Wedstrijden of verlotingen organiseren kan een goed marketingmiddel zijn voor je onderneming. De wet stelt bepaalde regels, maar belangrijker is om de deelnemers tevreden te houden. Sommige mensen kunnen tenslotte niet tegen hun verlies of de winnaar komt er pas maanden later achter dat hij/zij gewonnen heeft. Wat doe je dan? Het is daarom een goed idee vooraf een paar spelregels op te stellen.
Wettelijke Spelregels
De wettelijke spelregels verschillen voor die van wedstrijden ten opzichte van die van loterijen. Ik schreef eerder al over de wetgeving rondom loterijen. Let daar goed op. Wedstrijden zijn aan minder wettelijke regels gebonden. Waar je wel op moet letten is dat een wedstrijd aan de regels voor reclame voldoet. Je mag bijvoorbeeld niet doen alsof de winkans groter is dan deze in werkelijkheid is.
Wedstrijdvoorwaarden
Het is belangrijk de (potentiële) deelnemers te vertellen wat ze kunnen verwachten. Verwijs in de wedstrijd daarom naar een pagina op je website waar je echt alle informatie bij elkaar hebt staan.
De Prijs
Je begint dan natuurlijk met het leukste en het belangrijkste: wat valt er te winnen? Geef een omschrijving. Eventueel met bijvoorbeeld een typenummer erbij, zodat je voorkomt dat mensen een meer uitgebreide versie verwachten dan ze werkelijk zullen krijgen. Als je een waarde aangeeft, zorg dat je deze enigszins onderbouwt. Zo ligt de adviesprijs van een producent vaak hoger dan de werkelijke verkoopprijs. Je mag bijvoorbeeld ook een kortingsbon niet aanbieden alsof het een tegoedbon is. Daarbij: mensen die er achter komen dat ze alleen maar korting hebben gewonnen, terwijl ze meer verwachtten, dat is alleen maar slechte reclame. Bied je een dienst aan, is het ook belangrijk om aan te geven welke dienst dat is en of daar beperkingen bij horen. Ik zou bijvoorbeeld Oploskoffie als prijs weg kunnen geven. Maar een uur Oploskoffie is natuurlijk meer waard dan een half uur Oploskoffie. Ik mag in zo’n geval niet zeggen dat ik een half uur Oploskoffie als prijs aanbied, terwijl ik daar de waarde van een uur Oploskoffie bij noem. En is het een dienst of product dat eigenlijk niet los van een andere dienst of product kan werken, zorg dan dat je dit ook vermeld!
De Wedstrijd
Hoe zit de wedstrijd in elkaar? Wat moeten mensen er voor doen? Moeten ze er iets voor maken en dat inleveren, moeten ze een formulier invullen? Maak duidelijk aan welke vereisten het moet voldoen.
Misschien moet een ingezonden knutselwerk wel aan bepaalde afmetingen voldoen. Is er een leeftijdsgrens? Misschien moet iemand wel in een bepaalde branche werkzaam zijn, ondernemer zijn of juist niet.
Zet de eisen goed op papier en maak duidelijk wie er eventueel is uitgesloten van deelname. Zo voorkom je in elk geval op dat punt teleurstellingen, mocht blijken dat deelnemers niet aan de eisen voldoen.
De Termijn
Het klinkt als een inkoppertje, maar het gaat vaak fout: tot wanneer kan er meegedaan worden en wanneer zal de uitslag plaatsvinden. Vooral als mensen ook voor de uitslag ergens fysiek aanwezig moeten zijn.
Als deelnemers vooraf al weten dat ze het er niet voor over hebben om op een bepaald tijdstip ergens te zijn, kunnen ze tenslotte beter niet aan de wedstrijd meedoen. Anders is de inzending niets waard.
De Uitslag
Hoe ga je mensen vertellen wie er gewonnen heeft? Doe je dat anoniem of openbaar? Zul je de winnaar mailen of ga je het op de website vermelden? Ik ben bijvoorbeeld al eens een prijs misgelopen omdat bleek dat ze via Facebook Message me op de hoogte hadden gesteld. Maar ja, gaan vrienden, dus dan komt het in die ‘other’ box terecht, waar bijna alleen maar spam terechtkomt. Daar kijk ik niet zo vaak. Een gemiste kans voor zowel de onderneming de de wedstrijd heeft uitgeschreven, als voor mij.
Prijs Claimen
Tot slot vermeld je hoe mensen aan hun prijs kunnen komen. Stuur je dit automatisch op, moeten ze het zelf op komen halen? Misschien moeten ze het op komen halen tijdens een speciaal event en als ze het dan niet op komen halen geef je de prijs aan een ander of keer je helemaal niet uit. Dit hangt een beetje samen met de uitslag. Mensen moeten wel weten hoe ze er achter komen of ze gewonnen hebben en wat ze eventueel moeten doen om de prijs in ontvangst te kunnen nemen. Je kunt namelijk niet, zonder daar vooraf over geïnformeerd te hebben, zeggen dat de prijs niet meer opgehaald mag worden. Stel nou dat je zegt dat je via Facebook Message bekend zult maken of iemand gewonnen heeft en ze zien het pas drie maanden later? Jij denkt misschien wel dat die persoon ongeïnteresseerd is. Je hebt er nooit over nagedacht dat iemand zich niet zou kunnen melden. De wedstrijd is onderdeel van een van jouw marketingcampagnes en 3 maanden later heeft het geen zin meer dat de prijs nog opgehaald zal worden. Als je er geen termijn bij noemt en niet duidelijk maakt welke voorwaarden er zijn, kan de winnaar eigenlijk eeuwig zijn of haar prijs opeisen.
Niet te makkelijk
Denk niet te makkelijk over wedstrijdvoorwaarden. Je kunt bij de wedstrijd zelf altijd een samenvatting van de spelregels plaatsen en vervolgens achter een linkje een pagina verstoppen waarin je alles uitlegt. De deelnemer kan tenslotte jouw samenvatting anders begrijpen dan jij het bedoelt hebt. Uitleggen is dus erg belangrijk.
Neem even de tijd en schrijf je voorwaarden goed uit. Als je vaker hetzelfde soort wedstrijden organiseert kun je de regels hergebruiken. Je hoeft alleen wat data te veranderen en wellicht is de prijs nu anders.
Veel succes!
Lees ook:
– Regels in de Marketing
– Winactie volgens de regels in Nederland
– Facebook Share, Like & Win acties
– Eerlijke blog of reclame?