De zin en onzin van algemene voorwaarden voor een website

Zo’n hekel als sommige mensen aan alle juridische rompslomp hebben en alles liever onderling en met service oplossen. Anderen zouden zichzelf graag meer indekken dan nodig en hebben de footer van hun website volgepropt met juridische documenten, disclaimers en voorbehouden. Daar wordt je dus niet wijzer van. Wat heb je écht nodig?

Heeft jouw website algemene voorwaarden of een disclaimer nodig?

Verschil tussen een disclaimer en algemene voorwaarden

Vaak krijg ik de vraag of ik algemene voorwaarden voor een website kan schrijven. Daar moet dan in komen te staan hoe de site wel of niet gebruikt mag worden. Het probleem is dat je algemene voorwaarden eigenlijk niet eenzijdig kunt opleggen. Het is onderdeel van een overeenkomst. De ander moet er eerst mee akkoord gaan. Zolang dat niet het geval is, zijn de voorwaarden waardeloos. Op deze manier heb je dus geen voorwaarden nodig voor je website.

Een disclaimer is eenzijdig. Ook hierin kun je daarom geen afspraken maken. Het zijn meer mededelingen die je doet. Een disclaimer is een stuk tekst waarmee je aansprakelijkheid wil beperken. Dat wil nog niet zeggen dat je er alle aansprakelijkheid ook werkelijk mee uit kunt sluiten. Je kunt er wel goed mee aangeven wat je bedoeling is en hoe je zelf de status van je website beschouwd.

Heeft een website algemene voorwaarden nodig?

Bied jij op de website alleen informatie aan of kunnen mensen via de website ook een account aanmaken, een overeenkomst sluiten of iets kopen? Als het alleen een website is waar mensen iets kunnen lezen, omdat het eigenlijk vooral de brochure van je onderneming is of omdat jouw website vooral jouw blog is, dan zijn algemene voorwaarden niet nodig. Je maakt dan namelijk geen afspraken met je lezers of bezoekers. De algemene voorwaarden kunnen niet van toepassing zijn, omdat er geen overeenkomst is.

Kan er daarentegen een account aangemaakt worden, bijvoorbeeld omdat er een forum bij de website zit of is jouw website ook een webwinkel of kan er op een andere manier een overeenkomst gesloten worden, dan zijn algemene voorwaarden wel verstandig. Bij gebruik van een forum wil je afspraken maken over het account en het gebruik van het forum. Als er een overeenkomst gesloten kan worden, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een advertentie, het afnemen van een (online) cursus of omdat er iets in een webwinkel gekocht kan worden, dan zijn algemene voorwaarden wel heel nuttig. Deze zijn dan van toepassing zodra de overeenkomst wordt gesloten. Tenminste, als je bij het sluiten van die overeenkomst de algemene voorwaarden ter hand stelt en duidelijk maakt dat de voorwaarden van toepassing zijn. Voor iemand akkoord gaat moeten ze de voorwaarden hebben kunnen zien en opslaan. Een link naar een PDF met de voorwaarden is de meest gebruikte methode. De voorwaarden alleen maar ergens op de website hebben staan, maar er niet naar verwijzen, is dus niet voldoende.

Heeft elke website een disclaimer nodig?

Zoals gezegd is een disclaimer eenzijdig. Je kunt er een beetje aansprakelijkheid mee uitsluiten. Niet elke website heeft het nodig. In sommige gevallen kan het wel nuttig zijn, al is het maar omdat het zorgt voor goede informatievoorziening. Zo kun je er bijvoorbeeld in aangeven dat prijzen slechts indicatief zijn en dus nog geen concreet aanbod zijn. Dat je via de website algemene informatie probeert te verstrekken, maar dat het niet geen persoonlijk advies is en het dus in elke situatie anders kan zijn. Je kunt er informatie in verstrekken over het auteursrecht op wat er op de site is gepubliceerd en hoe mensen om toestemming kunnen vragen. Je kunt het ook gebruiken om uitleg te geven over reclame op de website, zodat je bijvoorbeeld uit kunt leggen wat je bedoelt met een ‘samenwerking’.
Lees ter inspiratie ook de blogpost over disclaimers op blogs.

 27,48

Koop: Wetboek voor Bloggers


Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.