Auteursrechtsmoesjes: vrijwilligers
Inbreuk op auteursrecht. Wie werk van een ander wil gebruiken vindt alles geoorloofd. Het internet is vrij enzo. Als je dan toch moet toegeven dat het eigenlijk een inbreuk is, komen de smoesjes om de hoek kijken. Een poging om toch onder het betalen van schadevergoeding uit te komen. Een van die auteursrechtsmoesjes is dat de content door vrijwilligers is geplaatst. Dan kun je er natuurlijk niets aan doen, toch?
Van wie is de website?
Allereerst moeten we ons afvragen wie er eigenlijk hoofdverantwoordelijk is voor de content die op de website geplaatst wordt. Is dat de websitebeheerder, de domeinnaamhouder, de vrijwilligersorganisatie? Het hangt van de omstandigheden af. In de basis kun je ervan uitgaan dat de verantwoordelijke voor de website de persoon of onderneming of groepering is die zichzelf op die website presenteert. De meeste websites zijn tenslotte wel duidelijk van een bepaalde persoon of onderneming. Als dat niet via de website zelf te ontdekken of te achterhalen is, dan is het logisch om de domeinnaamhouder aan te spreken.
LawStories in je mailbox?
Websitebeheerder
Het is belangrijk om te weten van wie de website is, omdat die persoon of organisatie ook verantwoordelijk is voor de content op die website. Dat zijn ze met name wanneer ze weten welke content er op de website geplaatst wordt en ze die content eventueel ook kunnen aanpassen of verwijderen. In sommige gevallen kunnen daarom hostingpartijen ook verantwoordelijk zijn voor die onrechtmatige content.
Veel mensen die content plaatsen
Het probleem van websites waar meerdere mensen content kunnen plaatsen, is vaak dat er gewezen wordt naar de persoon die de content werkelijk op de website heeft geplaatst. Het klopt ook wel dat die persoon in eerste instantie aansprakelijk is, als ook naar buiten toe duidelijk is wie dat geweest is tenminste, anders kan die persoon niet eens meteen erop aangesproken worden. Maar ja, het is de beheerder of houder van de website die kan beïnvloeden of zo’n persoon alles maar online kan plaatsen, of at er eerst nog een redactie overheen gaat en de content eerst gecontroleerd wordt.
Kunnen of willen controleren
Een veelgehoorde reactie, of auteursrechtsmoesje zo je wil, is dat de websitebeheerder de content niet zelf heeft geplaatst en de hoeveelheid content te veel is om te kunnen controleren. Als je het niet kunt controleren omdat het te veel is, zul je er misschien een vrijwilliger op moeten zetten die helpt met dat controleren. Het is maar een ideetje hoor.
Het zijn vrijwilligers
Het is alsof vrijwilligers nooit professionals zouden kunnen zijn. “Het zijn vrijwilligers.” Wat willen ze daarmee eigenlijk zeggen? Dat er met de site geen geld verdiend wordt (wat zeker niet altijd waar is), of dat vrijwilligers niet te controleren zijn of dat vrijwilligers ook maar gewoon wat doen? Dat het vrijwilligers zijn, maakt de inbreuk nog niet minder erg.
Voorzie de vrijwilligers van informatie
Als vrijwilligers zo gemakkelijk inbreuk maken, zul je ze wellicht van meer informatie of training moeten voorzien over auteursrecht. Dat ze niet zomaar artikelen over mogen nemen bijvoorbeeld. Nee, ook niet als er een naam bij vermeld wordt. Dat ze uit moeten kijken met het gebruik van afbeeldingen. Geef ze een lijst met ‘veilige’ bronnen waar ze gratis beeldmateriaal vandaan kunnen halen. Door ze te voorzien van informatie, wordt de controle meteen een stuk gemakkelijker.
3 tips bij het werken met vrijwilligers
Heb je een inbreuk geconstateerd en wil je dat deze gestopt wordt? Schrijf de inbreukmakende partij dan aan en laat je niet van de wijs brengen door auteursrechtsmoesjes!
Lees ook:
– Wie is verantwoordelijk voor de content op een website?
– Auteursrecht Smoesjes: het staat gewoon op internet
– Auteursrecht Smoesjes: De Tekst is door een ander geschreven