Hyperlink naar illegale content is legaal!

4 minuten

UPDATE 8/9/2016: Uitspraak Hof van Justitie bepaalt anders dan de AG. Linken naar illegaal openbaar gemaakte content is wel illegaal, als je wist of had moeten weten dat die content illegaal op internet is gepubliceerd.

Vandaag antwoord van de Advocaat Generaal in de GeenStijl vs Playboy zaak. Mocht GeenStijl een hyperlink plaatsen naar de Playboy foto’s van Britt Dekker die onrechtmatig online waren geplaatst? Volgens het persbericht wel.

Hyperlinks naar illegale content zijn geen inbreuk op auteursrecht

Deze blogpost wordt geüpdatet wanneer er meer informatie beschikbaar komt

Een hyperlink naar illegaal gepubliceerde content is geen inbreuk op auteursrecht

Een hyperlink publiceren naar foto’s die onrechtmatig op internet zijn geplaatst, is geen inbreuk op auteursrecht. Dat de persoon die de hyperlink plaatst wist of had moeten weten dat de content onrechtmatig op internet is geplaatst, is volgens de Advocaat Generaal niet relevant.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Geen openbaarmaking

De vraag is of een hyperlink zou zorgen voor een openbaarmaking van de werken. Alleen de auteursrechthebbenden mogen openbaar maken of bepalen wie de werken openbaar mag maken. Volgens de Advocaat Generaal is het publiceren van de hyperlink nog geen openbaarmaking. De werken staan tenslotte al ergens op het internet. Dat ze gemakkelijker bereikt of gevonden kunnen worden door de hyperlink, zorgt nog niet dat die hyperlink het werk openbaar maakt. Het was tenslotte al op het internet toegankelijk, als je maar wist waar je het kon vinden.

De foto’s waren ook toegankelijk zonder de publicaties van GeenStijl. De publicaties van GeenStijl en de hyperlinks die daar geplaatst werden, waren niet noodzakelijk om toegang te krijgen tot de foto’s. Dat blijkt natuurlijk ook wel uit het feit dat GeenStijl lezers steeds nieuwe hyperlinks bleven plaatsen naar websites waar de foto’s nog te vinden waren, nadat andere sites op vordering van Sanoma de foto’s offline hadden gehaald. De mensen die die hyperlinks op de site van GeenStijl publiceerden, vonden die nieuwe sites juist zonder behulp van GeenStijl.

Functie van het internet

Hier zullen de strijders voor een vrij internet heel blij mee zijn. De Advocaat Generaal zegt namelijk dat een andere uitspraak of interpretatie niet mogelijk is, omdat het de functie van het internet zou beperken. Daarbij zegt hij ook dat de gemiddelde internetgebruiker te weinig kennis heeft en zij niet goed genoeg kunnen bepalen of er sprake was van een (rechtmatige) openbaarmaking. Ofwel: de gemiddelde internetgebruiker kan niet goed bepalen of content met toestemming van de auteursrechthebbende is openbaar gemaakt. Als een internetgebruiker bij elke publicatie van een hyperlink het risico zou lopen aansprakelijk te zijn voor een inbreuk op auteursrecht, zouden ze veel minder hyperlinks publiceren en delen. Daarmee zou dan de functie van het internet worden beperkt en het zou de ontwikkeling van de informatiemaatschappij beperken.

‘Slechts een mening’

Bovenstaande informatie komt uit een persbericht over de conclusie van de Advocaat Generaal. Het is dus niet de volledige tekst en het is al helemaal geen uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Die uitspraak moeten we dus nog afwachten. De kans is wel groot dat het Hof de conclusie van de Advocaat Generaal volgt. Daarna gaat de zaak weer terug naar de Hoge Raad. De Hoge Raad zal namelijk nog moeten beslissen of er inderdaad al sprake was van (alhoewel onrechtmatig) openbaar gemaakte foto’s.

Hyperlinks, dus alle links

We deelden allemaal al hyperlinks, toch? Wat gaat er dan eigenlijk veranderen?
Nou, er staat best een hoop content online. Soms volledig openbaar met juist het doel dat het gedeeld wordt. Maar vaak genoeg ook met een heel speciale link (met hash code bijvoorbeeld), waardoor alleen mensen die exact die link kennen, bij de content kunnen. Laten we het een wachtwoord noemen dat al in de hyperlink zelf is opgenomen. Denk aan YouTube video’s die je privé publiceert, waarbij je de link maar met een paar mensen deelt. Volgens deze uitspraak zou die linke openbaar gedeeld mogen worden. Die content is tenslotte openbaar. Het is voor iedereen met een internetverbinding bereikbaar. Dat je er veel moeite voor zou moeten doen om de juiste locatie van die content te vinden, als je de link nog niet kent, doet er dus niet toe. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld bestanden die je in Dropbox hebt staan en die je graag met andere personen wil delen. Dat kan door voor hen een link te laten genereren. Alleen met die link kunnen ze erin.

Extra beveiligen

Een URL geeft eigenlijk alleen maar de exacte locatie van de content aan. Als er geen extra maatregelen zijn getroffen, is die content dus openbaar. Moeilijk te vinden, maar wel openbaar.
Je zult dus moeten zorgen dat het kennen van de locatie nog niet voldoende is om die content te kunnen zien. Bijvoorbeeld door het extra te beveiligen met een wachtwoord en/of ander verificatiemethodes.

Relevante links:
Persbericht in het Nederlands
Conclusie A-G HvJ EU in het Nederlands

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)