Marktkraamhouder mag geen Knolpower meer verkopen

Probeer je je merk goed te beschermen, zie je alsnog namaakproducten op de markt verschijnen. Dat was juist niet de bedoeling. Ook niet goed voor je reputatie trouwens, de kwaliteit kan zomaar veel slechter zijn dan de merkproducten, terwijl jouw naam wel aan die nepproducten wordt verbonden. Het overkwam Enzo Knol en hij moest ervoor naar de rechter om de verkoop te stoppen.

marktkoopman mag geen nep merchandise Enzo Knol verkopen

Enzo Knol merchandise op de markt

Enzo Knol, een van de grootste bloggers en YouTubers van Nederland, verkoopt onder zijn merk Knolpower wat merchandise. Kleding, petjes, bekers, tassen en nog veel meer.

Een pet kost €24,99 en een T-shirt kost €19,99.

Op de markt in Grongingen werden ook Knolpower T-shirts en petten verkocht, maar voor een veel lagere prijs. €7,50 per stuk. Nepartikelen uiteraard.

tekst loopt door onder afbeeldingen

Knol? Wie is Knol?

Schikking voor €1.500,-

Enzo Knol schreef de marktkoopman aan.

  • Stoppen met de verkoop
  • Schadevergoeding van €1.500,-
  • Opgave van winst tot dat moment

Daar ging de marktkoopman niet in mee, dus werd het een kort geding.

 95,00 excl. BTW

Volg de Cursus Auteursrecht


Inbreuk auteursrecht en merkrecht

Volgens (de advocaat van) Enzo Knol was er hier sprake van een inbreuk op het auteursrecht en merkenrecht. Daar heeft de marktkoopman geen verweer op gevoerd. Daarom wordt de stelling van Enzo Knol als waar aangenomen.

De marktkoopman zei alleen geen idee te hebben wie Enzo Knol is en dat hij slechts een restpartijtje had opgekocht. Hij wist niet dat hij inbreuk maakte. Binnen het auteursrecht en merkenrecht speelt opzet geen rol. Ook een onbewuste inbreuk is een inbreuk.

Omdat er dus geen inhoudelijk verweer is gevoerd, waardoor de inbreuken vast komen te staan, verloor de marktkoopman dit kort geding.

(Adviesje: mocht je ooit in zo’n procedure belanden, dan is het vaak waardevol wel inhoudelijk verweer te voeren)

Schadevergoeding

De hoogte van de schadevergoeding moet later nog vastgesteld worden. De marktkoopman moet nu opgeven hoeveel producten hij heeft gehad, waar de producten vandaan komen (waar hij ze heeft ingekocht) en de inkomsten die hij daarmee gegenereerd heeft. In de tussentijd mag hij uiteraard de producten niet meer verkopen. Omdat pas in een latere procedure bepaald kan worden wat de winst is geweest, is er slechts een voorschot van €500,- toegekend.

Kosten

Natuurlijk zijn er ook proceskosten gemaakt. Omdat de marktkoopman grotendeels in het ongelijk is gesteld, moet hij niet alleen zijn eigen kosten betalen, maar ook die van Enzo Knol. Alleen al voor dit kort geding komt dit neer op €6.367,42

Alleen al om deze reden zou de schikking voor €1.500,- een beter idee zijn geweest.

 28,25 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


De hele uitspraak kun je lezen op rechtspraak.nl ECLI:NL:RBNNE:2017:4616

 95,00 excl. BTW

Volg de Cursus Auteursrecht


About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Speak Your Mind

*