Het consumentenrecht beschermt consumenten. Daarom zijn er veel informatieverplichtingen voor webwinkels in opgenomen. Een van die informatieverplichtingen gaat over prijs. Welke prijzen moet je wanneer vermelden?
Servicekosten
Voor servicekosten, zoals een (0900) telefoonnummer en kosten voor een bepaalde verzendmethode, mogen sinds 13 juni 2014 alleen nog de werkelijke kosten zijn. Aan deze service mag u als het ware niet verdienen, maar u mag er wel een kostendekkend bedrag voor vragen.
Geen onverwachte kosten
“Voordat de consument gebonden is aan een overeenkomst op afstand verstrekt de webwinkel de consument op duidelijke en begrijpelijke wijze de totale prijs van de zaken of diensten, met inbegrip van alle belastingen, of, als door de aard van de zaak of de dienst de prijs redelijkerwijs niet vooraf kan worden berekend, de manier waarop de prijs moet worden berekend, en, in voorkomend geval, alle extra vracht-, leverings- of portokosten en eventuele andere kosten of, indien deze kosten redelijkerwijs niet vooraf kunnen worden berekend, het feit dat er eventueel dergelijke extra kosten verschuldigd kunnen zijn.”
Dit wil zeggen dat de consument niet voor onverwachte kosten mag komen te staan. Voor het afrekenen moeten alle bedragen bekend zijn bij de consument. Dit kan bijvoorbeeld georganiseerd worden door eerst een overzicht te bieden van wat er in het winkelmandje zit en welke bijkomende kosten, zoals verzendkosten, er zijn.
Wat niet mag, is op het moment dat er afgerekend moet worden, de prijs opeens verhogen met die extra kosten. Deze kosten waren dan namelijk niet voldoende bekend bij de consument.
Regels voor de reisbranche
De reisbranche heeft gedeeltelijk eigen regels via zelfregulering. In de Reclamecode Reisaanbiedingen staat vermeld dat aanbieders hun prijzen moeten vermelden, inclusief de vaste onvermijdbare kosten die voor de dienst moeten worden betaald. Als de hoogte niet vooraf kan worden berekend, moet de wijze van berekening vermeld worden.
Bij de reisbranche gaat het dus om alle reclame-uitingen. Dus niet alleen op de website, maar ook op posters, in advertenties, tv-reclames etc. In een reclame-uiting hoeft nog niet de specificatie genoemd te worden (welk bedrag er voor wel deel van de dienst betaald wordt), maar wel de totaalprijs.
Voor zover er een vanafprijs genoemd wordt, moet de dienst ook werkelijk voor die prijs in redelijke mate beschikbaar zijn. Bij die vanafprijs mogen geen extra kosten of toeslagen komen.
Hotel Booker en hotelkamerveilingen.nl kregen van het Hof Den Haag ongelijk. Ze moeten de volledige prijs, inclusief toeslagen bij het product of de dienst vermelden. Zowel op de website (op de homepage en/of productpagina) als in andere uitingen, zoals nieuwsbrieven en advertenties.
Oneerlijke handelspraktijken
Elke ondernemer moet eerlijk zijn over de prijzen van producten en diensten. Als een ondernemer tegenover consumenten niet eerlijk is over zijn prijs, wordt dat een oneerlijke handelspraktijk genoemd. De ACM moet deze oneerlijke handelspraktijken controleren. Bij handhavend optreden kan de ACM een boete opleggen van maximaal €450.000,- per overtreding. Uiteraard zal de hoogte van de boete in verhouding staan tot de ernst van de overtreding.