In de media: 'ik ben bang dat ze mijn dochter vermoordt'

Het zou zo een speelfilm kunnen zijn. Een familiedrama dat nog goed afloopt, maar later alsnog volledig uit de hand lijkt te lopen. Een vrouw uit Enschede probeert zelfmoord te plegen en ook haar zoon en dochter te vermoorden. Het blijft gelukkig bij een poging. Ze wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf en krijgt een TBS maatregel opgelegd. Een jaar na haar veroordeling pleegt haar zoon alsnog zelfmoord. De vrouw zit haar TBS maatregel uit in Assen. Omdat de maatregel bijna afloopt, moet ze resocialiseren. Er worden bezoekjes aan Enschede in de planning gezet. De (ex-)man en haar dochter wonen nog in Enschede. De man hoort van de bezoekjes, maar vindt dat niet zo’n strak plan…

Je mag iemand zwart maken onder het mom van vrijheid van meningsuiting

Media aandacht

De man zoekt de media op en doet daar zijn verhaal. Hij hoopt dat deze berichten in de krant, de interviews op TV en zijn Facebookpagina kunnen voorkomen dat zijn ex-vrouw naar Enschede komt. Hij is bang dat zij hun dochter wat aan zal doen dus heeft hij liever niet dat de vrouw in de buurt van hun dochter komt. Dit vertelt hij ook uitgebreid aan de media.
Deze media-aandacht viel natuurlijk ook de vrouw, de moeder van het meisje, op. Je zult begrijpen dat ze daar niet erg van gecharmeerd was. Ze liet een advocaat een brief schrijven aan haar ex-man en gesommeerd te stoppen met het opzoeken van de media. Dat doet hij niet. De vrouw doet vervolgens aangifte van smaad en laster. Nadat er nog een artikel verscheen in de regionale krant Tubantia, startte ze een kort geding tegen de man.

Kort Geding

De vrouw eist dat de man alle uitingen over haar, waaronder de data van haar bezoeken aan Enschede, stopt. De vrouw vindt dat deze uitingen haar resocialisatie belemmeren en dat het haar potentiële relatie met haar dochter zou schaden.
De man is al bij meerdere instanties geweest, waaronder het Openbaar Ministerie en Bureau Jeugdzorg, in de hoop de bezoeken aan Enschede tegen te kunnen houden. Zij kunnen echter niets doen. De reclassering kan dat wel, maar wil er niets aan doen. De man voelde zich daardoor genoodzaakt de media op te zoeken. De man vindt dat hij zijn vrijheid van meningsuiting op een redelijke manier inzet.

Vrijheid van Meningsuiting

De man heeft in de basis de vrijheid zijn mening te uiten. Dat is echter niet onbegrensd. Het kan in conflict raken met andere rechten. Zo mag een uiting niet onrechtmatig zijn.
Een negatieve uiting of een beschuldiging, maakt die uiting nog niet onrechtmatig. De vraag is hier vooral of met deze uitingen de eer en goede naam van de vrouw is aangetast.
De uitingen van de man waren vaak zeer negatief. De uitingen hebben echter mede betrekking op de veroordeling van de vrouw. Het is dus zeer begrijpelijk dat deze uitingen zo ernstig zijn. De uitingen mogen echter niet onjuist zijn. Juist omdat ze zo ernstig zijn, moeten ze goed onderbouwd worden. Gedeeltelijk konden uitspraken onderbouwd worden met de eerdere veroordeling en het vonnis van de rechter. Andere beweringen, echter, bijvoorbeeld over bepaalde psychische aandoeningen van de vrouw, zegt de man vernomen te hebben van medewerkers van de TBS kliniek, maar hij kan zijn beweringen niet onderbouwen met schriftelijke verklaringen of rapportages.
De rechter oordeelt, logischerwijs, dan ook dat er geen onrechtmatige uitingen gedaan mogen worden. De man mag echter wel derden inlichten over de data waarop de vrouw Enschede zal bezoeken, zoals de school van zijn dochter.

Een kat in het nauw, maakt rare sprongen

De rechter geeft nog wel aan dat het maar de vraag is of het in alle gevallen nodig is om uitingen in en via de media te doen en of er geen andere wegen mogelijk zijn.
Je mag best veel beweren over anderen, zolang je het uiteindelijk maar kunt onderbouwen. Je moet daar ook een medium bij uitzoeken dat je doel rechtvaardigt. In dit geval zocht de man de media op, omdat hij via de gebruikelijke instanties zijn weg niet kon vinden en zijn doel niet kon bereiken. Een van de redenen waarom het was toegestaan zijn mening via de media te uiten. Het kan daarbij soms wel van belang zijn welk medium je uitzoekt. Landelijke media kan bijvoorbeeld veel te heftig zijn.

Uitspraak

Meer leren over (online) uitingen in blogs, op fora of in de media? Volg de workshop Wet voor Bloggers!

Lees ook:
Als je mening maar onderbouwd is
Mag ik reacties op mijn blog verwijderen?
Vrijheid van meningsuiting: Brievenbusfirma
Schadevergoeding niet gelijk aan tarievenlijst Pictoright
Kluun deel 5: Kluunzig

photo credit: my_southborough via photopin cc

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)