ooit lesmateriaal. Maar ik ben bang dat de quitclaim misshien in strijd is met de avg.? Als ik geen de quitclaim niet kan gebruiken, dan wellicht als iemand de toestemming intrekt voor het gebruik van persoonsgegevens en ik ouder materiaal ook moet verwijderen de kosten in rekening brengen als ik nieuwe banners, lesmateriaal of posters bij wijze van spreken moet aanschaffen. Dit dan in het contract aan te geven waarin ook al bij de eerste behandeling de persoonsgegevens die ik nodig heb voor de behandeling verzamel.

  20. Top dat je je hierin zo verdiept hebt en dit met ons wil delen. Dank daarvoor. Hoe sta jij over het volgende?

    Ik lees op de site van de Autoriteit Persoonsgegevens het volgende: “In de AVG (artikel 20) heet dit het ‘recht om gegevens over te dragen’. Het houdt in dat mensen het recht hebben om de persoonsgegevens te ontvangen die een organisatie van hen heeft. Zo kunnen zij hun gegevens bijvoorbeeld makkelijk doorgeven aan een andere leverancier van dezelfde soort dienst. Ook kunnen mensen vragen om gegevens rechtstreeks over te dragen aan een andere organisatie.”

    Hoe verhoud zich dat tegenover het auteursrecht? Kan me toch niet voorstellen dat ik van een fotoshoot ineens alle files op moet leveren of aan een andere fotograaf sturen.

    Overigens geldt eenzelfde tegenstrijdigheid voor het recht om gegevens te laten verwijderen. Ben erg benieuwd naar jouw mening.

    • Ik zou dit ook heel graag willen weten.

      Is het nu zo dat, als een persoon verzoekt om zijn persoonsgegevens te verwijderen (een foto) dat ik mijn eigen werk, wat beschermd is door het auteursrecht (tenzij ik deze rechten heb overgedragen) moet verwijderen uit mijn archief?
      Dat zou betekenen dat ik mijn eigen werk moet vernietigen.

    • Eugenie says:

      Dit vind ik ook een interessante vraag. Daarnaast vraag ik me ook af of anderen, dan een opdrachtgever je bestanden zouden kunnen opvragen. In het geval dat je bijvoorbeeld een bruiloft fotografeert, maak je ook beelden van anderen dan het bruidspaar, oftewel; je verzamelt persoonsgegevens van de gasten. Kunnen zij door een beroep te doen op de AVG bij de fotoraaf ‘hun’ beelden/persoonsgegevens opvragen?

  21. Marian says:

    Ik vraag me ineens af of er een wettelijk bewaartermijn is voor het bewaren van foto’s. Mag je foto’s archiveren en voor hoelang? Ik krijg regelmatig verzoekjes van mensen die foto’s nog na willen bestellen van bijvoorbeeld overleden familielid.

    • Je zou met je klanten af kunnen spreken hoe lang je hun foto’s bewaart. Probleem is dan wel dat er sprake kan zijn van wanprestatie wanneer je harde schijf opeens eerder crasht, bijvoorbeeld. (En het verliezen van persoonsgegevens is officieel weer een datalek, maar niet een die je hoeft te melden in dit geval, omdat het risico voor de rechten van betrokkenen zeer laag is)

      • Marian says:

        Voor crashen heb je natuurlijk een back-up. Die gaat volgens de 3-2-1 regel (3 plekken, 2 schijven en ten minste op 1 andere locatie). Maar hoe pas ik dit nu weer in de AVG. Die andere locatie kan een cloud-dienst zijn, maar het kan ook een schijf op het werk of prive adres zijn of zoals in mijn geval bij mijn ouders. Het blijft toch wel een puzzel….

  22. Ik heb een vraag over portret recht en AVG op schminkfoto’s , foto’s van geschminkte mensen en kinderen, waarbij mondeling toestemming is verleend.
    Valt dat onder artistiek belang.
    Het is een kunstvorm, het is artistiek.
    Foto’s worden door mij maar ook door collega schminkers op een website en sociale media gedeeld om te laten zien wat we kunnen.
    Zelf gebruik ik ook foto’s van geschminkte mensen die een product van mij hebben gebruikt. Zie het als een demo foto.
    Zij hebben dit tegen betaling gedaan maa
    r soms krijg ik ook spontaan foto’s van klanten met de boodschap dat ik deze voor de webshop mag gebruiken.
    Zij hebben zich dan geschminkt met een door mij ontworpen en geproduceerd schminksjabloon.
    Waaronder valt dit nu?
    In de schminkwereld heerst grote onrust hierover en dan druk ik me nog voorzichtig uit.
    Wij zijn geen fotograven maar weten ook niet goed wat nu te doen.

