Wat als de inbreukmaker niet reageert op je sommatiebrief?
Je ontdekte een inbreuk op auteursrecht en stuurde een sommatiebrief. In elk geval per e-mail. Keurig met deadline. Maar er komt geen reactie. Wat is dan de volgende stap, wat is de beste tactiek?
Check het adres
Weet je zeker dat het adres dat je gebruikt hebt klopt? Niet iedereen update een website goed of geeft adreswijzigingen door. Probeer dus te kijken of er nog meer gegevens te vinden zijn en controleer of je het meest logische adres hebt gebruikt.
Kun je andere adressen vinden? Bepaal of deze betrouwbaar zijn of het waard kan zijn om daar de brief ook naartoe te sturen.
LawStories in je mailbox?
Stuur een herinnering
Nadat je hebt bepaald of je al het juiste adres hebt gebruikt, stuur je een herinnering.
Dat zou je dit keer per aangetekende post kunnen doen. Dan kun je in elk geval bewijzen dat jij de brief hebt opgestuurd en eventueel ook dat ze het hebben ontvangen of juist dat ze het geweigerd hebben of niet op zijn komen halen.
Tip: koop de zegel en het nummer online bij PostNL en schrijf dat nummer al op de brief zelf. Zo kan er minder makkelijk door een van de partijen gezegd worden dat de brief een andere inhoud had.
Kopie en deadline
Wanneer je die herinnering stuurt, doe je eigenlijk drie dingen:
- Schrijf een korte begeleidende brief waarin je verwijst naar de eerdere brief.
- Geef een nieuwe (kortere) deadline.
- Doe er een kopie van de eerste brief bij.
Zo weet je zeker dat iemand de oorspronkelijke brief ook heeft gelezen en hoef je daar niets uit te herhalen. De herinnering kun je daardoor lekker kort houden.
De nieuwe deadline zorgt ervoor dat je weer een datum hebt waarop je eventueel volgende stappen kunt ondernemen als je weer geen reactie krijgt. Dat voorkomt een smoes als ‘ik was nog wel van plan te reageren, maar…’
Als er geen reactie op de herinnering komt
Op een gegeven moment kun je wel blijven herinneren, maar zonder reactie kom je niet verder. Dus vanaf het moment dat je zowel adressen hebt gecontroleerd en een brief aangetekend hebt verstuurd, kun je niet veel meer doen.
Eventueel kun je natuurlijk aan een deurwaarder vragen of die de brief persoonlijk af wil leveren. Dan weet je ook zeker dat de brief is aangekomen en wellicht dat daardoor een en ander wat serieuzer overkomt en er toch een reactie volgt.
Ook het briefpapier van een jurist kan goed helpen. Ook als de inhoud nauwelijks verschilt van wat je zelf hebt gestuurd. Simpelweg omdat er eerder wellicht gedacht werd dat je blufpoker aan het spelen was en nu toch wel duidelijk is geworden dat je de situatie serieus neemt en het er niet zomaar bij laat zitten. Wie een rechtszaak wil voorkomen, zal reageren.
Dagvaarden
De laatste optie is om te dagvaarden. Ofwel een rechtszaak aanspannen. Als je minder dan €25.000 eist, zou je dat in theorie zelf mogen doen of slechts met behulp van een deurwaarder, maar voor de inhoud en je kansen is het wel verstandig om er een jurist of advocaat voor in te schakelen.
Dagvaarden mag niet ‘rauwelijks’. Je moet het dus altijd aan (laten) kondigen. Schakel je een jurist in, zal deze daarom vaak alsnog eerst proberen een schikking te treffen. Een jurist gaat daarom meestal niet meteen over op dagvaarden.
Daarna is het allemaal aan de rechter.