Als juridisch advieskantoor, waar we met drie man (eh, vrouw) werken, doen we het online verdomd goed. Geen marketingbudget, geen marketingafdeling, geen ingehuurd reclamebureau, toch 40.000 unieke bezoekers per maand op de website waar leuke juridische klussen uit volgen. Vraag maar eens aan andere juristen hoe het er bij hen voorstaat op dit vlak. Terwijl het niet eens heel moeilijk is. Ik gebruik onder meer content mapping en ga je vertellen hoe jij dat ook kunt doen.
Bloggen als Guerilla Marketing
Toen ik bijna zeven jaar geleden met Charlotte’s Law & Fine Prints begon, had ik geen geld. Ik had wel marketingboeken, onder meer een over guerrillamarketing. Ik moest gaan sampelen en de doelgroep opzoeken. Ok. Maar hoe sample je nou kennis? Ik kon niet ‘een klein beetje algemene voorwaarden’ weggeven. Het was alles of niets, voor mijn gevoel. Maar ik kon wel de wet uitleggen. Dat moest heel strikt, dacht ik toen nog. Bloggen werd het. Dat was gratis én het waren samples. Bovendien kon ik gastbloggen voor meer bereik.
Geen geld, geen tijd, wel content
Ik had meer tijd en blogde minder. Juist de laatste jaren ben ik meer gaan bloggen. Maar ik ben vooral ook andere content gaan maken. Meer in minder tijd. En nog steeds zonder geld (yay voor gratis afbeeldingen en gratis tooltjes)
Met alleen maar meer bloggen kom je er niet meer. Er is steeds meer content, de aandachtsspanne is vaak maar kort. Je moet mensen zien te bereiken op de manier die bij hen past. Dat betekent dus ook verschillende vormen van content.
Ofwel: dezelfde content steeds anders verpakken. Dat noemen we content mapping.
Een hoofdonderwerp, meerdere vertakkingen
Bij contentmapping ga je uit van één bronbestand met één hoofdonderwerp.
Bijvoorbeeld: een blog met een hoofdonderwerp, waarbij je door middel van andere soorten content delen uit je blog uitlicht of met subonderwerpen mensen alsnog naar je blog trekt. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de alinea’s die je moest schrappen, omdat je blog anders te lang zou worden. Daar zit wel al tijd en moeite in, maar is door content mapping te gebruiken geen verloren energie meer. Nog een klein beetje tweaken en in een andere vorm gieten en klaar ben je!
Zo doe ik zelf graag aan content mapping
Elke dinsdag publiceer ik een video. Bereik: nul. Conversie: top!
Nu ik toch al moeite heb gedaan om over de video na te denken, is een blogpost eigenlijk zo gepiept. Er zijn ook mensen die hun video’s of podcasts door iemand anders laten uitwerken en dan de tekst (als blog) publiceren.
Van mijn video’s neem ik meteen heel korte (teaser) versies op die ik kan delen op social media. Kleine moeite, groot effect.
Natuurlijk publiceer ik de blogposts ook op social media. Vaak met een net iets andere inleiding.
Wat ik vaker zou moeten doen:
- Quotes uitlichten en daar snel een afbeelding mee maken in Canva
- Van blogposts korte video’s maken in Clips (met ondertiteling)
- In Instagram Stories vertellen over mijn blogposts
- Goede blogposts omzetten in presentaties
- Over presentaties bloggen
- Blogposts inspreken om als podcast te kunnen uitzenden
- Audiofiles uit de video’s halen en publiceren als podcast
- Infographics maken
Kirsten Jassies
Kirsten Jassies is iemand die eigenlijk ook heel goed aan content mapping doet. (Bijna) al haar presentaties zijn terug te vinden op haar slide share account. Met een beetje geluk laat ze iemand de presentatie streamen (op Instagram of Facebook) of zelfs opnemen. In elk geval vertelt ze altijd in haar stories over de presentaties die ze gaat geven of heeft gegeven en deelt ze tips. Daarnaast deelt ze nog trends op haar Facebook en Instagram accounts en verwerkt ze al deze informatie in een training en een boek. Is het elke keer nieuwe informatie? Zeker niet. Maar omdat ze het telkens wel via een ander kanaal brengt, bereikt ze er weer andere mensen mee. Die worden vervolgens weer nieuwsgierig naar haar hele verhaal. Dan moeten ze haar toch echt gaan inhuren.
Content Cureren
Alles is al eens gedaan, toch? Als jouw boodschap eigenlijk niet nieuw is, waarom zou je dan de moeite doen om extra content te maken? Leen het van een ander en link het aan je eigen content! Wel volgens de juridische spelregels doen natuurlijk, bijvoorbeeld:
Creative Commons
Veel mensen hebben al werk gemaakt dat je gratis mag gebruiken. Vooraf hebben ze aangegeven onder welke condities dat mag. Dat kan bijvoorbeeld met de zogenaamde creative commons licenties.
Wil jij ook een goed contentmarketing plan, inclusief contentmap? Maak een afspraak zodat we samen een dag aan je contentmarketingplan kunnen werken.
Mail Charlotte