    Alvast vriendelijk dankjewel

    Brenda Rosendahl
    CreaRose

  23. peter demmers says:

    hallo Charlotte hoe werkt het met sportfotografie? ik maak vaak foto’s bij danswedstrijden en ook daar zit publiek langs de kant.. moet ik nou voor elke sporter en bezoeker een verklaring gaan maken? ps ik doe dit puur als hobby maar wil hier ooit wel verder in. maar dit zou onmogelijk worden als elk evenement elke keer een verklaring moet zijn van iedereen

  24. Dennis says:

    Je hebt er her en der al een beetje over gehad maar ik maak als amateurfotograaf af en toe foto’s bij evenementen (sportwedstrijden, concert op kleine locaties, bierfestivals). Bij concert is het nog redelijk te doen om toestemming te krijgen van de artiesten maar bij de andere twee wordt dit al heel moeilijk terwijl er wel duidelijk herkenbare personen op staan. Deze foto’s plaats ik meestal op facebook en deel deze dan in de pagina van het evenement/organisator en ik zet er af en toe 1 op instagram. Ik begin echter de indruk te krijgen dat ik dit soort fotografie niet meer kan doen en dat vind ik heel jammer. Is deze indruk terecht? Ik wordt dus niet ingehuurd door de organisatoren en ik verdien er niets mee, dit is puur hobby op dit moment.

  25. Matthew says:

    Goedemiddag Charlotte, ik ben een jonge kleine zelfstandige. Ik maak aftermovies van evenementen en videoclips voor artiesten. Hoe kan ik hier dan het beste met de nieuwe wet omgaan? Dien ik de opdrachtgever dan een overeenkomst te laten tekenen? Zoja zijn hier voorbeeld overeenkomsten van te vinden?

  26. Toch vraag ik me af hoe het nu zit met het vakgebied waarin ik foto’s maak. Ik ben/heb GEEN bedrijf, maar ben vooralsnog alleen een hobby-fotograaf die zo nu en dan aan media levert en/of publiceert op diverse (eigen) website’s. Mijn fotografie heeft vooral betrekking tot evenementenfotografie (van open dagen bij de brandweer tot de Veteranendag en ga zo maar door) en 112-fotografie (Dus het vastleggen van meldingen met als hoofdpunt de hulpdiensten zelf. Kentekens/gezichten/huisnummers blurren is sowieso dan al standaard). Is het uberhaupt na 25 mei nog mogelijk deze hobby’s te volgen of leven we vanaf die datum in een dictatuur? Hoe zit t sowieso met openbaar terrein? En hoe zit t met bijvoorbeeld t feit dat de foto nieuwswaarde heeft al ben je officieel geen pers? En als je alleen de foto maak en niet publiceert kan men je dan t recht om foto’s te maken ook afnemen. Serieus graag antwoorden hierop willen krijgen!

  27. Gina Heynze says:

    Valt straatfotografie onder artistiek belang? Waar vind ik regels daaromtrent?

  28. Hélène van den Buijs says:

    Hey,Charlotte,

    Ik heb een vraagje, ik ben een amateur fotograafe en filmster die filmpjes en foto’s maakt van de Mountainbike wedstrijden van mijn man en kinderen en deze nadien op Facebook en YouTube zet.Omdat er natuurlijk meer fietsers meerijden en ook heel veel mensen staan te kijken heb ik dus ook veel andere mensen dan mijn eigen gezin op beeld die ik dan ook tag op Facebook bv als ik ze toevallig ken.
    Ik kan overal veel vinden voor ondernemers en de privacy wet maar niks over particuliere en die van alles posten net als ik.
    Hoe zit het voor mij va 25 mei? Kan en mag ik nog iets posten?

    Ik hoop dat je voor mij hier een antwoord op hebt want ik snap er niets meer van .

    Groetjes Hélène

  29. Dag Charlotte,

    Ondanks mijn workshop bij je, blijft het toch altijd een lastige materie, zeker met de nieuwe regelgeving.
    Ik fotografeer wereldwijd wedstrijden in het kunstschaatsen/Synchroon schaatsen. Alle wedstrijden vinden plaats onder auspicien van de overkoepelende organisatie ISU. Wanneer een team of individu deel neemt aan deze wedstrijden ondertekenen ze een soort waiver t.b.v. de ISU waar in ze verklaren akkoord te zijn met het feit dat ze gefotografeerd worden en/of gefilmd, al dan niet voor TV of Livestream.
    Moet ik dan toch afzonderlijk overeenkomsten sluiten of bijvoorbeeld juist met de ISU. De foto’s worden wereldwijd gepubliceerd in zowel online als gedrukte pers en Social Media. Daarnaast worden ze uiteraard ook verkocht.

    Daarboven op komt dat aanwezig publiek soms herkenbaar is.
    Hoe moet ik nu met e.e.a. omgaan. Bij voorbaat dank voor je eventuele reactie.

