Zo gebruik je legaal werk van anderen

Zie je een mooi plaatje van een ander? Had jij die blogpost ook wel willen schrijven? Geen tijd om zelf foto’s te maken of teksten uit te werken? Dan gebruik je toch gewoon een beetje van wat iemand anders al gemaakt heeft?!

Content Cureren volgens de Regels

Je mag niet zomaar content van een ander gebruiken

Op de meeste content rust auteursrecht. Je mag daarom niet zomaar wat van die content overnemen op je eigen website of in je eigen blog. Daar heb je in principe toestemming voor nodig. Zonder toestemming zijn er gelukkig nog genoeg mogelijkheden om, in beperkte mate, content van derden over te kunnen nemen.

Oplossingen

Simpelweg om toestemming vragen is natuurlijk de beste oplossing. Maar sommige bloggers vinden dat te lang duren of te veel moeite kosten. Of ze vinden dat ze de bron niet kunnen vinden. Tsja, dan moet je beter zoeken of de content niet gebruiken.

In andere oplossing is door te citeren. Wanneer je voldoende eigen content mengt met de content van een ander en niet te veel van die ander overneemt, mag je, mits met duidelijke naamsvermelding, best wat werk citeren. Je hebt geen toestemming nodig en hoeft geen vergoeding te betalen. Houd je wel strikt aan de regels!

Maak gebruik van gratis en legale bronnen. Er zijn steeds meer initiatieven waarbij foto’s gratis ter beschikking worden gesteld. Sommige mensen stellen zelfs hun teksten gratis ter beschikking. Daarnaast mag je alles gebruiken waarvan het auteursrecht is komen te vervallen, omdat de maker meer dan 70 jaar geleden is overleden.

Maak bijvoorbeeld gebruik van Creative Commons. Er zijn veel sites waar je kunt zoeken naar creative commons materiaal, meestal afbeeldingen, en steeds meer bloggers geven op hun website aan dat hun blogs onder creative commons licenties hergebruikt mogen worden.

Embedden mag tegenwoordig ook. Je laat de content staan op de site waar het oorspronkelijk geplaatst is, maar maakt gebruik van een techniek om het ook op je eigen website te tonen. Zo kun je door een deeplink naar een afbeelding tussen tags te plaatsen, de afbeelding op je eigen site embedden. Met tekst is dat soms ook mogelijk.

Wees eerlijk en transparant

Waarom zou je ongevraagd beeld en tekst van een ander willen gebruiken? Alleen voor je eigen gemak? Wat brengt het jou als anderen er achter komen dat je dit niet zo netjes doet? Waarom wil je graag het risico nemen en het niet volgens de regels spelen? Volgens mij kun je beter wel volgens de regels spelen. Met het citaatrecht kun je al een eind uit de voeten. Maak voldoende eigen content en context, zodat je uniek bent en blijft. Wil je echt meer van een ander gebruiken? Vraag dan om toestemming. Jij zou tenslotte ook willen dat jou om toestemming gevraagd wordt wanneer ze jouw foto’s gebruiken of je halve blogpost overnemen.

 27,48 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. Goede tips, ga ik zeker gebruik van maken. Ik koop nu altijd stockfoto’s maar dat loopt aardig op naarmate je website groter wordt1

  2. Erg handig inderdaad, ik denk dat ik het binnenkort ook eens graag proberen. Als HR bedrijf zijn we zeer geïnteresseerd in alles wat bedrijfsprocessen kan doen versnellen.

Speak Your Mind

*