Dropshipping do’s and don’ts

4 minuten

Dropshipping is een webshop die niet zelf een voorraad heeft, maar producten direct vanaf een producent, fabrikant of groothandel naar de consument laat versturen. Dropshipping is dus legaal. De dropshipper is een webwinkel en moet daarom aan alle regels voldoen waaraan elke webwinkel moet voldoen die iets aan Europese consumenten verkoopt.

Wat is dropshipping?

Als je met dropshipping wil beginnen, begin je gewoon een webshop. Het grote verschil is dat je geen eigen voorraad hebt. Je hebt dus geen magazijn nodig en je hoeft geen fullfilment dienst in te schakelen.

Met dropshipping moet je als webshop het volgende organiseren:

  • website/webwinkel
  • marketing
  • klantenservice
  • retouren

Dropshipping kennen we tegenwoordig vooral van de snelle jongens die AliExpress producten inkopen en via hun eigen webwinkel of bijvoorbeeld via Amazon of Bol.com verkopen, al dan niet onder een eigen merknaam.

Maar dropshipping kan ook gewoon binnen Nederland of Europa. Bijvoorbeeld omdat je eigen producten hebt ontworpen en deze in een ander land laat produceren en je bestellingen direct vanuit daar laat verzenden. Of simpelweg omdat de groothandel waar je inkoopt ook fulfilment aanbiedt en voor jou kan verzenden. Dat scheelt jou dus opslagkosten en extra verzendkosten van de groothandel naar jouw magazijn toe.

Door dropshipping zijn vaak de levertijden net iets langer en is er geen sprake van ‘vandaag besteld, morgen in huis’, maar het verlaagt vaak wel de kosten van de webwinkel en daarmee ook de verkoopprijs. Dat geeft alsnog een betere concurrentiepositie, wanneer je een product vooral op prijs probeert te verkopen.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Moet je dropshipping vermelden?

Moet je vertellen dat er sprake is van dropshipping? Nee, dat hoeft niet. Jij als webwinkel blijft namelijk overal voor verantwoordelijk richting de consument. Als er iets mis gaat met de verzending of er iets niet goed is met het product, mag de consument jou daarop aanspreken. Je mag dus ook niet verwijzen naar de verzendende partij.

Het is de keuze van jou als webshop waar jij je voorraad stalt. Daar heeft de consument in principe niets mee te maken. Je hoeft het alleen maar te vermelden wanneer er door de dropshipping consequenties zijn voor de consument.

Wat ben je wel verplicht te vermelden?

Er zijn een aantal zaken die bij dropshipping wel van belang zijn te vermelden. Doe je dat niet, dan voldoe je niet aan de wettelijke verplichtingen als webwinkel. Het gaat hierbij met name over de levertijd en de kosten voor retour.

Duidelijke levertijd vermelden

Elke webshop moet een levertijd vermelden. Kijk daarbij sowieso al uit met algemene beloftes, als het per product kan verschillen. Je moet zowel juridisch als marketingtechnisch aan verwachtingenmanagement doen.

Consumenten hebben het recht om hun producten in elk geval binnen 30 dagen te ontvangen. Vermeld je niets over de levertijd, moet je alsnog binnen 30 dagen leveren. Noem vooral geen levertijd die sneller is dan je kunt garanderen, anders kun je net als Coolblue op je kop krijgen van de Reclame Code Commissie.

Retourbeleid moet duidelijk zijn

Zeg je niets over retouren, dan mag een consument het product tot 12 maanden nadat het retourbeleid wél duidelijk is geworden nog terugsturen. Bovendien nog gratis ook, zelfs als de consument het terug zou moeten sturen naar China.

Je moet dus twee dingen duidelijk vermelden:

  1. Wat de retourtermijn is. Een consument moet minimaal 14 dagen de tijd krijgen om een retour te melden en moet daarna minimaal 14 dagen de tijd krijgen om het daadwerkelijk terug te sturen.
  2. Wat de kosten van de retour zijn. Meld je niets, dan is het gratis. Anders kun je vermelden dat de kosten voor de retour voor rekening van de consument komen. De consument moet wel kunnen weten op wat voor kosten ze dan moeten rekenen. Dus als het naar een locatie buiten Nederland moet, dan moet dat vooraf al heel duidelijk vermeld worden.

Marketing en Dropshipping

De regels over reclame en marketing voor dropshipping zijn niet anders dan voor andere webwinkels. Per saldo gaat het er gewoon om dat je (voldoende) eerlijk bent.

Je hoeft niet te vertellen dat de producten via Aliexpress komen. Dat is ook maar een verkoopplatform. Maar je mag ook niet doen alsof het een uniek product is dat nergens anders te verkrijgen is.

Wil je meer advies over dropshipping en of het verstandig is daarvoor een merk te registreren? Boek dan een Oploskoffie!

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)