Het auteursrecht van een werkgever

3 minuten

Iemand moet natuurlijk het auteursrecht hebben. Dat is de auteursrechthebbende. Dit is niet altijd dezelfde als de maker of als de persoon die daadwerkelijk het werk heeft vervaardigd. Als iemand in loondienst is en een werk maakt in het kader van de functie, wordt in principe de werkgever de auteursrechthebbende.

Werkgeversauteursrecht

Een werkgever is meestal niet een fysiek persoon, maar een bedrijf, zoals een B.V.. Een B.V. kan nu eenmaal niet zelf een computer bedienen, een tekst tikken, een penseel in de hand nemen, muziek maken of op het knopje van de camera drukken. Daar zijn uiteindelijk toch mensen bij nodig. De werkgever kan daarom niet zelf de maker zijn.

Een werkgever heeft daarom mensen in dienst die wel iets kunnen maken. Maar die maken het vervolgens voor de B.V. en niet voor henzelf. In de auteurswet is daarom een bepaling opgenomen dat de werkgever automatisch de auteursrechthebbende wordt. Het is dus niet nodig dat daarvoor nog iets wordt opgenomen in de arbeidsovereenkomst.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

In uitoefening van de functie

Belangrijk is hierbij wel dat het werk wordt gemaakt in uitoefening van de functie of omdat de werknemer een specifieke opdracht heeft aanvaard.

Een werknemer die vrijwillig tijdens het personeelsuitje wat foto’s maakt voor het intranet, blijft dus zelf de auteursrechthebbende van de foto’s. Fotografie hoorde niet bij de functie van de werknemer en het was geen opdracht van de werkgever om die foto’s te maken. Dat het personeelsuitje (deels) tijdens werktijd heeft plaatsgevonden, maakt daarvoor niet uit.

De werknemer die thuis een ontwerp verzint dat past binnen zijn werkzaamheden voor het bedrijf, dat is een stuk lastiger. Het maakt namelijk niet uit waar en wanneer het gemaakt wordt. Thuis en in vrije tijd kan een werknemer net zo goed iets maken waarbij de werkgever de auteursrechthebbende wordt. Het draait hier vooral om bewijs of het in de uitoefening van de functie was of niet.

Schetsen en notitieboekjes

Hoe moet dat dan als een werknemer van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt en dus thuis ook nog graag dingen maakt en verzint die ook zouden passen binnen de functie die hij/zij bij de werkgever heeft?

Als locatie en tijdstip er niet of nauwelijks toe doen, kan dat het lastig maken.

Daarom is het altijd aan te raden goed te registreren wat er gemaakt wordt als dit in lijn ligt met de functie bij de werkgever. Bewaar daarom schetsen en prototypes, eerste versies van teksten etc. Beschrijf ook wanneer het gemaakt is of zorg dat dit goed terug te vinden is.

Als het onder werktijd is gemaakt op de locatie van werkgever, zorgt dit natuurlijk sneller voor het vermoeden dat de werkgever de auteursrechthebbende is geworden, dan wanneer het thuis buiten werktijd is gemaakt.

Afspraken met werkgever

Het is ook verstandig afspraken te maken tussen werknemer en werkgever. Als de werkgever op de hoogte is van de hobby van werknemer, kan dit allerlei onduidelijkheid en misverstanden voorkomen. Wellicht kunnen er zelfs heel specifieke afspraken gemaakt worden over wat duidelijk voor de werkgever is en wat de werknemer voor zichzelf doet. Bijvoorbeeld omdat de werknemer de werkgever op de hoogte houdt van wat hij/zij in vrije tijd maakt.

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)