Vaak krijg ik de vraag of ik ergens niet een modelletje of een standaardcontract voor heb liggen. Heb ik vaak niet. Dat komt omdat een standaardcontract natuurlijk niet past op een speciale situatie. Een standaardcontract past alleen op een standaardsituatie en laat nou juist daar vaak een geen sprake van zijn.
Beter iets dan niets
Het adagium ‘beter iets dan niets’ gaat niet altijd op. Als dat ‘iets’ compleet verkeerd is, had je natuurlijk beter niets kunnen hebben.
Maar: als het echt gaat om super basic standaardbepalingen, is het vaak anders. Daar kun je niet zo heel veel mee fout doen. Denk aan betalingsvoorwaarden en het uitsluiten van aansprakelijkheid. Vooral bij zakelijke contracten, B2B, mag er veel. Consumenten hebben veel meer rechten, dus kijk uit dat je jezelf niet teveel rechten toe-eigent (zie je, daar heb je het alweer, dat écht standaard dus vaak niet bestaat).
Keep it simple, stupid
Wil je echt alleen wat basisafspraken maken en werken met het ‘beter iets dan niets’ principe? Houd het dan vooral zo eenvoudig mogelijk. Bij elke afwijking en elk dingetje dat je toch net iets anders wil, kan er juist veel fout gaan.
Maak je contracten, offertes en licenties daarom liever te strak en te streng, dan te ruim, open en vaag. Hoe duidelijker, hoe beter. Hoe meer ruimte voor verschillende interpretaties, woorden die voor de een wat anders kunnen betekenen dan voor de ander, dat is waar de problemen ontstaan.
Dus KISS: keep it simple, stupid.
Standaardcontracten
Ik begrijp het wel. Je wil er niet veel tijd en geld aan kwijt zijn, maar je wil toch iets geregeld hebben. Daarom grijp je naar een contract dat je vindt op het internet of je vult een generator in. Daar zijn er immers veel van.
Het probleem is alleen dat ze geen rekening houden met hoe jij werkt en daarom vaak niet de gaten dichten waar jij nu juist dat contract voor nodig had. Een generator kan relevante vragen stellen, maar jij moet ze wel goed invullen. Soms ben je beperkt in multiple choice vragen of is er een open veld dat je zelf verkeerd in kunt vullen.
Past het niet? Pech! En een generator kan geen vervolgvragen stellen. Werkt het allemaal een beetje anders in jouw onderneming? Daar kan een generator niet mee werken. Zit je dan met een document dat je wel gebruikt maar totaal niet klopt met hoe je werkt.
Modelcontracten voor jouw bedrijf
Als ondernemer werk je vaak wel volgens een bepaalde manier en wil je met klanten steeds dezelfde afspraken maken, heb je een bepaald offertetraject etcetera.
Modelcontracten die op maat zijn gemaakt voor jouw bedrijf en jouw werkwijze, dat werkt natuurlijk juist wel heel erg goed! Dan hoef je alleen nog de gegevens van je klant in te vullen en wellicht nog een datum en/of specifieke product of dienst. Nou ja, dat hangt dus van jouw onderneming af, wat dat zou moeten zijn.
In elk geval heb je dan één keer goed aandacht besteed aan jouw diensten en werkwijze en dat goed omgezet naar offertes, contracten en/of algemene voorwaarden en bijvoorbeeld licenties die goed passen bij hoe jij werkt, zodat je daar nooit meer naar hoeft te kijken.