Heb je daar niet een modelcontract voor?

Zo af en toe krijgen we de vraag of we ‘daar niet een modelletje voor hebben liggen’. Ze bedoelen dan standaardcontracten of standaard algemene voorwaarden. Een soort invuloefening, zeg maar. Begrijpelijke vraag, want het het zou logischerwijs sneller en goedkoper zijn. Toch moet ik helaas nee verkopen.

Standaardcontracten zijn niet flexibel

Modelcontracten of standaard algemene voorwaarden zijn geen flexibele documenten. Ze gaan immers uit van een bepaalde standaard. Als je dan nog van een online generator gebruikmaakt, worden er mogelijk (helaas niet altijd) nog wat slimme en dynamische vragen gesteld, waardoor er iets meer flexibiliteit zit. Maar je zult altijd aan een wat vaste, vooraf opgestelde, antwoorden vastzitten.

Jij moet je daardoor aanpassen op dat modelcontract of die model algemene voorwaarden, in plaats van dat deze documenten op jouw onderneming zijn geschreven.

Als jij niet hetzelfde werkt als dat contract of die algemene voorwaarden of als jij niet op dezelfde manier omgaat met persoonsgegevens als in die standaard privacyverklaring staat, dan heb je dus een probleem. De documenten geven je dan opeens helemaal geen extra zekerheid en zijn loze documenten geworden.

De wet is flexibel

Voor de meeste rechtsgebieden geld dat de wet flexibel is. Er is vooral sprake van regelend recht: regels die het vangnet zijn voor het geval er niets is geregeld. Je mag juist afwijken van de regels uit de wet.

Vooral bij zakelijke, b2b, overeenkomsten is dat het geval. Je mag bijna alles, zolang je het maar goed op papier hebt gezet.

Consumenten, werknemers en particuliere huurders worden wel wat beter beschermd. Daarin bestaat iets minder flexibiliteit. Daarom kunnen webwinkels die aan consumenten verkopen bijvoorbeeld al veel beter af met standaard algemene voorwaarden. Het consumentenrecht en de koop op afstand zijn zo dichtgeregeld dat er nog maar op een paar punten wat keuzes bestaan. Een generator of model biedt dan voldoende uitkomst.

Standaardbepalingen

Natuurlijk zijn er wel wat standaardbepalingen die in veel contracten en algemene voorwaarden terug zullen komen en erg veel op elkaar lijken. Denk bijvoorbeeld aan het zo veel mogelijk uitsluiten van aansprakelijkheid, wanneer algemene voorwaarden van toepassing zijn, onder welk recht de overeenkomst valt en dat soort zaken.

In een privacyverklaring ben je bijvoorbeeld verplicht de betrokkene over diens rechten te informeren. Tsja, hoe creatief wil je daar nog in zijn? Het zijn de rechten die meestal helemaal onderaan de privacyverklaring staan en waar je wellicht nog de stijl van de auteur in terugziet, maar de inhoud moet ongeveer hetzelfde zijn bij iedereen.

Model/generator of maatwerk?

Gebruik gerust een model of generator, wanneer je precies weet wat je wil, je het niet erg vindt dat sommige onderwerpen niet geregeld zijn en jij je aan moet passen aan het document, in plaats van andersom.

Maatwerk wil je vooral wanneer je bijvoorbeeld verschillende soorten diensten tegelijk aanbiedt en daar maar één set algemene voorwaarden voor wil hoeven gebruiken. Of wanneer je natuurlijk gewoon op een andere manier wil werken dan andere ondernemers. Bijvoorbeeld dat je een veel meer tweezijdig contract wil dat ook nog een beetje vriendelijk is voor de partij waar je mee samenwerkt.

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Speak Your Mind

*