Geen auteursrecht zonder watermerk?!

3 minuten

Je hoort het vaak: ‘er stond geen naam bij de tekst’ of ‘er stond geen watermerk op de foto’, dus konden ze het wel gewoon gebruiken, dachten ze. Als het er niet op staat, is het van niemand. En hoe moet je anders weten of er überhaupt auteursrecht op een werk rust?

zonder watermerk, geen auteursrecht?

Auteursrecht zonder formaliteiten

Het mooie aan het auteursrecht is nu juist dat er geen formaliteiten aan verbonden zijn. Je hoeft je werk dus niet te ontsieren door je naam erbij te plaatsen, maar het mág wel. Er bestaat ook geen register waar werken ingeschreven moeten worden. Dat is ook wel zo prettig, anders zou je met snel werk, denk aan de journalistiek, nooit auteursrecht op je werk kunnen claimen, omdat er simpelweg geen tijd is om het eerst in te schrijven.

Het auteursrecht ontstaat vanzelf. Zodra er sprake is van een werk dat af is en dat creatief genoeg is, rust er auteursrecht op. Op ideeën rust geen auteursrecht. Op een begin van uitvoering van dat idee, zoals schetsen, rust weer wel auteursrecht. Maar is het werk te eenvoudig of ‘te banaal en triviaal’, zoals het geval kan zijn met goede, maar eenvoudige productfoto’s of met zeer eenvoudige teksten, rust er weer geen auteursrecht op.

Alleen auteursrecht met naam bij een werk?

Als er een naam bij een werk staat, geeft dat wel een vermoeden van makerschap. Het is dus geen vereiste, maar het kan wel erg verstandig zijn. Staat je naam op of bij je werk, dan moet een ander extra veel moeite doen om aan te tonen dat jij toch niet de maker/auteursrechthebbende van het werk bent. Is het voor jou mogelijk om op of bij je werk je naam te vermelden, doe dat dan. Vooral op social media kan het verstandig zijn om het echt op je werk te plaatsen. Maak van tekst ook een plaatje en zet er je naam of logo bij of plaats er een watermerk overheen. Ook voor foto’s geldt dat het verstandig is om je naam op de foto te vermelden. Als zo’n afbeelding gedeeld wordt, is in elk geval duidelijk dat deze van jou afkomstig is. Gebruikt iemand de foto onterecht, kunnen ze niet meer zeggen dat ze niet wisten van wie de afbeelding was.

Lees ook:
Blije Eikel: Wanneer en hoe mag je content van een ander gebruiken?
Hoe kun je aantonen dat je auteursrecht op een foto hebt?
Auteursrecht Smoesjes: het werk was onbeschermd
Auteursrecht smoesjes: er stond geen naam bij
Hoe kan ik mijn foto’s beschermen?

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)