Noosa chunks niet beschermd
Ken je ze? De leren riemen en armbanden met gekleurde drukknopen (chunks) erop. Noosa is een van de makers ervan, maar bij Intertoys bleken soortgelijke producten van Nisu te koop. Er kwam een kort geding: de riemen konden wel op bescherming rekenen, maar de chunks niet. Mag de creatieve webwinkelier nu zelf chunks maken en verkopen?
Kort Geding
Een kort geding is meestal maar een voorlopig oordeel. Het is vooral een snelle uitspraak. De kans is daarom groot dat dit verhaal nog een staartje krijgt. De toekomstige uitspraak zou best anders kunnen zijn dan deze. Wat kunnen we voorlopig uit deze uitspraak leren?
De armbanden en riemen zijn populair. Wellicht een aardige markt voor de creatieve webwinkelier? Die chunks zouden tenslotte, met de juiste apparatuur, prima te maken moeten zijn. Bovendien kun je in China gemakkelijk drukknopen inkopen.
LawStories in je mailbox?
Auteursrecht
Noosa heeft zowel van de riem als van twee drukknopen, die zij chuncks noemen, een modelrecht geregistreerd. De rechter had echter al genoeg aan de auteursrecht toetsing.
Van de drukknopen zijn onduidelijke foto’s bij de modelregistratie toegevoegd. Daarbij was de vraag of de drukknopen eigenlijk wel nieuw genoeg waren voor een modelrecht. Drukknopen opzich zijn tenslotte een bekend fenomeen en zeker niet nieuw.
Laat ik voorop stellen dat, zoals de voorzieningenrechter ook zegt, auteursrecht niet op het concept zelf kan rusten. Dus niet op het idee producten te personaliseren door er verschillende drukknopen of chunks op te plaatsen. De uitwerking ervan kan wel auteursrechtelijk beschermd zijn. Dus wel op de combinatie van kleur, formaat, patroon etc.. Op de idee van chunks rust waarschijnlijk geen auteursrecht, maar op het werkelijke ontwerp, de kleuren en het motief etc., mogelijk wel. Dit wijst de voorzieningenrechter echter nog niet toe. Dan moet de afbeelding dus wel origineel en nieuw genoeg zijn.
De rechter vond in elk geval wel dat er auteursrecht rust op de riemen, met name vanwege de plaats waar de chunks kunnen worden aangebracht, de hoeveelheid chunks die kunnen worden aangebracht en de vormgeving van het geheel. De armband is echter zo eenvoudig van uiterlijk en vormgeving, dat de rechter daar nog geen auteusrecht aan toe heeft willen kennen.
Zelf chunks maken en verkopen
Het woord ‘chunks’ als aanduiding voor de drukknopen voor de riemen en armbanden, is kennelijk bedacht door Noosa. Om verwarring te voorkomen kun je dus in elk geval maar beter dit woord vermijden. Bovendien hebben ze het als merk beschermd.
Maar mag je dan ook zelf passende drukknopen maken of inkopen en verkopen? Ja, zolang ze maar voldoende afwijken van wat Noosa maakt en verkoopt. Zo kun je de vorm en het formaat wat aanpassen en zul je moeten zorgen dat de afbeeldingen en motiefjes voldoende afwijken. Stonden de kleuren je al niet aan? Wilde je altijd al graag andere afbeeldingen? Dan is nu de kans om ze zelf te verkopen. Al wil ik nogmaals aangeven dat een bodemprocedure (de vervolgrechtzaak, die wel te verwachten is) hier nog anders over kan uitpakken.
Kortom
In de basis gaat het er bij auteursrecht om dat je iets nieuws en origineels maakt. Iets met een eigen en oorspronkelijk karakter dat het stempel van de maker draagt. Iets dat een ander niet bij toeval hetzelfde had kunnen doen. Of dit nu om teksten, afbeeldingen of 3D producten gaat, dat doet er niet toe. Maar is wat jij bedacht hebt te generiek en niet origineel genoeg, dan kan het best zijn dat er niet eens auteursrecht op rust!
Hoe is dat met jouw website teksten, foto’s en producten? Zijn die allemaal zo origineel dat ze auteursrechtelijk beschermd zijn?
Lees ook:
– Chunk is een merk, mag je het woord wel gebruiken?
– Blog en een Beeldcitaat
– Herpublicatie van een artikel. Mag dat zomaar?
– Auteurstecht op interviews en persberichten.