Geen auteursrecht zonder watermerk?!
Je hoort het vaak: ‘er stond geen naam bij de tekst’ of ‘er stond geen watermerk op de foto’, dus konden ze het wel gewoon gebruiken, dachten ze. Als het er niet op staat, is het van niemand. En hoe moet je anders weten of er überhaupt auteursrecht op een werk rust?
Auteursrecht zonder formaliteiten
Het mooie aan het auteursrecht is nu juist dat er geen formaliteiten aan verbonden zijn. Je hoeft je werk dus niet te ontsieren door je naam erbij te plaatsen, maar het mág wel. Er bestaat ook geen register waar werken ingeschreven moeten worden. Dat is ook wel zo prettig, anders zou je met snel werk, denk aan de journalistiek, nooit auteursrecht op je werk kunnen claimen, omdat er simpelweg geen tijd is om het eerst in te schrijven.
Het auteursrecht ontstaat vanzelf. Zodra er sprake is van een werk dat af is en dat creatief genoeg is, rust er auteursrecht op. Op ideeën rust geen auteursrecht. Op een begin van uitvoering van dat idee, zoals schetsen, rust weer wel auteursrecht. Maar is het werk te eenvoudig of ‘te banaal en triviaal’, zoals het geval kan zijn met goede, maar eenvoudige productfoto’s of met zeer eenvoudige teksten, rust er weer geen auteursrecht op.
Alleen auteursrecht met naam bij een werk?
Als er een naam bij een werk staat, geeft dat wel een vermoeden van makerschap. Het is dus geen vereiste, maar het kan wel erg verstandig zijn. Staat je naam op of bij je werk, dan moet een ander extra veel moeite doen om aan te tonen dat jij toch niet de maker/auteursrechthebbende van het werk bent. Is het voor jou mogelijk om op of bij je werk je naam te vermelden, doe dat dan. Vooral op social media kan het verstandig zijn om het echt op je werk te plaatsen. Maak van tekst ook een plaatje en zet er je naam of logo bij of plaats er een watermerk overheen. Ook voor foto’s geldt dat het verstandig is om je naam op de foto te vermelden. Als zo’n afbeelding gedeeld wordt, is in elk geval duidelijk dat deze van jou afkomstig is. Gebruikt iemand de foto onterecht, kunnen ze niet meer zeggen dat ze niet wisten van wie de afbeelding was.
Lees ook:
– Blije Eikel: Wanneer en hoe mag je content van een ander gebruiken?
– Hoe kun je aantonen dat je auteursrecht op een foto hebt?
– Auteursrecht Smoesjes: het werk was onbeschermd
– Auteursrecht smoesjes: er stond geen naam bij
– Hoe kan ik mijn foto’s beschermen?