Nieuwsbrieven zijn nog steeds een goede manier om marketing te beoefenen. Zoals aan alle reclame en marketing, hangt er ook aan de nieuwsbrieven een aantal regels. De belangrijkste regels zal ik hieronder uitleggen, zodat je nog steeds eenvoudig nieuwsbrieven kunt versturen die nog aan de regels voldoen ook!
Aan wie mag je een nieuwsbrief versturen?
Wel eens meegemaakt dat je van (bevriende) ondernemers ongevraagd een nieuwsbrief ontving. Of dat je een e-mail of nieuwsbrief ontvangt van een bedrijf dat je nog helemaal niet kende. Je kunt het leuk vinden om dit te ontvangen, omdat de inhoud je misschien wel aanspreekt, maar het kan ook zijn dat je vindt dat het spam is. Je hebt dan nog gelijk ook. Ongevraagde commerciële e-mails zijn namelijk al snel spam. Je mag daarom niet aan iedereen zomaar een nieuwsbrief sturen.
Bestaande klanten of zakelijke relaties mag je wel informatieve mails sturen. Bijvoorbeeld een verhuisbericht of vakantiebericht. Je mag ze ook relevante mails sturen over de producten of diensten die ze eerder al bij je afgenomen hebben. Maar wil je ze een aanbieding doen of nieuwe producten aanbieden, dan zul je toestemming voor die mail moeten hebben. Dat geldt nog meer voor andere mensen, zoals potentiële klanten, vrienden, familie, mede-ondernemers, aan wie je deze commerciële berichten wilt sturen.
Toestemming/Opt-in
Wil je ongevraagde commerciële e-mails sturen, zoals nieuwsbrieven waarin je een nieuw product aanbiedt of een korting geeft, zul je toestemming moeten hebben van de ontvanger om deze aan hen te mogen sturen.
Toestemming kan bijvoorbeeld door iemand zijn naam en e-mailadres in te laten vullen en als extra zekerheid een vinkje in een vakje te laten zetten waarmee ze aangeven de nieuwsbrief te willen ontvangen. Op die manier kun je zelfs bewijs hiervan opslaan. Maar sta je op een beurs, kun je natuurlijk ook prima om visitekaartjes vragen. Uiteraard moet duidelijk zijn voor de persoon die het visitekaartje geeft, dat ze vervolgens de nieuwsbrief zullen ontvangen. Kortom, de manier waarop je toestemming krijgt doet er niet toe, maar zorg dat de toestemming wel duidelijk is!
Is er per ongeluk iets fout gegaan? Geen punt. Bij elke commerciële e-mail moet de mogelijkheid bestaan eenvoudig uit te schrijven. Of dat is door een eenvoudige reply e-mail of door klikken op een knopje maakt niet uit. Het moet vooral snel en eenvoudig zijn. Wat vooral niet mag is expres ongevraagd de e-mail sturen, omdat de opt-out zo eenvoudig is. Dat kan een boete van maximaal €450.000,- opleveren. Hm, liever niet, toch?
Informatie en afkomst
Een aantal zaken moeten erg duidelijk zijn. Bijvoorbeeld dat er sprake is van een commerciële uiting. Heb je een commercieel doel, dan mag je niet doen alsof je er geen (commercieel) voordeel mee zult behalen. Daarnaast moet de afkomst duidelijk zijn. Is het bericht van jou afkomstig, maar laat je de nieuwsbrief door iemand anders opstellen en versturen, dan moet toch duidelijk zijn dat deze bij jou vandaan komt. Bijvoorbeeld door je logo in de header te zetten of de nieuwsbrief een naam mee te geven waar het uit blijkt.
Verder moeten, bijvoorbeeld in de footer van de nieuwsbrief, naam, adres, plaats van vestiging, KvK nummer en een snelle contactmogelijkheid zoals e-mailadres opgenomen zijn.
Lees ook:
– Privacyverklaring
– Informatieplicht voor webwinkels
– Eerlijke blog of reclame?