    Hartelijke groet.

    Richard

    • Hangt ervan af wat er in die waiver van ISU staat. Zij mogen dan waarschijnlijk het beeldmateriaal gebruiken, maar of jij dat zelf ook nog mag, weet ik niet. Dat hangt van dat contract af. Van het publiek hoef je geen toestemming te hebben. Meestal gaat dit goed op basis van je vrijheid van meningsuiting.

  30. Is het voor een hobbyfotograaf mogelijk om een standaard zin op de site of fb te zetten waarin die zin de gehele lading dekt. Van tevoren met de klanten afspreken dat ze toestemming geven voor het plaatsen van een paar foto’s zou zo afgedekt kunnen zijn !
    mvg
    Henk

  31. heb een een pasfoto winkel. Maak pasfoto met een computer zonder internet.
    Soms willen klanten weleens digitale versie hebben dat verstuur ik ze per email op. Verder worden alle foto’s vrijwel direct verwijderd.

    Waar moet ik rekening houden met de nieuwe wet?

    Moet ik dan een toestemming vragen van de klant als zij het digitaal willen?
    Heb ik ook een verwerkingsoeverkomst nodig als ik ze per hotmail verzend?
    Groejets

    • Met je klanten heb je geen verwerkersovereenkomst nodig en als zij zelf vragen om de digitale bestanden, hoef je daar ook niets mee te regelen.
      Zorg wel dat duidelijk is wanneer je de bestanden wist en wanneer je ook de e-mail met bijlage wist, zodat de foto’s niet opgeslagen blijven op een e-mailserver.

  32. Mijn vrouw heeft een dansschool en geeft binnenkort weer een voorstelling in een theater. Bij alle voorstellingen maak ik de foto’s die zij vervolgens op sociale media (Facebook) en op haar website plaatst. Op de foto’s staan haar leerlingen (groepen en solisten). Iedereen weet dat er altijd foto’s worden gemaakt en het beeldmateriaal vormt een belangrijk marketinginstrument voor haar school(tje). Moeten we voor de komende voorstellingen alle leerlingen (of hun ouders als ze nog geen 18 zijn) een verklaring laten tekenen waarin ze toestemming geven voor de foto’s en het publiceren ervan? Ze staan tenslotte op een podium… Geen toestemming zou overigens uitsluiting van de voorstelling betekenen omdat er anders helemaal geen foto’s gemaakt kunnen worden. Ik hoor het graag.

    • Wat laat welicht; Maar ik wil hier toch even op reageren.

      1) Ja de dansschool dient van elke leerling (of zijn/haar ouders) toestemming te verkrijgen voor het publiceren van de foto’s. (het maken van foto’s is altijd toegestaan. Het publiceren niet)

      2) Deze toestemming dient ondubbelzinnig en vrij van dwang verkregen worden. Het uitsluiten van deelname van leerlingen die geen toestemming geven is daarmee absoluut NIET toegestaan. (omdat dit een dwangmiddel tot het geven van toestemming is)

      Het is dus aan de fotograaf om de betreffende leerlingen niet op de foto te zetten of, voor publicatie onherkenbaar maken.

  33. Joyce says:

    Dag Charlotte,

    Als evenementenlocatie huren wij soms ook zelf fotografen in (met toestemming van opdrachtgevers) om sfeerimpressies te maken. Nooit met als doel om mensen herkenbaar te fotograferen. De beelden worden vervolgens gebruikt in brochures of op onze website. Met de nieuwe wetgeving krijgen we vragen van opdrachtgevers die zich afvragen of ze het nog wel mogen toelaten dat wij een fotograaf inhuren voor hun evenement en hun gasten, en of ze niet van elke aanwezige gast toestemming moeten vragen. Er is bijna nooit sprake van ticketverkoop door onszelf of de opdrachtgever, de gasten zijn vaak op uitnodiging aanwezig op bijvoorbeeld een bedrijfsfeest.

    Kunnen we dit opvangen door dit in onze algemene voorwaarden met opdrachtgevers op te nemen dat er beeld- en videomateriaal gemaakt kan worden en uitleg voor welke doeleinden? Als gasten dan bezwaar willen maken en dit niet wensen dan kunnen we daar uiteraard rekening me houden.

    • Zaken over privacy kun je niet in de algemene voorwaarden regelen. De bezoekers moeten geïnformeerd worden en zij zijn niet jullie directe klant. Er zou een verwijzing naar de privacyverklaring in de uitnodiging kunnen staan (er vanuit gaande dat deze digitaal verstuurd wordt).

      Verder mag je dus best verslag doen van een event en daar wat foto’s van op een website plaatsen.

