We gebruiken bijna allemaal Facebook en vinden er zo het onze van hoe zij met onze privacy omgaan. Maar wat nou als blijkt dat de besturingssystemen van onze computers en telefoons bijna hetzelfde doen? De Consumentenbond vond het nodig voor Windows 10 te waarschuwen. Moeten we ons echt zorgen maken?
Documenten op elk device beschikbaar
We vragen van de besturingssystemen en van onze apparaten, dat ze ons een hoop gemak bezorgen. We willen altijd connected zijn. Geen gedoe met documenten die alleen op die ene desktop computer staan. Even vanaf je telefoon kunnen kijken wat er ook alweer was afgesproken enzovoort. Net als Android, Apple en Google, speelt ook Microsoft daar op in.
Hello of Goodbye Cortana – het Siri van Windows
Om nog meer gemak te bieden, heeft Windows Cortana bedacht. Een soort Siri of Google Now, maar dan van Microsoft. Je kunt mondeling om advies vragen en Cortana geeft antwoord. Cortana gaan je daarnaast nog helpen op basis van je computergebruik. De bedoeling is dat je suggesties krijgt om bijvoorbeeld bepaalde documenten of apps te openen, op basis van wat je eerder hebt gebruikt. Lastige daarbij is echter dat Cortana, om dit te kunnen doen, je gegevens opslaat op de servers van Microsoft.
Microsoft leest je bestanden
Microsoft verzamelt alle gegevens die ze maar kunnen verzamelen. Ze lezen zelfs je documenten, betalingsgegevens en gegevens van jouw relaties en contactpersonen. Als je dus veel informatie hebt die eigenlijk niet bedoeld is voor derden, zijn Windows 10 en OneDrive in eerste instantie niet de beste optie om te gebruiken.
Microsoft wil verdienen aan jouw gegevens
Microsoft wil ook graag geld verdienen met jouw gegevens. Ze gebruiken het om reclame op je te richten. “En we gebruiken de gegevens om te helpen de reclame te tonen die u meer relevant voor u is. We gebruiken echter niet wat u zegt in de e-mail, chatten, video-oproepen of voicemail, of uw documenten, foto’s of andere persoonlijke bestanden om reclame op u te richten.” Ze maken een zogenaamde ‘reclame ID’ van je aan. In de privacy instellingen kun je gelukkig wel uitzetten dat ze deze gegevens van jou verzamelen en gebruiken voor reclamedoeleinden.
Gegevens verzamelen met toestemming
Microsoft geeft aan alleen gegevens te verzamelen met toestemming van de gebruiker. Ze vinden dat die toestemming wordt gegeven via de privacy-instellingen. Echter, wanneer je een snelle installatie van Windows 10 doet, staan alle instellingen op het wél delen van informatie met Microsoft. Daarmee is het in elk geval, naar mijn mening, geen expliciete toestemming meer. Als je update naar Windows 10 doe j er dus verstandig aan in elk geval de privacy-instellingen na te lopen, zodat je zeker weet dat je niet meer informatie doorgeeft dan je zelf wil.