Mag je een dreigende sommatiebrief sturen?

Als je (mogelijk) inbreuk hebt gemaakt op auteursrecht, kan het zijn dat je een agressieve brief of e-mail krijgt. Als je merkt dat er inbreuk op jouw werk is gemaakt, wil je soms ook wel even boos in de pen klimmen. Maar mag dat ook? Vooral als later blijkt dat de brief onterecht was?

Recht halen

Als je meent dat er sprake is van een inbreuk, mag je natuurlijk je recht halen. Nergens staat dat je dit op een lieve manier moet doen.

Dat betekent ook dat eer een brief gestuurd mag worden met een tekst als:

“Je moet nu de inbreuk stoppen en schadevergoeding betalen, anders gaan we procederen!”

Is dat een dreigbrief? Zo kan het zeker voelen. Maar je mag op deze manier je recht halen. Sterker nog, het is belangrijk dat je eerst zelf de inbreuk probeert te stoppen en een brief stuurt en niet meteen gaat dagvaarden, maar dat eerst aankondigt.

Anders wordt het ‘rauwelijks dagvaarden’ genoemd en dan kan het zijn dat je helemaal geen proceskostenvergoeding meer krijgt bij winst. Je hebt immers geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om er onderling, zonder kosten en procedure, uit te komen.

Briefschrijver heeft ongelijk

Sommige mensen denken dat zo’n dreigende sommatiebrief niet mag, als de verstuurder juridisch ongelijk heeft.

Dat is niet helemaal waar.

Probleem is namelijk dat je maar al te vaak nog kunt twisten over wie er gelijk is. Dat is niet altijd direct duidelijk of je kunt in elk geval aan een rechter vragen wie er gelijk heeft. Je hebt het recht om een situatie aan een rechter voor te leggen.

Ook meteen een reden waarom ik je nooit kan beloven dat je nooit ‘aangeklaagd’ zal worden. Iedereen kan dat op elk moment doen. Of ze dat nu doen om een situatie waarover ze gelijk hebben of niet. Dat is immers juist aan de rechter om te bepalen.

Oplopende kosten

Iedereen mag wel kiezen om al dan niet meteen een jurist in te schakelen. Gaat het om kleinere bedragen, dan stelt een rechter het meestal niet zo op prijs als er meteen al een jurist is ingeschakeld, maar het mag wel.

Eigen tijd mag je nooit als kosten rekenen. Externe kosten wel. En ja, die kunnen oplopen als er te lang wordt onderhandeld.

Als je zelf een brief ontvangt, probeer dan zoveel mogelijk zelf uit te zoeken en niet alles maar op te vragen of uitleg te vragen aan de jurist van de wederpartij. De kans is groot dat je zelf opdraait voor de kosten daarvan. Zonde!

Wat moet er in een brief staan?

Of je brief nu lief of agressief is, je kunt er pas wat mee als alle nodige informatie erin staat. De wederpartij moet wel weten waar hij/zij op moet reageren, tenslotte. Daarom zijn een aantal dingen wel belangrijk:

  • Wat is de inbreuk? Een vindplaats van de inbreuk of daar een screenshot of foto van, is wel belangrijk.
  • Wat is de schade? In dit stadium hoef je dat niet per se helemaal uit te splitsen, als het totaalbedrag maar duidelijk is.
  • Welk aanbod doe je en welke deadline stel je? De deadline is belangrijk om een volgende stap te kunnen nemen als een reactie uitblijft.

Daarna beginnen uiteraard de onderhandelingen, waarbij je altijd mee moet nemen dat een procedure tijd kost en geld kan kosten. Wil je er sneller vanaf? Dan zul je schikken. Wil je het onderste uit de kan? Dan moet je soms bereid zijn te procederen.

CATEGORIE:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)