Auteursrecht smoesjes: Ik deed het niet expres

Webwinkeliers zien mooie producten die ze kunnen importeren of die zelfs maar bij de groothandel te verkrijgen zijn. Je zocht mooi beeld bij je blog en gebruikte een mooi plaatje dat je tegenkwam. Je kreeg iets aangeleverd van iemand anders of je nam het over van iemand waarvan je dacht dat het wel mocht. Hoe dan ook: je gebruikte auteursrechtelijk beschermde content, maar deed dit niet met opzet. Je stond er gewoon niet bij stil dat het misschien niet zou mogen. Je maakte niet expres inbreuk. Dus hoef je ook geen schadevergoeding te betalen, toch?

Auteursrecht Smoesjes: inbreuk was niet expres

Inbreuk op Auteursrecht is een inbreuk

Het maakt niet uit hoe of waarom de inbreuk is gepleegd, er is nu eenmaal sprake van een inbreuk. Of dat nu eenmalig is, het plaatje maar klein is, je maar 2 keer het inbreukmakende product hebt verkocht, je er niets of nauwelijks iets aan verdiend hebt. Het maakt allemaal niet uit.

Onzorgvuldig

Het is natuurlijk vervelend wanneer je in je enthousiasme per ongeluk inbreuk hebt gemaakt op het auteursrecht of op een ander recht van iemand anders. Je hebt het interdaad misschien niet expres gedaan. Maar het probleem is eigenlijk dat je onzorgvuldig bent geweest. Dat je er niet voldoende over hebt nagedacht. Je had je enthousiasme even moeten temmen of relativeren. Het kan namelijk gebeuren dat jouw , onbedoelde, fout opgemerkt wordt. Die factuur of vordering tot schadevergoeding valt wat rauw op je dak.

Schade vergoeden

Heb je het auteursrecht of merkrecht van iemand geschonden, dan heeft die persoon recht op een schadevergoeding. Schade aan het imago van de maker, maar bijvoorbeeld ook wegens gederfde inkomsten en gederfde winst. Als het nepproduct niet had bestaan, zou misschien alsnog wel het melkproduct verkocht zijn. Gebruik je een foto van iemand anders, had die persoon er ander een licentievergoeding voor gekregen. Bovendien wordt de waarde van de foto minder, omdat de foto door het gebruik minder exclusief is geworden.
Deze schade zul je dus moeten vergoeden. Ookal gebruikte je het niet expres.

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.