Idee of Auteursrecht? De plastic tas van National Geographic.

Een idee is nog niets. Het is slechts een idee. Precies om die reden is het zo slecht te beschermen. Wat kun je dan wel doen?

Geen auteursrecht op ideeën

Auteursrecht kun je alleen krijgen op een uitgewerkt werk. Een idee kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Je kunt daarom geen auteursrecht krijgen op het idee zelf, maar wel op de specifieke uitwerking ervan.

Plastic tas in oceaan

Daarom kun je bijvoorbeeld ook geen auteursrecht krijgen op een plastic tas die als een kwal of ijsberg in de oceaan drijft.

Screen Shot Google Plastic Bag Ocean

Screenshot Shutterstock Plastic Bag Ocean

Zie bijvoorbeeld hierboven. Eerst een screenshot van wat Google toont als je zoekt op ‘plastic bag ocean’ en daarna wat Shutterstock je dan laat zien.
Goed, in dit overzicht inderdaad nog niet per se een ijsberg waarvan het puntje boven het water uitstijgt, maar het zijn toch al veel dezelfde foto’s en hier zijn er nog veel meer van.

Plastic tas als ijsberg

De cover van National Geographic van juni 2018 werd op Twitter aangekondigd en iedereen was enthousiast. Behalve Matus Bence. Het was niet zijn foto, maar hij had wel eerder een soortgelijke foto gemaakt voor supermarktketen Tesco. Is er sprake van een inbreuk?

Twitter Matus Bence National Geographic

Getty Images blijkt ook al twee vergelijkbare foto’s/afbeeldingen beschikbaar te hebben.

Goed idee, maar dat dus ook wel op verschillende manieren uit te voeren valt. Alleen als de auteursrechtelijk kenmerkende trekken van de uitvoering van het idee zijn overgenomen, dan is er sprake van een inbreuk op het auteursrecht. Of daar hier sprake van is, kun je nog wel een boompje over opzetten.

Lees hier ook over bij het AD
Over de auteursrechtelijke kwestie schreef ik ook in Pf, 5 2018

Idee pitchen?

Vaak genoeg moet je wellicht pitchen of eerst een schets maken of een ander voorstel doen, misschien een proefopdracht maken om op die manier aan de opdracht te komen.

Hoe vaak gebeurt het dan wel niet dat je jouw idee alsnog uitgevoerd ziet, maar dat jij daar geen cent voor hebt gekregen? Ja, net een beetje anders uitgevoerd, dat wel. Is het dan waard om daarover te gaan strijden? Jij bent er wel van overtuigd dat er inbreuk is gemaakt op jouw auteursrecht, maar zou een rechter dat ook zijn? Blijft een risico.

Geheimhoudingsovereenkomst

Als je wil voorkomen dat een ander er met jouw idee vandoor gaat, kan het interessant zijn om vooraf een geheimhoudingsovereenkomst te laten tekenen. Wel belangrijk dat duidelijk is wat er dan geheim gehouden moet worden en zorg vooral ook dat er een consequentie aan zit.
Door de boete hoog te maken voorkom je dat iemand (een bedrijf) er toch met het idee vandoor gaat, omdat zij ook wel weten dat het veel meer waard is dan die boete.

 28,25 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Speak Your Mind

*