Muziekrecht op Kerstliedjes, wie wordt er rijk van?

Als je een goed kerstnummer hebt geschreven, kun je daar heel rijk van worden, schijnt. Maar op sommige nummers rust niet eens meer auteursrecht, dus dat is gratis meezingen!

auteursrecht op kerstliedjes

Van wie is een liedje?

In veel gevallen werken er meerdere mensen mee aan een muzieknummer: tekstschrijver, componist, producer en muzikanten.

Wie voldoende eigen creativiteit inbrengt, heeft op dat deel een auteursrecht. De tekstschrijver en componist hebben daarom auteursrecht op wat zij maken.

De producer en muzikanten hebben zogenaamde naburige rechten.

Wanneer valt een nummer in het publiek domein?

Dat de rechten van één persoon misschien al zijn verlopen, maakt dus nog niet dat een nummer geheel vrij is om te gebruiken.

“Indien in het geval van een muziekwerk met woorden het auteursrecht op de muziek en het auteursrecht op de woorden berusten bij verschillende personen, vervalt het auteursrecht door verloop van 70 jaren, te rekenen van de 1e januari van het jaar volgende op het sterfjaar van de langstlevende van hen.”

Dan moet er dus ook nog rekening gehouden worden met de naburige rechten.

Wat levert een goed kerstnummer op?

Het FD publiceerde een artikel over kerstnummers die het meest opleveren. Band Aid doet het nog steeds goed en al die opbrengsten gaan naar het goede doel.

Ze schreven ook een leuk artikel over de geschiedenis van kerstliedjes.

Alleen wie muziek schrijft ontvangt inkomsten van Buma/Stemra. Uitvoerende artiesten en producenten moeten het doen met Sena.

Welke liedjes zijn vrij?

Ok, eerlijk is eerijk, dit heb ik beoordeeld naar Nederlands Auteursrecht en ik heb hierin alleen de rechten van de componist meegewogen.

Jingle Bells kunnen we vrijuit zingen, want de componist daarvan overleed in 1893, dat is duidelijk meer dan 70 jaar geleden.
Ook Winter Wonderland valt in het publiek domein, omdat de componist in 1944 is overleden en de tekstschrijver al in 1935.
O Denneboom is al zo oud, daarvan overleed de componist in 1639. De tekst was oorspronkelijk overigens anders dan wij hem nu kennen. De auteur van de tekst die het een kerstliedje maakte overleed in 1861.

CATEGORIE:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)