Google Privacy Update 11/11

Google kondigde vandaag weer een wijziging aan van hun servicebeleid. Niet van het privacybeleid. Het gaat in op 11/11/2013. Via de instellingen kun je het een en ander aanpassen en voorkomen. Maar eerst uitleg.

Wijzigingen

Profielnaam, Profielfoto en Handelingen, mag Google weergeven in haar ‘services’. Services zijn alle diensten die Google aanbiedt, zoals de zoekmachine, social media kanaal Google+, maar dus ook Google advertenties. Een echte (grote) wijziging is het eigenlijk niet. Google mocht dit naar mijn idee al doen. Ze formuleren het nu wel explicieter.

Instellingen

Via de instellingen van je Google account kun je de zichtbaarheid van jouw informatie en met wie je deze informatie deelt, wijzigen. Google houdt rekening met deze instellingen. Hoe meer jij het beperkt, hoe minder Google er mee kan en mag.
Ben je al ingelogd? Gebruik dan deze link voor de instelling om het gebruik van jouw naam profielfoto bij aanbevelingen in advertenties tegen te gaan.
Je kunt ook meer algemeen de advertentie-instellingen regelen. Dat zou ik je wel aan willen bevelen als je ook deze nieuwe wijzigingen liever ziet gaan dan komen.
Wellicht is het zelfs verstandig al je instellingen over het delen en zichtbaar zijn van informatie door te lopen en waar nodig te wijzigen.

Waarom

Ik zei al dat ik dit niet echt een wijziging vond en naar mijn mening dit onder de vorige servicevoorwaarden en de privacyvoorwaarden ook al mocht. Logisch lijkt mij dat ze de voorwaarden hebben aangepast vanwege de recente Facebookschikking die ook ging om advertenties waar profielfoto’s in gebruikt werden. Om dat soort gedoe te voorkomen heeft Google het nu expliciet opgeschreven en het (tijdelijk) eenvoudig gemaakt om deze specifieke instelling uit te schakelen.

Lees ook:
Google Glass: Zien en Gezien Worden?!
Hoe voorkom ik dat Facebook eigenaar wordt van mijn foto’s?
Pressgram, het veilige Instagram?

CATEGORIE:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.