Auteursrecht op een hyperlink?!
Ik heb het zelf ook niet bedacht. Sterker nog: ik vind het een belachelijk idee. Maar kennelijk denkt de Europese Commissie erover om een regel te maken zodat ook op hyperlinks auteursrecht gaat rusten.
Harmonisatie van Auteursrecht in de EU
Ja, we willen heel erg graag dat het auteursrecht wordt geharmoniseerd. Niet iedereen meer zijn eigen kleine regeltjes, maar gewoon in Frankrijk hetzelfde als in Nederland en hetzelfde als in Duitsland. Als we dan toch bezig zijn: misschien kunnen we een fair use achtig systeem introduceren.
De Commissie wil dus graag harmoniseren, maar maakt zich ook druk over de inkomsten van traditionele media. Mensen kopen minder kranten en de advertentie-inkomsten lopen terug. Het linken, natuurlijk vooral wanneer er al een titel en wat eerste zinnen worden overgenomen of wanneer er embed wordt, zou ook bijdragen aan deze terugloop aan inkomsten. De Europese Commissie overlegt op dit moment over die harmonisatie. Er is dus nog geen sprake van een wetsvoorstel.
LawStories in je mailbox?
Mededeling aan het Publiek
Sinds het voorjaar van 2014 weten we dat embedden is toegestaan. Het is geen inbreuk op het auteursrecht. Embedden mag alleen onder voorwaarden. Belangrijke voorwaarden zijn dat de content al openbaar moet zijn en dat er door middel van het embedden geen nieuw publiek bereikt mag worden. Volgens het Hof van Justitie moet daarbij iedereen met toegang tot internet (het internetpubliek), als één publiek worden gezien. Als je website A kunt bezoeken, kun je ook website B bezoeken. Er zijn op internet geen grenzen, je hebt altijd toegang tot elke openbare website. Dat je niet elke website kunt en zult bezoeken, omdat het er simpelweg te veel zijn, doet daar niets aan af.
Wat de Europese Commissie zich wel nog afvraagt, is wanneer er nu werkelijk sprake is van een mededeling aan het publiek. Dit is wat wij in het Nederlandse auteursrecht openbaarmaking noemen. Wanneer iets openbaar is, daar heeft het Hof van Justitie nog niets over gezegd. Het is natuurlijk wel een zeer interessante vraag. Is bijvoorbeeld content achter een unieke URL openbaar of niet? Wat ik daarmee bedoel zijn bijvoorbeeld de YouTube filmpjes die op privé staan. Je kunt daar niet zomaar bij, maar als iemand jou de juiste link heeft gemaild, kun je er wel bij. Geen wachtwoord voor nodig. Het is dus ook geen échte drempel. Veel content in gedeelde mappen, zoals van Dropbox, gaat ook via een directe URL. Je hoeft de exacte URL maar te kennen om erbij te kunnen. Geen extra drempels, zoals een wachtwoord. Is het dan openbaar of niet? Een uitspraak van het Hof van Justitie of verduidelijking in wetgeving door de Europese Commissie, kan dus geen kwaad.
Komt er auteursrecht op een hyperlink?
Het is niet alsof de hyperlink opeens als auteursrechtelijk beschermd werk aangemerkt zal worden door een wetswijziging. Het idee van Julia Reda is waarschijnlijk dat ze denkt dat de Europese Commissie het delen van een hyperlink als nieuwe openbaarmaking zou willen gaan zien. Dat zou betekenen dat je toestemming zou moeten krijgen om links te delen en dat wanneer je dit zonder toestemming doet, je schadevergoeding zou moeten betalen. Ik krijg uit haar artikel het idee dat ze dit denkt, omdat ze de vraag wat een openbaarmaking is, combineert met de opmerking dat de commissie wat wil doen aan de teruglopende inkomsten van traditionele media.
Toch denk ik dat het zo vaag niet zal lopen. Allereerst zou de Europese Commissie daarmee lijnrecht ingaan tegen de huidige rechtspraak van het Hof van Jusitie. Dat kan natuurlijk, ze kunnen juist daarom nieuwe wetgeving maken. Toch denk ik niet dat ze dit gaan doen. Ze willen vooral verduidelijking voor de vraag wanneer er sprake is van een openbare content. Wanneer is er al een mededeling aan het publiek gedaan? Daarnaast lijken ze misschien wel een vergoedingssysteem te willen voor het overnemen van kleine stukjes tekst, maar we moeten nog maar zien hoe ver dat gaat komen. Bovendien denk ik dat de Europese Commissie ook wel begrijpt dat een hyperlink niet meer is dan een verwijzing. De hyperlink zelf zorgt niet voor de terugloop in advertentie-inkomsten, wanneer dit direct leidt naar het artikel. De openbaar maker beslist tenslotte op het moment van publiceren al of dit op een openbare publicatie wordt of een achter een wachtwoord of andere drempel.
Lees meer bij IP Kat / Julia Reda / de Volkskrant / Tweakers
Lees ook:
– Embedden van content nu toch toegestaan
– Embedden mag nu echt!
– Hyperlink is geen nieuwe openbaarmaking
– Auteursrecht, Portretrecht en Openbaarmaking door een hyperlink
Wetboek voor Bloggers