  34. E Masthoff says:

    Ik verkoop draagbare spullentjes online maar ook op beurzen. Een foto van de kraam waar als het druk is of van een trotse klant die het product net aanheeft doet het dus mega goed op social media. Ik vraag uiteraard altijd toestemming, maar mag dat nu nog wel? Alleen verbale toestemming? Want het gaat een hoop gedoe worden als ik al piepklein zzpertje voor elke foto, ook in het verleden, een geschreven overeenkomst moet hebben.

  35. Melvin says:

    Hallo, ik heb een vraag.
    Stel voor dat ik deze keer niet als beroepsfotograaf of hobbyfotograaf, maar als ouder foto’s wil maken van de eindmusical van mijn kinderen op school, dit voor latere herinnering.
    Indenticeel niet onontkoombaar komen klasgenootjes in beeld, waar deze ouders geen problemen mee hebben.
    Deze beelden zijn voor eigen (fotoalbum) gebruik en zullen niet verspreidt worden op Facebook of andere media.

    Kan de school mij dan verbieden om foto’s te maken van mijn eigen kind en zich verschuilen achter de AVG en hierdoor het alleenrecht opeisen om foto’s te maken door gebruik te maken van de AVG

    Of: Kan ik gewoon foto’s maken als gerechtvaardigbelang van mijn kinderen?

  36. Een organisatie huurt een fotograaf in om tijdens een evenement foto’s te maken waar ook cliënten met een geestelijke beperking op staan. De foto’s worden gepubliceerd op de website van de organisatie (1) en de fotograaf (2) en er komt een foto waar ook cliënten op staan in de krant met een verwijzing naar het evenement (3). In welk van de drie gevallen moet hier expliciet toestemming door een van de partijen gevraagd worden?

    • In de krant sowieso niet, vanwege de journalistiek vrijheid. De fotograaf mag het voor zijn/haar artistieke uitingsvormen gebruiken in portfolio en blogs. Als het voor een verslag is, geld ook dat de organisatie het op de website mag publiceren.

      Er moet wel voorzichtig worden omgesprongen met bijvoorbeeld context, zodat het allemaal nog steeds klopt en de foto’s mogen niet zonder toestemming gebruikt worden voor reclamedoeleinden. Dus met een banner op de homepage zal er wel uitgekeken moeten worden bijvoorbeeld.

      Toestemming kun je overigens alleen krijgen wanneer iemand ook handelingsbekwaam is. In sommige gevallen kan het zo zijn dat iemand door een bepaalde geestelijke beperking dat niet meer is.

  37. Wat is de meest geschikte grondslag wanneer je voor gebruik op je bedrijfswebsite een fotograaf inhuurt voor foto’s van je bedrijf met nadrukkelijk collega’s in beeld?

    Grondslag ‘De gegevensverwerking is noodzakelijk voor de uitvoering van een overeenkomst.’ klinkt het meest logisch maar mag niet gericht zijn op het verwerken van persoonsgegevens, het moet een ander doel hebben. Ook al is het doel van de semi portretfotografie contentmarketing, de personen/persoonsgegevens zijn wel onderwerp van de foto.

    Daarom eerder kiezen voor grondslag ‘De gegevensverwerking is noodzakelijk voor de behartiging van de gerechtvaardigde belangen.’?

    • Je verwerkt dan foto’s van personeel. Het gaat dan om de grondslag voor het bedrijf, dat foto’s van het personeel op de website wil gebruiken. Er is geen overeenkomst tussen het bedrijf en het personeel dat het plaatsen van die foto’s op de website noodzakelijk maakt.

      Dat zou wel een gerechtvaardigd belang kunnen zijn, maar niet meer per definitie wanneer die personen niet meer bij dat bedrijf werken. De belangenafweging zal na ontslag minder snel in het belang van het bedrijf uitvallen.

Trackbacks

  1. […] 14, 2018mei 14, 2018 poldergriet Bron: https://www.charlotteslaw.nl/2018/02/privacy-avg-fotografen/ Privacy: AVG voor Fotografen 12 februari 2018 by Charlotte […]

  2. […] Dan moet er een bewerkingsovereenkomst worden opgemaakt. Charlotte Meindersma, van de website Charlotteslaw.nl, zet tal van belangrijk AVG-zaken voor u – als fotograaf – op een rijtje. Zeker de […]

  3. […] AVG verwijs ik je graag naar de volgende pagina’s van Charlotte Meindersma: AVG voor fotografen: https://www.charlotteslaw.nl/2018/02/privacy-avg-fotografen/ 6 grondslagen van de AVG: […]

  4. […] Arnoud Engelfriet schreef erover bij de Nieuwe Reporter. Juriste Charlotte Meindersma had er een blogpost over op haar blog Charlotte’s law, specifiek voor fotografen. Op haar site kun je ook – wat […]

Speak Your Mind

*